2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Nyugdíjrendszer reformjáról tartott fórumot az MSZP – Ígéretek kisnyugdíjasoknak, rendvédelmiseknek

2018. 03. 01., 20:56
Kapcsolódó
téma cikkei (24)

Elgondolkodtató, ugyanakkor az országos médiából már részleteiben is ismert nyugdíjrendszer átalakítást tűzte napirendre dr. Angeli Gabriella, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje, aki mellett Korózs Lajos, a párt nyugdíj és szociális ügyekben közismert szakpolitikusa kampányolt Kalocsán február 28-án, a volt Tiszti Klub nagytermében. A lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón leginkább Korózs Lajos bizonyította, hogy a baloldalon ebben a kérdésben olyan szakértelemmel rendelkezik, amely rendszerszintű átalakításokat, változtatásokat vizionál.

Dr. Angeli Gabriella a nyugdíjrendszer, a szolgálati járadék helyi vonatkozásaira utalva elmondta: szerinte igazságtalan az a nyugdíjrendszer, ami ma Magyarországon van. Különösen annak ismeretében igazságtalan, hogy miközben a minimál nyugdíj 28.500 forint, egyesek több millió forintos nyugdíjban részesülnek. A képviselőjelölt célként azt határozta meg:

a minimál nyugdíjat legalább a duplájára kell emelni, mert elképzelhetetlen, hogy 28.500 forintból bárki meg tud élni.

A felszólaló azzal folytatta: a nyugdíjakat mindenképpen a keresetekhez és az inflációhoz kell igazítani. Kalocsán, a volt katonavárosban az egyik legkardinálisabb kérdés a korkedvezményes nyugdíj, ezért azt vissza kell állítani.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mint mondta: városunkban sokan szolgáltak a laktanyákban, tűzoltóságnál, rendőrségnél, a BV-nél. Részben azért vállalták ezt a munkát, mert az lebegett a szemük előtt, hogy előbb mehetnek nyugdíjba. Dr. Angeli szerint az ő esetükben mindenképpen lehetővé kell tenni a korkedvezményes nyugdíjat.

A képviselőjelölt felszólalása további részében annak a véleményének adott hangot: országosan is fontos annak a „pánikgombos” rendszernek a kiépítése, ami városunkban egy ideig működött, de megszűnt. Ennek az volt a lényege, hogy a rászoruló, egyedül élő emberek telefonon hívhattak maguknak segítséget.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Mint elhangzott, azt is szeretnék elérni, hogy

a 65 év felettiek rászorultság alapján, térítésmentesen kaphassák a gyógyszereket. 

A megvalósítandó célok között szerepel továbbá, hogy az ápolási díj duplájára növelésével segítenék azokat a családokat, amelyeknek fiatalabb tagjai otthonukban szeretnék ápolni idős hozzátartozójukat.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusaszerint 2012. január 1-je volt az a vízválasztó, amikor az Orbán kormány radikálisan átalakította a nyugdíjrendszert. Mint rámutatott: ma Magyarországon alkotmányos védelme csak az öregségi nyugdíjnak van. Az alaptörvény 19. szakasza azt mondja, hogy az állam más esetekben csak törekszik az időskori szociális biztonság biztosítására. Ez szerinte azt jelenti, hogy ami nem öregségi nyugdíj, hanem nyugdíjszerű, vagy hozzátartozói ellátás, az bármikor elvehető, csökkenthető, a folyósítása felfüggeszthető.

Korózs Lajos azzal folytatta: 2012. január 1-jétől nincs előrehozott öregségi nyugdíj, nincs csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj. Továbbá nincs rokkantsági nyugdíj, nincs baleseti rokkantsági nyugdíj, nincs bányász és művész nyugdíj, de nincs korengedményes és korkedvezményes nyugdíj sem. Dr. Angeli mondanivalójára utalva emlékeztetett arra, hogy megszűntették a szolgálati nyugdíjat, ami Kalocsán és a térségben is nagyon sok embert érintett.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A képviselő meggyőződése szerint továbbra is biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit. Annál is inkább, mert a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd Szövetsége, tehát 11 párt karácsony előtt írta alá az úgynevezett „nyugdíjas minimumot.” Korózs Lajos mintegy közbevetve megjegyezte, hogy a Fidesz-KDNP volt az egyetlen politikai párt, amely nem képviseltette magát a nyugdíjas kerekasztal fórumon.

A képviselő azt is kifejtette: a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételébe beletartozna, hogy akinek több mint 40 év ledolgozott éve van és elmúlt 60 éves, az akár nyugdíjcsökkentéssel is, de elmehetne nyugdíjba, ha megromlott az egészsége, vagy a munkaerőpiacon végképp nem talál munkát. Szerinte ezeket az embereket már az irányadó korhatár előtt 3 évvel csökkentés nélkül kellene nyugdíjba engedni.

Korózs Lajos annak a véleményének adott hangot, hogy

egy új típusú szolgálati nyugdíjtörvényre is szükség van.

Ezt az indokolja, hogy 2012. január 1-jén a szolgálati nyugdíjat eltörölték, szolgálati járandósággá alakították át. Ezt azonban megadóztatják. Ez akkor 43 ezer főt érintett, tehát ennyi embernek kell a járandósága után személyi jövedelemadót fizetni.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A képviselő azzal folytatta: szerinte a másik igazságtalanság az, hogy évekkel ezelőtt eltörölték a járulékplafont és megteremtették a lehetőségét annak, hogy több millió forintos havi nyugdíjak legyenek Magyarországon. Ez azért is igazságtalan, mert 9 éve változatlan az öregségi nyugdíj összege. Kimondani is szégyen, 28500 forint a legkisebb öregségi nyugdíj. Hazánkban 72-73 ezer olyan ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot.

A képviselő elképzelése az, hogy akinek 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, annak egy nyugdíjkorrekciós program keretében kell megemelni a nyugdíját.

Korózs Lajos azt nevezte a fórum legfontosabb bejelentésének, hogy előző nap reggel az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága ülésén az indítványozta: állítsák vissza a 13. havi nyugdíjat. Ám ezt a bizottság fideszes többsége leszavazta. Ebből azt a következtetést vonta le: ha a jelenlegi kormány marad, nem lesz 13. havi nyugdíj, aminek felső határa az MSZP szerint legfeljebb 120 ezer forint lehetne nyugdíjasonként.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A politikus a fiatalabb generációk nyugdíjba vonulásának időpontjára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Az a felosztó - kirovó rendszer, ami most van, csak ideig óráig működőképes. 2030 körül már csak 10 havi nyugdíjra való pénz az államkasszában. A képviselő a legnagyobb problémának azt tartja, hogy közel 600 ezer aktív korú foglalkoztatott jellemzően Nyugat- Európában fizet nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítást. Ez a pénz hiányzik leginkább a magyar nyugdíjkasszából.

Korózs Lajos az elmondottak ellenére optimista gondolatokkal zárta a mondanivalóját. Amennyiben konszenzus lesz a pártok között, egy rugalmas és finanszírozható nyugdíjrendszer alakítható ki Magyarországon.

Ez így semmiképp nem maradhat! – mondta zárszóként Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa a Kalocsán megtartott sajtótájékoztatón.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>
2018. 03. 21., 10:15
A Te hímes tojásodtól lesz szebb a húsvéti tojásfa az Érsekkertben! :) Érdemes előtte regisztrálnod az általad hozott díszt, hiszen megnyerheted akár a 2 fő részére szóló wellness hétvégét is. Még >>>
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.