2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nyugdíjrendszer reformjáról tartott fórumot az MSZP – Ígéretek kisnyugdíjasoknak, rendvédelmiseknek

2018. 03. 01., 20:56
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Elgondolkodtató, ugyanakkor az országos médiából már részleteiben is ismert nyugdíjrendszer átalakítást tűzte napirendre dr. Angeli Gabriella, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje, aki mellett Korózs Lajos, a párt nyugdíj és szociális ügyekben közismert szakpolitikusa kampányolt Kalocsán február 28-án, a volt Tiszti Klub nagytermében. A lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón leginkább Korózs Lajos bizonyította, hogy a baloldalon ebben a kérdésben olyan szakértelemmel rendelkezik, amely rendszerszintű átalakításokat, változtatásokat vizionál.

Dr. Angeli Gabriella a nyugdíjrendszer, a szolgálati járadék helyi vonatkozásaira utalva elmondta: szerinte igazságtalan az a nyugdíjrendszer, ami ma Magyarországon van. Különösen annak ismeretében igazságtalan, hogy miközben a minimál nyugdíj 28.500 forint, egyesek több millió forintos nyugdíjban részesülnek. A képviselőjelölt célként azt határozta meg:

a minimál nyugdíjat legalább a duplájára kell emelni, mert elképzelhetetlen, hogy 28.500 forintból bárki meg tud élni.

A felszólaló azzal folytatta: a nyugdíjakat mindenképpen a keresetekhez és az inflációhoz kell igazítani. Kalocsán, a volt katonavárosban az egyik legkardinálisabb kérdés a korkedvezményes nyugdíj, ezért azt vissza kell állítani.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mint mondta: városunkban sokan szolgáltak a laktanyákban, tűzoltóságnál, rendőrségnél, a BV-nél. Részben azért vállalták ezt a munkát, mert az lebegett a szemük előtt, hogy előbb mehetnek nyugdíjba. Dr. Angeli szerint az ő esetükben mindenképpen lehetővé kell tenni a korkedvezményes nyugdíjat.

A képviselőjelölt felszólalása további részében annak a véleményének adott hangot: országosan is fontos annak a „pánikgombos” rendszernek a kiépítése, ami városunkban egy ideig működött, de megszűnt. Ennek az volt a lényege, hogy a rászoruló, egyedül élő emberek telefonon hívhattak maguknak segítséget.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mint elhangzott, azt is szeretnék elérni, hogy

a 65 év felettiek rászorultság alapján, térítésmentesen kaphassák a gyógyszereket. 

A megvalósítandó célok között szerepel továbbá, hogy az ápolási díj duplájára növelésével segítenék azokat a családokat, amelyeknek fiatalabb tagjai otthonukban szeretnék ápolni idős hozzátartozójukat.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusaszerint 2012. január 1-je volt az a vízválasztó, amikor az Orbán kormány radikálisan átalakította a nyugdíjrendszert. Mint rámutatott: ma Magyarországon alkotmányos védelme csak az öregségi nyugdíjnak van. Az alaptörvény 19. szakasza azt mondja, hogy az állam más esetekben csak törekszik az időskori szociális biztonság biztosítására. Ez szerinte azt jelenti, hogy ami nem öregségi nyugdíj, hanem nyugdíjszerű, vagy hozzátartozói ellátás, az bármikor elvehető, csökkenthető, a folyósítása felfüggeszthető.

Korózs Lajos azzal folytatta: 2012. január 1-jétől nincs előrehozott öregségi nyugdíj, nincs csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj. Továbbá nincs rokkantsági nyugdíj, nincs baleseti rokkantsági nyugdíj, nincs bányász és művész nyugdíj, de nincs korengedményes és korkedvezményes nyugdíj sem. Dr. Angeli mondanivalójára utalva emlékeztetett arra, hogy megszűntették a szolgálati nyugdíjat, ami Kalocsán és a térségben is nagyon sok embert érintett.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A képviselő meggyőződése szerint továbbra is biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit. Annál is inkább, mert a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Szövetsége, tehát 11 párt karácsony előtt írta alá az úgynevezett „nyugdíjas minimumot.” Korózs Lajos mintegy közbevetve megjegyezte, hogy a Fidesz-KDNP volt az egyetlen politikai párt, amely nem képviseltette magát a nyugdíjas kerekasztal fórumon.

A képviselő azt is kifejtette: a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételébe beletartozna, hogy akinek több mint 40 év ledolgozott éve van és elmúlt 60 éves, az akár nyugdíjcsökkentéssel is, de elmehetne nyugdíjba, ha megromlott az egészsége, vagy a munkaerőpiacon végképp nem talál munkát. Szerinte ezeket az embereket már az irányadó korhatár előtt 3 évvel csökkentés nélkül kellene nyugdíjba engedni.

Korózs Lajos annak a véleményének adott hangot, hogy

egy új típusú szolgálati nyugdíjtörvényre is szükség van.

Ezt az indokolja, hogy 2012. január 1-jén a szolgálati nyugdíjat eltörölték, szolgálati járandósággá alakították át. Ezt azonban megadóztatják. Ez akkor 43 ezer főt érintett, tehát ennyi embernek kell a járandósága után személyi jövedelemadót fizetni.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A képviselő azzal folytatta: szerinte a másik igazságtalanság az, hogy évekkel ezelőtt eltörölték a járulékplafont és megteremtették a lehetőségét annak, hogy több millió forintos havi nyugdíjak legyenek Magyarországon. Ez azért is igazságtalan, mert 9 éve változatlan az öregségi nyugdíj összege. Kimondani is szégyen, 28500 forint a legkisebb öregségi nyugdíj. Hazánkban 72-73 ezer olyan ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot.

A képviselő elképzelése az, hogy akinek 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, annak egy nyugdíjkorrekciós program keretében kell megemelni a nyugdíját.

Korózs Lajos azt nevezte a fórum legfontosabb bejelentésének, hogy előző nap reggel az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága ülésén az indítványozta: állítsák vissza a 13. havi nyugdíjat. Ám ezt a bizottság fideszes többsége leszavazta. Ebből azt a következtetést vonta le: ha a jelenlegi kormány marad, nem lesz 13. havi nyugdíj, aminek felső határa az MSZP szerint legfeljebb 120 ezer forint lehetne nyugdíjasonként.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A politikus a fiatalabb generációk nyugdíjba vonulásának időpontjára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Az a felosztó - kirovó rendszer, ami most van, csak ideig óráig működőképes. 2030 körül már csak 10 havi nyugdíjra való pénz az államkasszában. A képviselő a legnagyobb problémának azt tartja, hogy közel 600 ezer aktív korú foglalkoztatott jellemzően Nyugat- Európában fizet nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítást. Ez a pénz hiányzik leginkább a magyar nyugdíjkasszából.

Korózs Lajos az elmondottak ellenére optimista gondolatokkal zárta a mondanivalóját. Amennyiben konszenzus lesz a pártok között, egy rugalmas és finanszírozható nyugdíjrendszer alakítható ki Magyarországon.

Ez így semmiképp nem maradhat! – mondta zárszóként Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa a Kalocsán megtartott sajtótájékoztatón.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK