2022. 06. 28. kedd
Irén, Levente
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Nyomaték” – Félszáz résztvevő a Momentum kalocsai bemutatkozó fórumán

Illés György Cinó  |  2017. 10. 13., 07:02
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Térségünket illetően a legégetőbb problémaként az elvándorlás, kivándorlás kérdéskörét, valamint a társadalmi szegregációt tárgyalták a Momentum Mozgalom helyi szervezetének négy megjelent tagja, regionális elnöke, országos alelnöke, valamint az egészdélutános rendezvény során mintegy félszáz érdeklődő részvételével. Az országos ügyek közül elsősorban az egészség- és oktatásügy, illetve a korrupció kritikája, valamint a párt által egyébként elsősorban az átláthatóság hiánya, a szerződések titkosítása miatt, valamint a megújuló energiákkal való szembeállításával élesen támadott Paks II. beruházás került szóba.

A szervezet elöljárói az ország városait sorra járva, a párt és programja megismertetését, elfogadottságának, szimpatizánsi körének és tagságának növelését célul tűzve tartanak a szombaton Kalocsán megtartott rendezvényhez hasonló alkalmakat aktivistáik és a Momentum helyi szervezetei tagjainak részvételével, igyekezve bevonni a helyi lakosságot az adott várost, térséget illető programjuk megalkotásába, de meghallgatva véleményüket országos ügyeket illetően is.

A „Ződ”-ben szombat délután négytől este nyolcig tartó kalocsai rendezvényen az érdeklődők közt megjelent Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester, önkormányzati képviselő, valamint – a szervezőktől kapott beszámolók szerint – egy ideig jelen volt a helyi LMP két tagja és a helyi Fidesz, illetve a Jobbik egy-egy tagja is. A párt vezetőségét Hajnal Miklós mellett a szervezet alföldi régiós elnöke, Nagy Zoltán képviselte, aki Békéscsabáról érkezett a találkozóra.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A helyi szervezet – mint megtudtuk – jelenleg héttagú, de egy tag – mint a szervezet egyik aktivistája fogalmazott – inaktív. A hat aktív tag közül ezen a rendezvényen négyen tudtak részt venni. Az eszmecserét sajnos a helyi elnök távollétében kellett megtartaniuk, ő ugyanis egészségügyi okokból, távolmaradását előre jelezve nem tudott azon jelen lenni.

A vidéki lakossággal elsősorban a helyi ügyek mentén igyekszik összefogni a fővárosban már viszonylag szervezettebb formáció – tudtuk meg Hajnal Miklós szóvivőtől, aki Budapestről érkezett a rendezvényre. A szóvivő elmondta: a problémákra pártpolitika-mentes megoldásokat keresnek, összefogva bármely társadalmi erővel, akár az egyébként éles kritikával tekintett kormányzó párt regionális szerveivel is.
Az országos politika vonatkozásában a párt a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállítását sürgette Orbán Viktor és a Fidesz rendszerével szemben.

Paks is téma volt

Térségünket illetően a legégetőbb problémaként az elvándorlás, kivándorlás kérdéskörét, valamint a társadalmi szegregáció, szociális leszakadás és szegénység mérséklésének lehetőségeit tárgyalták a Momentum Mozgalom helyi szervezetének négy megjelent tagja, regionális elnöke, országos szóvivője, valamint az egészdélutános rendezvény során összesen mintegy félszáz érdeklődő részvételével.

Az országos ügyek közül elsősorban az egészség- és oktatásügy, illetve a korrupció kritikája, valamint a párt által elsősorban az átláthatóság hiánya, a szerződések titkosítása miatt, valamint a megújuló energiákkal való szembeállítása kapcsán élesen támadott Paks II. beruházás került szóba.

A paksi beruházással kapcsolatban ugyanakkor a kritikus hangok mellett az is elhangzott, hogy a helyi érdekeltségek nagy várakozásokkal tekintenek a beruházás adta lehetőségekre, kiemelten a híd szerepére.
Ám a hídnak a szűk térségen túlmutató jelentőségével kapcsolatban a párt vezetősége szkeptikus, ezért aránytalannak vélik a rá szánt forrásokat, magát a paksi bővítést illetően pedig a transzparencia hiányára, valamint a fűtőanyag-beszállítás tekintetében túlzott elköteleződésben rejlő veszélyekre figyelmeztettek a párt megjelent képviselői.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A párt alapvetően liberális értékrendű formáció, ugyanakkor a hagyományos értelemben vett bal- és jobboldalról is érkeznek tagok és pártolói egyaránt – tudtuk meg a több résztvevővel folytatott beszélgetésünk során.
A mai pártstruktúrában magukat nehezen pozicionáló párt portálunknak nyilatkozó tagjai a jelenleg jegyzett baloldali pártoktól, kiemelten az MSZP-től és a DK-tól, valamint Gyurcsány Ferenc személyétől ugyanakkor élesen elhatárolódtak.

A PÁRT A MAGA RÉSZÉRŐL NEM HÍVE SEMMILYEN BALOLDALI ÖSSZEFOGÁSNAK, ABBAN NEM VESZNEK RÉSZT,

hanem önálló jelöltekkel méretik meg magukat, legalábbis a jelenlévőknek a beszélgetéseinkből leszűrt közvélekedése szerint.

Még határozottabban elhatárolódnak a Jobbiktól, elsősorban ideológiai okokból.
Ennél azonban sokkal élesebb a szembenállás a kormányzó Fidesz-KDNP-vel, illetve Orbán Viktor miniszterelnöki tevékenységével szemben.

A FIDESZ-KORMÁNY HÉTÉVES TEVÉKENYSÉGÉVEL KAPCSOLATOS ÉLES KRITIKAI ATTITŰD, ÉS AZ ENNEK TALAJÁN LÉTRE JÖVŐ PROTESTHANGULAT TŰNT AZ EGYELŐRE SZILÁRD ALAPJAIT KERESŐ, ALIG TÖBB MINT FÉL ÉVE ALAKULT PÁRT TAGJAI KÖZT A KÖZÖS NEVEZŐNEK.

Ugyanakkor a párt által vállalhatónak, fölkarolhatónak vélt ügyek mentén bármely politikai vagy civil szervezettel készek az együttműködésre, beleértve a Fideszt és a Jobbikot is.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A jövő tavasz lesz a Momentumnak a vízválasztó

A párt indul a jövő évi választásokon, ami merész vállalkozásnak tűnhet egy alig egy évvel a majdani választások előtt alakult formációtól, ám a hasonló üstökös karrier nem példanélküli, sőt egyre gyakoribb napjaink európai politikai életében.

A párt tehát a teljes névtelenségből indult, ugyanakkor hirtelen tettek szert országos ismertségre a Nolimpia-kampányukkal. Emlékezetes: azt követően vonta vissza a kormány Budapest olimpiai pályázatát.

Ám ezzel a megosztó kampánnyal lehetséges szavazótáboruk egy részét talán örökre elveszítették, hiszen az olimpia ügyének nem kevés támogatója volt, illetve van, a baloldalon is. Ők ezt a kampányt nehezen bocsátják majd meg.

Ha a szerény előélet dacára is – vagy tán éppen azért – sikerül megugraniuk a parlamentbe jutás 5%-os küszöbét – ami az új trend szerint már-már megszokott az európai politikai életben –, akkor lesz lehetőségük építkezni, így a széthulló baloldali pártcsalád kirajzó szavazótáborából, valamint a Fideszről lemorzsolódó szavazókból merítve négy évvel később meghatározó erejű, akár kormányalkotó balközép formációvá nőheti ki magát a párt.

Ellenben ha a mostani választásokon nem teljesítik a szükséges szintet, akkor a ma még meglévő lendület fogytán és megfelelő működési források híján a párt fönnmaradása is veszélybe kerülhet.

Pedig idejük volna még, hiszen a mostani kalocsai találkozón résztvevők többsége is fiatal volt, köztük sok tanuló, főiskola hallgató. Ennek megfelelően a szimpatizánsok derűlátóak voltak, a tavaszi választástól mindenképpen jó szereplést várnak.

TÖBBEN ÚGY VÉLEKEDTEK, HOGY A TAVASZI VÁLASZTÁSON MEGLEPETÉST OKOZHAT MAJD A MOMENTUM AZ ELÉRT, JÓ EREDMÉNNYEL.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 2 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (2 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
kisbéta
2017-10-15 19:57:21
Paks témában abszolút szakmai a csapat :D :D - nevetségesek .
Joco
2017-10-14 09:12:47
Alakul ez! DK mszp - s Angeli. Momentumos Melinda. Fő a függetlennek hazudott képviselők megnyílvánulása. Katasztrófa a kalocsai képviselők képmutatása! Ébredjen fel a város!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK