2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Ne váljunk áldozattá! – Lakossági fórum a Rokkanttelepen a szaporodó bűnesetek kapcsán

Illés György Cinó  |  2017. 11. 03., 22:16

Múlt hét szerdán, október 25-én délután fél négytől, illetve fél öttől a Rokanttelepi Iskolában tartott lakossági fórumot a körzet önkormányzati képviselője, Tihanyi Tiborné. Előbb Répási Tamásné rendőr őrnagy, bűnmegelőzési előadó adott tájékoztatást és tanácsokat a megjelent lakosoknak, hogy hogyan kerülhetik el, hogy áldozattá váljanak, majd Tihanyiné is megtartotta a körzet lakóinak az erre az évre esedékes általános tájékoztatóját is. A képviselő a személyes környezetében tapasztalt, egymáshoz közeli időpontban történt, különböző bűnesetek kapcsán hívta életre a találkozót, ám a különféle csalási kísérletek megszaporodásának érzetét szerkesztőségünk tapasztalatai, illetve a hozzánk eljutott hírek is megerősítik.

Lényegében tehát két lakossági fórum volt egymás után: a bűnmegelőzési tárgykörű tájékoztatót délután fél négytől, Tihanyi Tibornénak az elmúlt egy évben végzett képviselői munkájáról szóló beszámolóját, illetve Rokkanttelep választói körzetet érintő egyéb kérdésekről folytatott eszmecserét fél öttől tartották.
Az utóbbin dr. Bálint József, valamint Boromisza Viktor is részt vett, akik szintén készen álltak a fölvetődő kérdések megválaszolására.

A teljesség igénye nélkül szóba került a városrészben az utak rossz állaga, a város zöldfelületi elemeinek, fasorainak leromlott állapota, valamint a tavaly kiépült csapadékvíz-elvezető rendszer elmaradt, azóta megvalósult részeinek sorsa, a csatornarendszer esetleges hibái és azok orvoslásának kérdése, de egyes lakóépületek körüli közterületek, illetve magánkertek elhanyagolt állapota is, ami szintén akadályozhatja a víz lefolyását.

Tihanyiné rövid beszámolója után kérdésekre is válaszolt a képviselő, valamint vendégei, dr. Bálint József polgármester, illetve Boromisza Viktor, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetője.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ne váljunk áldozattá!

A TALÁLKOZÓ ÉLETRE HÍVÁSÁNAK FŐ OKA AZONBAN NEM EZ VOLT, HANEM AZ, HOGY A KÉPVISELŐ ASSZONY BIZONYOS FAJTA BŰNCSELEKMÉNYEK GYAKORIBBÁ VÁLÁSÁRA FIGYELT FÖL KÖRZETÉBEN.

A tájékoztató aktualitását az adta, hogy a nyár során a körzetemben több bűncselekmény történt. Az elkövetők különböző módszerekkel károsították meg a lakókat. Volt utcai támadás, betöréses lopás, jártak a környékünkön házaló csalók. Tudjuk, hogy nem szabad tőlük vásárolni, de olyan meggyőzőek, hogy sokan még mindig hisznek nekik – vezette be a tájékoztatót rövid köszöntője után Tihanyi Tiborné.

Sokkoló lehet, amikor munkából vagy nyaralásból érkezünk haza és azt tapasztaljuk, hogy valaki járt a lakásunkban, turkált a szekrényünkben, értékeinket elvitte. Sajnos lehet ezt még fokozni, mert még inkább sokkoló lehet az az eset, amikor a délelőtti órában azt tapasztalja az idős lakó, hogy nincs egyedül a lakásában a zárt ajtók ellenére – mondta Tihanyi Tiborné érzékletesen mutatva be a kiélezett helyzeteket, amelyekről körzetének lakói számoltak be neki.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A bűnesetek gyakoribbá válása lehet véletlen tendencia, de lehet trendszerű is, ezért nem árt az óvatosság. Öröm az ürömben, hogy – amint Tihanyiné elmondta – tudomása szerint az említett esetek során bántalmazás nem történt.

A képviselő a lakókkal beszélgetve úgy érezte, hogy valamit tenni kell a nyugalmuk érdekében, ezért fölkereste a rendőrkapitányt, Mayer József ezredest, aki a programon maga is részt vett.

A lakosság megjelent tagjainak Répási Tamásné rendőr őrnagy tartott bűnmegelőzési előadást, tanácsokkal látva el a veszélyeztetetteket, hogy miként tudjuk megvédeni magunkat, értékeinket.

RÉPÁSINÉ AZ ÁLDOZATSEGÍTÉS TÖRVÉNYESÍTETT INTÉZMÉNYÉRŐL IS SZÓLT, AMELY PÉLDÁUL A KIFOSZTOTT NYUGDÍJASOKNAK A KÖVETKEZŐ NYUGDÍJ MEGÉRKEZÉSÉIG NYÚJTHAT ÁTHIDALÓ MEGOLDÁST.

Az ilyen eljárásokat koordináló, áldozatsegítő munkatárs a Kalocsai Járási Hivatalnál dolgozik – mutatott rá Répásiné.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Változatos módszerek

Az előadás számos kérdéskört érintett, hiszen a telefonos, vagy a trükkös, házaló csalásnak és más lehúzási formáknak, illetve a különféle utcai támadásoknak igen széles tárháza alakult ki mostanára. Közülük egy telefonos, bankkártyás trükköt mi is elcsíptünk pár hete.
Emellett dívnak a pénzszerzés törvénytelenformáinak régi jól bevált módszerei is, mint a lopás, betörés, amit pedig egy négytagú, országszerte több helyszínen tevékenykedő betörő banda múlt heti, Kalocsán a Selyemerdő utcában történt, ezúttal  kudarcos akciója jelez.

Répásiné bemutatta „sláger” módszereket – főleg azokat, amelyekhez hasonló bűncselekmények már történtek a környékben, vagy várható a fölbukkanásuk –, hogy az érintettek könnyebben fölismerhessék a veszélyt, és e helyzetek elkerülésére sokszor ismételt óvintézkedések rendszeresítésére, a biztonságot szem előtt tartó szokások kialakítására ösztönzött.

Ezek közül kiragadva a talán legfontosabbak:

Mit tegyünk, és mit ne?

Tartsuk zárva az ajtóinkat! Ne engedjünk be idegeneket a lakásba! Ha már bent vannak, egy pillanatra se hagyjuk magukra őket!

Ha nem a megszokott postás, vagy más, hivatalosnak tűnő személy érkezik, kérjük, hogy igazolja magát, és ellenőrizzük is az iratait! Ezt megkönnyítendő, saját igazolványát körbeadva szemléltette Répásiné, hogy mit kell keresni rajta az azonosításhoz, hogy kiszűrhessük például az álrendőröket.

Indokolatlanul ne tartsunk otthon sok készpénzt, értékeinket tartsuk elzárva!
Ne bízzunk meg senki idegenben, ne adjuk meg adatainkat, kiemelten bankkártyánk, számlánk adatait és személyes adatainkat senkinek! Ne hordjunk magunknál nagy értéket az utcán fölöslegesen, kerüljük az elhagyatott helyeket!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ne vásároljunk semmit házalóktól, különösen ne olyan dolgot, amit addig nem akartunk megvenni, sőt, esetleg nem is hallottunk róla, mégis mindent gyógyító csodamasinaként, vagy hasonlóan ködös, de nélkülözhetetlen dologként kínálják.

Ha pedig valaki pénz- vagy tárgynyereménnyel kecsegtet, vagy bármely szolgáltatónál történt túlfizetésünk visszatérítését ígéri, esetleg különleges, egyszeri, soha vissza nem térő ajánlatot kínál föl, akkor azonnal fogjunk gyanút!
A legjobb, ha idáig el sem jutunk!

Szintén fontos, hogy figyeljünk oda egymásra, egyedül élő lakótársainkra, idős rokonainkra! Beszéljük meg velük ezeket a kérdéseket, figyelmeztessük őket a fenyegető veszélyre, mert ők már kevésbé jól tájékozódnak a mai világban, kevésbé fognak gyanút,

INDOKOLATLANUL IS BÍZNAK A HIVATALOSNAK TŰNŐ SZEMÉLYEKBEN ÉS FORMÁKBAN, ÉS MEG SEM FORDUL A FEJÜKBEN ILYEN ROSSZINDULATÚ TÁMADÁS LEHETŐSÉGE!

Végül: ha rájövünk, hogy rászedtek bennünket, ne habozzunk, hanem

HALADÉKTALANUL ÉRTESÍTSÜK A HATÓSÁGOKAT,

mert a késlekedés a következmények súlyát növelheti, a felderítés esélyeit pedig nagymértékben csökkenti!

Sorjáznak a hasonló esetek

E hét hétfőn újabb Kalocsán elkövetett, ezúttal sikerrel járt, aznapi csalásról kaptunk hírt – 150 ezer forinttal könnyebbítette meg egy 85 éves kalocsai hölgy bankszámláját magát postásnak kiadó házaló, cseles csalással.
Egy olvasónk pedig azt jelezte, hogy ráismert az általunk rögzített, bankkártyás-trükkös hívást kezdeményező csaló hangjára, mivel nemrégiben őt is ugyanazzal a dumával próbálta átverni az illető, csak épp ő nem várta végig, hanem letette a telefont.

Mindezt figyelembe véve jó ritmusérzékkel emelte közgondolkodás terébe a problémát Tihanyi Tiborné, aki abban a reményben zárta a tájékoztatót, hogy a sok hasznos tanács, amit kaptak a lakók, meghallgatásra talál a biztonságuk érdekében, sok kellemetlenségtől óvva meg magukat és a családjukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>
2018. 03. 22., 16:47
Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai. Még >>>
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.