2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Ne váljunk áldozattá! – Lakossági fórum a Rokkanttelepen a szaporodó bűnesetek kapcsán

Illés György Cinó  |  2017. 11. 03., 22:16

Múlt hét szerdán, október 25-én délután fél négytől, illetve fél öttől a Rokanttelepi Iskolában tartott lakossági fórumot a körzet önkormányzati képviselője, Tihanyi Tiborné. Előbb Répási Tamásné rendőr őrnagy, bűnmegelőzési előadó adott tájékoztatást és tanácsokat a megjelent lakosoknak, hogy hogyan kerülhetik el, hogy áldozattá váljanak, majd Tihanyiné is megtartotta a körzet lakóinak az erre az évre esedékes általános tájékoztatóját is. A képviselő a személyes környezetében tapasztalt, egymáshoz közeli időpontban történt, különböző bűnesetek kapcsán hívta életre a találkozót, ám a különféle csalási kísérletek megszaporodásának érzetét szerkesztőségünk tapasztalatai, illetve a hozzánk eljutott hírek is megerősítik.

Lényegében tehát két lakossági fórum volt egymás után: a bűnmegelőzési tárgykörű tájékoztatót délután fél négytől, Tihanyi Tibornénak az elmúlt egy évben végzett képviselői munkájáról szóló beszámolóját, illetve Rokkanttelep választói körzetet érintő egyéb kérdésekről folytatott eszmecserét fél öttől tartották.
Az utóbbin dr. Bálint József, valamint Boromisza Viktor is részt vett, akik szintén készen álltak a fölvetődő kérdések megválaszolására.

A teljesség igénye nélkül szóba került a városrészben az utak rossz állaga, a város zöldfelületi elemeinek, fasorainak leromlott állapota, valamint a tavaly kiépült csapadékvíz-elvezető rendszer elmaradt, azóta megvalósult részeinek sorsa, a csatornarendszer esetleges hibái és azok orvoslásának kérdése, de egyes lakóépületek körüli közterületek, illetve magánkertek elhanyagolt állapota is, ami szintén akadályozhatja a víz lefolyását.

Tihanyiné rövid beszámolója után kérdésekre is válaszolt a képviselő, valamint vendégei, dr. Bálint József polgármester, illetve Boromisza Viktor, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetője.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ne váljunk áldozattá!

A TALÁLKOZÓ ÉLETRE HÍVÁSÁNAK FŐ OKA AZONBAN NEM EZ VOLT, HANEM AZ, HOGY A KÉPVISELŐ ASSZONY BIZONYOS FAJTA BŰNCSELEKMÉNYEK GYAKORIBBÁ VÁLÁSÁRA FIGYELT FÖL KÖRZETÉBEN.

A tájékoztató aktualitását az adta, hogy a nyár során a körzetemben több bűncselekmény történt. Az elkövetők különböző módszerekkel károsították meg a lakókat. Volt utcai támadás, betöréses lopás, jártak a környékünkön házaló csalók. Tudjuk, hogy nem szabad tőlük vásárolni, de olyan meggyőzőek, hogy sokan még mindig hisznek nekik – vezette be a tájékoztatót rövid köszöntője után Tihanyi Tiborné.

Sokkoló lehet, amikor munkából vagy nyaralásból érkezünk haza és azt tapasztaljuk, hogy valaki járt a lakásunkban, turkált a szekrényünkben, értékeinket elvitte. Sajnos lehet ezt még fokozni, mert még inkább sokkoló lehet az az eset, amikor a délelőtti órában azt tapasztalja az idős lakó, hogy nincs egyedül a lakásában a zárt ajtók ellenére – mondta Tihanyi Tiborné érzékletesen mutatva be a kiélezett helyzeteket, amelyekről körzetének lakói számoltak be neki.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A bűnesetek gyakoribbá válása lehet véletlen tendencia, de lehet trendszerű is, ezért nem árt az óvatosság. Öröm az ürömben, hogy – amint Tihanyiné elmondta – tudomása szerint az említett esetek során bántalmazás nem történt.

A képviselő a lakókkal beszélgetve úgy érezte, hogy valamit tenni kell a nyugalmuk érdekében, ezért fölkereste a rendőrkapitányt, Mayer József ezredest, aki a programon maga is részt vett.

A lakosság megjelent tagjainak Répási Tamásné rendőr őrnagy tartott bűnmegelőzési előadást, tanácsokkal látva el a veszélyeztetetteket, hogy miként tudjuk megvédeni magunkat, értékeinket.

RÉPÁSINÉ AZ ÁLDOZATSEGÍTÉS TÖRVÉNYESÍTETT INTÉZMÉNYÉRŐL IS SZÓLT, AMELY PÉLDÁUL A KIFOSZTOTT NYUGDÍJASOKNAK A KÖVETKEZŐ NYUGDÍJ MEGÉRKEZÉSÉIG NYÚJTHAT ÁTHIDALÓ MEGOLDÁST.

Az ilyen eljárásokat koordináló, áldozatsegítő munkatárs a Kalocsai Járási Hivatalnál dolgozik – mutatott rá Répásiné.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Változatos módszerek

Az előadás számos kérdéskört érintett, hiszen a telefonos, vagy a trükkös, házaló csalásnak és más lehúzási formáknak, illetve a különféle utcai támadásoknak igen széles tárháza alakult ki mostanára. Közülük egy telefonos, bankkártyás trükköt mi is elcsíptünk pár hete.
Emellett dívnak a pénzszerzés törvénytelenformáinak régi jól bevált módszerei is, mint a lopás, betörés, amit pedig egy négytagú, országszerte több helyszínen tevékenykedő betörő banda múlt heti, Kalocsán a Selyemerdő utcában történt, ezúttal  kudarcos akciója jelez.

Répásiné bemutatta „sláger” módszereket – főleg azokat, amelyekhez hasonló bűncselekmények már történtek a környékben, vagy várható a fölbukkanásuk –, hogy az érintettek könnyebben fölismerhessék a veszélyt, és e helyzetek elkerülésére sokszor ismételt óvintézkedések rendszeresítésére, a biztonságot szem előtt tartó szokások kialakítására ösztönzött.

Ezek közül kiragadva a talán legfontosabbak:

Mit tegyünk, és mit ne?

Tartsuk zárva az ajtóinkat! Ne engedjünk be idegeneket a lakásba! Ha már bent vannak, egy pillanatra se hagyjuk magukra őket!

Ha nem a megszokott postás, vagy más, hivatalosnak tűnő személy érkezik, kérjük, hogy igazolja magát, és ellenőrizzük is az iratait! Ezt megkönnyítendő, saját igazolványát körbeadva szemléltette Répásiné, hogy mit kell keresni rajta az azonosításhoz, hogy kiszűrhessük például az álrendőröket.

Indokolatlanul ne tartsunk otthon sok készpénzt, értékeinket tartsuk elzárva!
Ne bízzunk meg senki idegenben, ne adjuk meg adatainkat, kiemelten bankkártyánk, számlánk adatait és személyes adatainkat senkinek! Ne hordjunk magunknál nagy értéket az utcán fölöslegesen, kerüljük az elhagyatott helyeket!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ne vásároljunk semmit házalóktól, különösen ne olyan dolgot, amit addig nem akartunk megvenni, sőt, esetleg nem is hallottunk róla, mégis mindent gyógyító csodamasinaként, vagy hasonlóan ködös, de nélkülözhetetlen dologként kínálják.

Ha pedig valaki pénz- vagy tárgynyereménnyel kecsegtet, vagy bármely szolgáltatónál történt túlfizetésünk visszatérítését ígéri, esetleg különleges, egyszeri, soha vissza nem térő ajánlatot kínál föl, akkor azonnal fogjunk gyanút!
A legjobb, ha idáig el sem jutunk!

Szintén fontos, hogy figyeljünk oda egymásra, egyedül élő lakótársainkra, idős rokonainkra! Beszéljük meg velük ezeket a kérdéseket, figyelmeztessük őket a fenyegető veszélyre, mert ők már kevésbé jól tájékozódnak a mai világban, kevésbé fognak gyanút,

INDOKOLATLANUL IS BÍZNAK A HIVATALOSNAK TŰNŐ SZEMÉLYEKBEN ÉS FORMÁKBAN, ÉS MEG SEM FORDUL A FEJÜKBEN ILYEN ROSSZINDULATÚ TÁMADÁS LEHETŐSÉGE!

Végül: ha rájövünk, hogy rászedtek bennünket, ne habozzunk, hanem

HALADÉKTALANUL ÉRTESÍTSÜK A HATÓSÁGOKAT,

mert a késlekedés a következmények súlyát növelheti, a felderítés esélyeit pedig nagymértékben csökkenti!

Sorjáznak a hasonló esetek

E hét hétfőn újabb Kalocsán elkövetett, ezúttal sikerrel járt, aznapi csalásról kaptunk hírt – 150 ezer forinttal könnyebbítette meg egy 85 éves kalocsai hölgy bankszámláját magát postásnak kiadó házaló, cseles csalással.
Egy olvasónk pedig azt jelezte, hogy ráismert az általunk rögzített, bankkártyás-trükkös hívást kezdeményező csaló hangjára, mivel nemrégiben őt is ugyanazzal a dumával próbálta átverni az illető, csak épp ő nem várta végig, hanem letette a telefont.

Mindezt figyelembe véve jó ritmusérzékkel emelte közgondolkodás terébe a problémát Tihanyi Tiborné, aki abban a reményben zárta a tájékoztatót, hogy a sok hasznos tanács, amit kaptak a lakók, meghallgatásra talál a biztonságuk érdekében, sok kellemetlenségtől óvva meg magukat és a családjukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.