2022. 01. 29. szombat
Adél
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nyilvánosságra hozták a polgármester érseknek írt levelét – Több alapvető kérdésben most kértek tájékoztatást a Szentháromság térről

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 29., 09:26

A kalocsai Szentháromság tér kálváriájának története újabb állomáshoz érkezett, amikor október 22-én dr. Bálint József polgármester - vélhetően portálunk ezt firtató kérdésének is eleget téve - a város honlapján megjelentette a dr. Bábel Balázsnak a Szentháromság téren uralkodó állapotokkal, a tér jövőjével kapcsolatban írt levelét. Az augusztus 2-én kelt levelet ügyintézőként Marton Tibor, a város főépítésze jegyzi, így meglepődve olvastuk, hogy milyen alapvető kérdésekben vár tájékoztatást a szakember, rajta keresztül a polgármester, valamint a közterület tulajdonosa, az önkormányzat.

A polgármesteri és a több mint két hónap után, október 12-én érkezett, elsőként nyilvánosságra hozott érseki válaszlevél alapján tényként kezelhetjük: egyelőre nincs ismert terv, esetleg látványterv, amit egyébiránt kötelező jóváhagyásra a polgármesternek benyújtani, célszerű a város nyilvánossága, az őt képviselő választott testület elé tárni. A dolgok jelenlegi stádiumában ez az esetleg gondolatébresztő közeg már nyilvánvalóan nélkülözhetetlen a többség egyetértésével találkozó megvalósításához.

A Szentháromság térről szóló diskurzust olvasva abban a kérdésben egyetértés van a városban, hogy innen már csak felfelé vezethet az út. Senki szakmai tudását, rátermettségét, lelkesedését nem megkérdőjelezve az is világosan látszik: a tér jövőbeni arculata, a rekonstrukció mielőbbi befejezése a közösségi médiának is köszönhetően  immár egészen a legifjabb, Z generációig (25 éves korig) fontos témává vált a városban. A megnyilvánulásokból világosan kirajzolódik, hogy a tér jövőbeni sorsában, kialakításában mindaz benne van, amit Kalocsával, legtöbbünk szülővárosával kapcsolatban hozunk magunkkal anyáinktól, apáinktól, nagyszüleinktől, és hogy mit adunk tovább gyermekeinknek, unokáinknak.

A polgármester érseknek írt levele, még ha késve is, sokak számára tükrözi ezt az aggódást, adja bizonyítékát annak, hogy a kérdést, ásatások, munkabaleset, bármilyen más hátráltató tényező ide vagy oda, nem a közvélemény számára is elfogadható „helyi” értékén kezelték.

Ha ez nem következik be hamarosan, a megoldásán dolgozó emberek körül könnyen elfogyhat a levegő, hiszen a polgármesteri levél szerint a város legfontosabb történelmi közterülete ügyében még olyan alapvető kérdések sincsenek tisztában, mint hogy a Szentháromság teret„… hogyan kívánják felújítani, átépíteni?” Kérem, mutassák be részünkre a terveket, a térburkolatokra, kertépítésre, esetleges forgalmi szabályozásra, közterületi alkotások elhelyezésére, visszahelyezésére vonatkozóan!” – áll polgármester által aláírt levélben.

Amire a levélben polgármester és a főépítész, Marton Tibor hivatkozik, az nem más, mint a város 24/2017 (XII.11.) számú, a településképről alkotott rendelete. Ez törvényre alapított helyi rendelet írja elő, hogy

településképi eljárást kell lefolytatni a munkálatok megkezdése előtt.

Erről azt érdemes tudni, hogy a kérelemre a polgármester 15 napon belül önkormányzati hatósági határozatot hoz. Amennyiben a polgármester kikötést tesz, vagy megtiltja a bejelentésben foglalt tevékenységet, a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

A döntésben foglaltak megszegése, vagy a bejelentés elmulasztása akár 1 millió forintig terjedő bírság kiszabásával járhat.

Erről természetesen nincs szó a jelenlegi esetben, hiszen mint a polgármesteri levélből kiviláglik, ilyen hivatalos kérelem eddig nem érkezett, és – ezt már mi tesszük hozzá - a munkálatok jelenlegi állása eddig nem is indokolta.

Dr. Bábel Balázs érsek október 12-én írt levelében tett ígéretet arra, hogy Vörös Márta, a főegyházmegye főépítészének, mint másutt olvashatjuk, múzeum vezetőjének munkabalesetből történő fölépülése után a feltett kérdésekre, kérésekre konkrét választ adnak.

Dr. Filvig Géza képviselőnek a polgármester és érsek közötti levelezéséhez, valamint a közösségi médiában indult akcióhoz kapcsolódó érseki, a facebook profilján is látható és olvasható találkozójából  tudjuk: dr. Bábel Balázs érsek ígérete szerint a tér rekonstrukciója jövő év végéig befejeződik.

Mint emlékezetes,  ez az első konkrét időpont, ami a Szentháromság tér rekonstrukciója befejezési határidejeként eddig elhangzott. Ígérjük, a polgármester által kért, természetesen nyilvános terveket, hogy megérkeznek, soron kívül nyilvánosságra hozzuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK