2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Kalocsán – A törökök ultimátumot adtak Európának

Zsiga Ferenc  |  2016. 05. 03., 10:05

Amint a kalocsai városi színház színpadára lépett, a május 2-án Font Sándor országgyűlési képviselő meghívására érkező Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kitörő taps fogadta. A termet zsúfolásig megtöltő közönség nem hiába előlegezte meg a számos címét szerényen elhallgató, a médiából közismert egyetemi tanár elismerő megbecsülését. A mintegy 50 perces, közérthető, humorral fűszerezett előadás, majd a feltett kérdésekre adott válaszok azt az érzetet keltették a hallgatóságban, hogy nemcsak számos biztonságpolitikai kérdésben lettek jártasabb, hanem sok, eddig nem ismert információt, titkot is megtudtak a migránsválságról, a nagyhatalmak hatalmi játszmáiról.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az előadót és a hallgatóságot, közte dr. Bábel Balázs érseket és a térség szinte valamennyi polgármesterét az ugyancsak jó kommunikációs készséggel rendelkező Font Sándor köszöntötte, aki röviden összefoglalta azokat a migránsválsággal összefüggő hazai és nemzetközi eseményeket, amelyek az előadó szakterületébe tartoznak.

Külön kitért a – mint később kiderült, más nemzetek számára is példaként szolgáló – magyar válaszokra, amelyek hazánkat és Orbán Viktor miniszterelnököt egy időre a nemzetközi politika és híradások kereszttüzébe állították. Ám mint Nógrádi György előadásából is kiderült, Magyarország elsőként és időben eszmélt, de ahhoz, hogy az EU kötelező betelepítési kvótáját elkerüljük, az ezt ellenző szándékunkat népszavazással kell megerősíteni.

Az országgyűlési képviselő szerint egy sikeres referendum olyan felhatalmazást adhat a kormánynak, amit semmilyen szövetség nem írhat felül, hiszen az a magyarok többségének akarata. Ezt a helyzetet előadása kezdetén a biztonságpolitikai szakértő is elemezte, és a konklúziót levonva úgy fogalmazott: az EU 28 tagállama közül már 20 osztja a magyar álláspontot.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ugyan világtérképet nem vetítettek ki, de szinte nem volt olyan szeglete a glóbusznak, amit a nagy ívű előadás végére Nógrádi György valamilyen feszültség gócaként ne említett volna. Van baj tehát bőven a világban, de hogy alapvetően „Hogy néz ki a világ?”, arra a választ Nógrádi György megadta. Szerinte világhatalmi pozícióban az USA, Kína és Oroszország van, viszont negyedik ilyen hatalom nincs, mert Európa nem az.
Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő esetleges kiválása (erről népszavazáson döntenek) pedig nem csak az angolokra, hanem a visszamaradó tagállamokra nézve is kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Ez esetben egy német-francia tengely lesz meghatározó, de könnyen lehet, hogy az EU eróziója megállíthatatlan.
A szakértő leszögezte: az USA belátható történelmi ideig a világ vezető hatalma „volt, van és lesz.” Ugyanakkor Kína bruttó GDP-ben már megelőzte Japánt, belátható időn belül ugyancsak a bruttó GDP-ben lehagyja az USA-t, Oroszország pedig regionális hatalommá kíván válni. Érdekességként elmondta azt is: Kína legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unió, a külkereskedelem 50 százalékát pedig Németország adja.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Törökország „zsarolja” Európát

Nógrádi György arra is felhívta a figyelmet, Törökország azzal fenyeget: vagy megkapják a vízummentességet június 30-áig, vagy felrúgják a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodást. A vízumkényszer megszüntetéséhez Európa 72 pontos kritériumot fogalmazott meg, amit az EU szakbizottsága szerint döntően teljesítettek, de Nógrádi György szerint az annyit jelent, hogy nem teljesítették. A törökök most kezdték a modern biometrikus útlevelek gyártatását, az első példányok várhatóan októberre készülnek el. Ha eltörlik a vízumot a törököknek, megindul a beáramlás, velük jönnek majd a kurdok is, és itt folytatódik az, ami most Törökországban. A törökök megpróbálják Európát kényszeríteni, az pedig az unió potenciális gyengeségét mutatja, ha enged ennek a nyomásnak.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az eladó szerint az a megoldás, hogy az Égei tengeren át érkező, visszaküldött migránsokkal azonos számú menekültet fogad be az EU azért veszélyes, mert a törökök a küldendő kontingensbe mozgássérülteket és analfabétákat válogatnak. A Svédországba küldendő emberek 70 százaléka mozgássérült. Őket és az analfabétákat integrálni bármilyen rendszerbe, nem lesz egyszerű. Ezeket az embereket lehetetlen lesz beilleszteni bármilyen társadalomba, miközben a diplomásokat és a képzetteket szándékosan visszatartják. Törökország mára szembe került minden szomszédjával,  az pedig mélyes sértő, hogy a török miniszterelnök, mivel Angela Merkel női kancellár, gyakorlatilag nem akar vele leülni tárgyalni, az alkancellárt tekinti partnernek.

Angela Merkelről az előadás több szakaszában szó esett, és a róla mondottak nem hagytak kétséget afelől, hogy Nógrádi György nagy tisztelője volt a német kancellárnak, aki azonban a migránsügybe könnyen belebukhat, politikájával mára gyakorlatilag magára maradt, kormányában is csupán egy támogatója van.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Görögország, Olaszország

Természetesen a görögökről és az olaszokról is szó esett. Mindkét országban nő a feszültség, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az ott kialakult helyzet erőszakba csap át, hiszen Görögországban, Olaszországban feltorlódnak a menekültek, akiket sem a görögök, sem az olaszok nem tudnak továbbvinni, mert a határaikon túl már nem tudják és nem is akarják fogadni őket. Egy ilyen helyzetben könnyen beteljesülhet az a jóslat, amit az egyik Berlinben tartott előadásán maga a német rendőrség feje mondott: az előbb utóbb felfegyverkező, ellenségesen fellépő migránsokkal szemben elkerülhetetlen lesz a tűzparancs.

A szakértő azt is elmondta: a menekült táborok közelében az embercsempészek köszönik szépen, jól vannak. Szervezik az embereket és pénzért viszik őket Európába. Azért Európába, mert Ausztrália, a gazdag arab országok, az USA gyakorlatilag lezárta a határait előttük, utóbbi határrendészeténél jelenleg is érvényben van a tűzparancs azokkal szemben, akik nem állnak meg a felszólításra. Nógrádi György szerint elképzelhetetlen az is, hogy egy amerikai őrhajó felszólítására az történjen, ami Európa tengeri határain. Csak jönnek és jönnek a bevándorlók, és mindennek csupán szemlélője a tengeri határrendőrség.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szakértő az európai helyzet érzékeltetésére Belgiumot hozta fel példának, ahol takarékossági okokból megszűntették az addig jól működő csendőrséget, a rendőrség és a hírszerzés gyenge. Az azóta szigorított jogszabályok még azt sem engedték meg, hogy éjszaka üssenek rajta a párizsi merénylet kitervelőjén, mert ugye „neki is joga van az éjszakai pihenéshez”, a sötétség egyébként is nehezíti a rendőrség jogszerű eljárásának kontrollját.
Mindeközben a jogállam, a humanitárius elvek csapdájába vergődő Európa tovább gyengül, a migránsok csak a jogaikat ismerik, kötelességeiket nem.

Nógrádi szerint a migránsok 90 százaléka illegálisan lép be Európába, az embercsempészek évi nettó haszna 15 milliárd euró, ami ugyanannyi pénz, mint amennyi a drogkereskedésben van. Tehát virágzik az üzlet. A helyzetet határozott, egységes európai politikával lehetne megoldani, de ennek egyelőre nyoma sincs.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szerteágazó előadásban szó esett még az Iszlám Államról, amely a szakértő szerint a híradásokkal ellentétben nem hogy gyengül, inkább erősödik, hiszen már olyan arab országokban is jelen van, ahol korábban nem, és még mindig Szíria legjelentősebb, olajban gazdag területeit uralja. Legyőzéséhez a szárazföldi csapatok bevetése elkerülhetetlen, de az amerikai elnökválasztás előtt erre annak ellenére nem kerül sor, hogy Oroszország egy ilyen szárazföldi akcióban „boldogan” részt venne.

A hallgatóság soraiból számos érdekes kérdést tettek fel Nógrádi Györgynek, amire kimerítő válasz érkezett, de a szakértőből kibújt a tanár is: esetenként a közönséget vizsgáztatta. Kimondta egy-egy politikus keresztnevét, majd a családi nevet a hallgatóság soraiból várta – és persze meg is kapta.

A végig élvezetes, jó hangulatú előadás Nógrádi György legújabb, „40 év alatt a Föld körül” című könyvének dedikálásával zárult.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Lufi
2016-05-04 08:18:09
Hihetetlenül jó előadás volt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés