2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nyilvánosságra hozták a polgármester érseknek írt levelét – Több alapvető kérdésben most kértek tájékoztatást a Szentháromság térről

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 29., 09:26

A kalocsai Szentháromság tér kálváriájának története újabb állomáshoz érkezett, amikor október 22-én dr. Bálint József polgármester - vélhetően portálunk ezt firtató kérdésének is eleget téve - a város honlapján megjelentette a dr. Bábel Balázsnak a Szentháromság téren uralkodó állapotokkal, a tér jövőjével kapcsolatban írt levelét. Az augusztus 2-én kelt levelet ügyintézőként Marton Tibor, a város főépítésze jegyzi, így meglepődve olvastuk, hogy milyen alapvető kérdésekben vár tájékoztatást a szakember, rajta keresztül a polgármester, valamint a közterület tulajdonosa, az önkormányzat.

A polgármesteri és a több mint két hónap után, október 12-én érkezett, elsőként nyilvánosságra hozott érseki válaszlevél alapján tényként kezelhetjük: egyelőre nincs ismert terv, esetleg látványterv, amit egyébiránt kötelező jóváhagyásra a polgármesternek benyújtani, célszerű a város nyilvánossága, az őt képviselő választott testület elé tárni. A dolgok jelenlegi stádiumában ez az esetleg gondolatébresztő közeg már nyilvánvalóan nélkülözhetetlen a többség egyetértésével találkozó megvalósításához.

A Szentháromság térről szóló diskurzust olvasva abban a kérdésben egyetértés van a városban, hogy innen már csak felfelé vezethet az út. Senki szakmai tudását, rátermettségét, lelkesedését nem megkérdőjelezve az is világosan látszik: a tér jövőbeni arculata, a rekonstrukció mielőbbi befejezése a közösségi médiának is köszönhetően  immár egészen a legifjabb, Z generációig (25 éves korig) fontos témává vált a városban. A megnyilvánulásokból világosan kirajzolódik, hogy a tér jövőbeni sorsában, kialakításában mindaz benne van, amit Kalocsával, legtöbbünk szülővárosával kapcsolatban hozunk magunkkal anyáinktól, apáinktól, nagyszüleinktől, és hogy mit adunk tovább gyermekeinknek, unokáinknak.

A polgármester érseknek írt levele, még ha késve is, sokak számára tükrözi ezt az aggódást, adja bizonyítékát annak, hogy a kérdést, ásatások, munkabaleset, bármilyen más hátráltató tényező ide vagy oda, nem a közvélemény számára is elfogadható „helyi” értékén kezelték.

Ha ez nem következik be hamarosan, a megoldásán dolgozó emberek körül könnyen elfogyhat a levegő, hiszen a polgármesteri levél szerint a város legfontosabb történelmi közterülete ügyében még olyan alapvető kérdések sincsenek tisztában, mint hogy a Szentháromság teret„… hogyan kívánják felújítani, átépíteni?” Kérem, mutassák be részünkre a terveket, a térburkolatokra, kertépítésre, esetleges forgalmi szabályozásra, közterületi alkotások elhelyezésére, visszahelyezésére vonatkozóan!” – áll polgármester által aláírt levélben.

Amire a levélben polgármester és a főépítész, Marton Tibor hivatkozik, az nem más, mint a város 24/2017 (XII.11.) számú, a településképről alkotott rendelete. Ez törvényre alapított helyi rendelet írja elő, hogy

településképi eljárást kell lefolytatni a munkálatok megkezdése előtt.

Erről azt érdemes tudni, hogy a kérelemre a polgármester 15 napon belül önkormányzati hatósági határozatot hoz. Amennyiben a polgármester kikötést tesz, vagy megtiltja a bejelentésben foglalt tevékenységet, a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

A döntésben foglaltak megszegése, vagy a bejelentés elmulasztása akár 1 millió forintig terjedő bírság kiszabásával járhat.

Erről természetesen nincs szó a jelenlegi esetben, hiszen mint a polgármesteri levélből kiviláglik, ilyen hivatalos kérelem eddig nem érkezett, és – ezt már mi tesszük hozzá - a munkálatok jelenlegi állása eddig nem is indokolta.

Dr. Bábel Balázs érsek október 12-én írt levelében tett ígéretet arra, hogy Vörös Márta, a főegyházmegye főépítészének, mint másutt olvashatjuk, múzeum vezetőjének munkabalesetből történő fölépülése után a feltett kérdésekre, kérésekre konkrét választ adnak.

Dr. Filvig Géza képviselőnek a polgármester és érsek közötti levelezéséhez, valamint a közösségi médiában indult akcióhoz kapcsolódó érseki, a facebook profilján is látható és olvasható találkozójából  tudjuk: dr. Bábel Balázs érsek ígérete szerint a tér rekonstrukciója jövő év végéig befejeződik.

Mint emlékezetes,  ez az első konkrét időpont, ami a Szentháromság tér rekonstrukciója befejezési határidejeként eddig elhangzott. Ígérjük, a polgármester által kért, természetesen nyilvános terveket, hogy megérkeznek, soron kívül nyilvánosságra hozzuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK