2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Ne váljunk áldozattá! – Lakossági fórum a Rokkanttelepen a szaporodó bűnesetek kapcsán

Illés György Cinó  |  2017. 11. 03., 22:16

Múlt hét szerdán, október 25-én délután fél négytől, illetve fél öttől a Rokanttelepi Iskolában tartott lakossági fórumot a körzet önkormányzati képviselője, Tihanyi Tiborné. Előbb Répási Tamásné rendőr őrnagy, bűnmegelőzési előadó adott tájékoztatást és tanácsokat a megjelent lakosoknak, hogy hogyan kerülhetik el, hogy áldozattá váljanak, majd Tihanyiné is megtartotta a körzet lakóinak az erre az évre esedékes általános tájékoztatóját is. A képviselő a személyes környezetében tapasztalt, egymáshoz közeli időpontban történt, különböző bűnesetek kapcsán hívta életre a találkozót, ám a különféle csalási kísérletek megszaporodásának érzetét szerkesztőségünk tapasztalatai, illetve a hozzánk eljutott hírek is megerősítik.

Lényegében tehát két lakossági fórum volt egymás után: a bűnmegelőzési tárgykörű tájékoztatót délután fél négytől, Tihanyi Tibornénak az elmúlt egy évben végzett képviselői munkájáról szóló beszámolóját, illetve Rokkanttelep választói körzetet érintő egyéb kérdésekről folytatott eszmecserét fél öttől tartották.
Az utóbbin dr. Bálint József, valamint Boromisza Viktor is részt vett, akik szintén készen álltak a fölvetődő kérdések megválaszolására.

A teljesség igénye nélkül szóba került a városrészben az utak rossz állaga, a város zöldfelületi elemeinek, fasorainak leromlott állapota, valamint a tavaly kiépült csapadékvíz-elvezető rendszer elmaradt, azóta megvalósult részeinek sorsa, a csatornarendszer esetleges hibái és azok orvoslásának kérdése, de egyes lakóépületek körüli közterületek, illetve magánkertek elhanyagolt állapota is, ami szintén akadályozhatja a víz lefolyását.

Tihanyiné rövid beszámolója után kérdésekre is válaszolt a képviselő, valamint vendégei, dr. Bálint József polgármester, illetve Boromisza Viktor, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetője.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ne váljunk áldozattá!

A TALÁLKOZÓ ÉLETRE HÍVÁSÁNAK FŐ OKA AZONBAN NEM EZ VOLT, HANEM AZ, HOGY A KÉPVISELŐ ASSZONY BIZONYOS FAJTA BŰNCSELEKMÉNYEK GYAKORIBBÁ VÁLÁSÁRA FIGYELT FÖL KÖRZETÉBEN.

A tájékoztató aktualitását az adta, hogy a nyár során a körzetemben több bűncselekmény történt. Az elkövetők különböző módszerekkel károsították meg a lakókat. Volt utcai támadás, betöréses lopás, jártak a környékünkön házaló csalók. Tudjuk, hogy nem szabad tőlük vásárolni, de olyan meggyőzőek, hogy sokan még mindig hisznek nekik – vezette be a tájékoztatót rövid köszöntője után Tihanyi Tiborné.

Sokkoló lehet, amikor munkából vagy nyaralásból érkezünk haza és azt tapasztaljuk, hogy valaki járt a lakásunkban, turkált a szekrényünkben, értékeinket elvitte. Sajnos lehet ezt még fokozni, mert még inkább sokkoló lehet az az eset, amikor a délelőtti órában azt tapasztalja az idős lakó, hogy nincs egyedül a lakásában a zárt ajtók ellenére – mondta Tihanyi Tiborné érzékletesen mutatva be a kiélezett helyzeteket, amelyekről körzetének lakói számoltak be neki.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A bűnesetek gyakoribbá válása lehet véletlen tendencia, de lehet trendszerű is, ezért nem árt az óvatosság. Öröm az ürömben, hogy – amint Tihanyiné elmondta – tudomása szerint az említett esetek során bántalmazás nem történt.

A képviselő a lakókkal beszélgetve úgy érezte, hogy valamit tenni kell a nyugalmuk érdekében, ezért fölkereste a rendőrkapitányt, Mayer József ezredest, aki a programon maga is részt vett.

A lakosság megjelent tagjainak Répási Tamásné rendőr őrnagy tartott bűnmegelőzési előadást, tanácsokkal látva el a veszélyeztetetteket, hogy miként tudjuk megvédeni magunkat, értékeinket.

RÉPÁSINÉ AZ ÁLDOZATSEGÍTÉS TÖRVÉNYESÍTETT INTÉZMÉNYÉRŐL IS SZÓLT, AMELY PÉLDÁUL A KIFOSZTOTT NYUGDÍJASOKNAK A KÖVETKEZŐ NYUGDÍJ MEGÉRKEZÉSÉIG NYÚJTHAT ÁTHIDALÓ MEGOLDÁST.

Az ilyen eljárásokat koordináló, áldozatsegítő munkatárs a Kalocsai Járási Hivatalnál dolgozik – mutatott rá Répásiné.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Változatos módszerek

Az előadás számos kérdéskört érintett, hiszen a telefonos, vagy a trükkös, házaló csalásnak és más lehúzási formáknak, illetve a különféle utcai támadásoknak igen széles tárháza alakult ki mostanára. Közülük egy telefonos, bankkártyás trükköt mi is elcsíptünk pár hete.
Emellett dívnak a pénzszerzés törvénytelenformáinak régi jól bevált módszerei is, mint a lopás, betörés, amit pedig egy négytagú, országszerte több helyszínen tevékenykedő betörő banda múlt heti, Kalocsán a Selyemerdő utcában történt, ezúttal  kudarcos akciója jelez.

Répásiné bemutatta „sláger” módszereket – főleg azokat, amelyekhez hasonló bűncselekmények már történtek a környékben, vagy várható a fölbukkanásuk –, hogy az érintettek könnyebben fölismerhessék a veszélyt, és e helyzetek elkerülésére sokszor ismételt óvintézkedések rendszeresítésére, a biztonságot szem előtt tartó szokások kialakítására ösztönzött.

Ezek közül kiragadva a talán legfontosabbak:

Mit tegyünk, és mit ne?

Tartsuk zárva az ajtóinkat! Ne engedjünk be idegeneket a lakásba! Ha már bent vannak, egy pillanatra se hagyjuk magukra őket!

Ha nem a megszokott postás, vagy más, hivatalosnak tűnő személy érkezik, kérjük, hogy igazolja magát, és ellenőrizzük is az iratait! Ezt megkönnyítendő, saját igazolványát körbeadva szemléltette Répásiné, hogy mit kell keresni rajta az azonosításhoz, hogy kiszűrhessük például az álrendőröket.

Indokolatlanul ne tartsunk otthon sok készpénzt, értékeinket tartsuk elzárva!
Ne bízzunk meg senki idegenben, ne adjuk meg adatainkat, kiemelten bankkártyánk, számlánk adatait és személyes adatainkat senkinek! Ne hordjunk magunknál nagy értéket az utcán fölöslegesen, kerüljük az elhagyatott helyeket!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ne vásároljunk semmit házalóktól, különösen ne olyan dolgot, amit addig nem akartunk megvenni, sőt, esetleg nem is hallottunk róla, mégis mindent gyógyító csodamasinaként, vagy hasonlóan ködös, de nélkülözhetetlen dologként kínálják.

Ha pedig valaki pénz- vagy tárgynyereménnyel kecsegtet, vagy bármely szolgáltatónál történt túlfizetésünk visszatérítését ígéri, esetleg különleges, egyszeri, soha vissza nem térő ajánlatot kínál föl, akkor azonnal fogjunk gyanút!
A legjobb, ha idáig el sem jutunk!

Szintén fontos, hogy figyeljünk oda egymásra, egyedül élő lakótársainkra, idős rokonainkra! Beszéljük meg velük ezeket a kérdéseket, figyelmeztessük őket a fenyegető veszélyre, mert ők már kevésbé jól tájékozódnak a mai világban, kevésbé fognak gyanút,

INDOKOLATLANUL IS BÍZNAK A HIVATALOSNAK TŰNŐ SZEMÉLYEKBEN ÉS FORMÁKBAN, ÉS MEG SEM FORDUL A FEJÜKBEN ILYEN ROSSZINDULATÚ TÁMADÁS LEHETŐSÉGE!

Végül: ha rájövünk, hogy rászedtek bennünket, ne habozzunk, hanem

HALADÉKTALANUL ÉRTESÍTSÜK A HATÓSÁGOKAT,

mert a késlekedés a következmények súlyát növelheti, a felderítés esélyeit pedig nagymértékben csökkenti!

Sorjáznak a hasonló esetek

E hét hétfőn újabb Kalocsán elkövetett, ezúttal sikerrel járt, aznapi csalásról kaptunk hírt – 150 ezer forinttal könnyebbítette meg egy 85 éves kalocsai hölgy bankszámláját magát postásnak kiadó házaló, cseles csalással.
Egy olvasónk pedig azt jelezte, hogy ráismert az általunk rögzített, bankkártyás-trükkös hívást kezdeményező csaló hangjára, mivel nemrégiben őt is ugyanazzal a dumával próbálta átverni az illető, csak épp ő nem várta végig, hanem letette a telefont.

Mindezt figyelembe véve jó ritmusérzékkel emelte közgondolkodás terébe a problémát Tihanyi Tiborné, aki abban a reményben zárta a tájékoztatót, hogy a sok hasznos tanács, amit kaptak a lakók, meghallgatásra talál a biztonságuk érdekében, sok kellemetlenségtől óvva meg magukat és a családjukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 08:00
Angeli Gabriella elszólta magát a legutóbbi testületi ülésen, legalábbis az alpolgármester szerint, aki ezért gyorsan a fejére is koppintott, illetve köszönetet mondott neki. A képviselő szerint nyilvános információt tett közzé. A lényeg: a CLLD pályázaton nyertünk egy kazal pénzt egy csomó célra. Később azt is megtudtuk, hogy mennyit. Hogy nagyjából mire, azt már sejtettük.
2018-01-12 09:10:34
Mark Zuckerberg eget-földet megrengető változásokat jelentett be csütörtökön a Facebook háza táján. Újragondolták a hírfolyamokat, vagyis azt a felületet, amit ön is Facebookként ismer, és ami az elmúlt években kattintásvadász hírek, fizetett hirdetések és cuki kisállatos videók végtelen folyamává változott.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>
2018. 01. 14., 19:22
Vikidál Gyula, a magyar rocklegenda is felfigyelt A Dal 2018 indulói közül a zenekarra, és azt is elárulta, miért pont a Leander Kills "Nem szól harang" című dalának szurkol. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.