2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

ÖKE 1.2, avagy két kormánypárti polgármester-jelölt Kalocsán? – Bálint József nem aggódik a Fidesz stratégáinak mentális állapotáért

Illés György Cinó  |  2018. 12. 04., 19:02

„Örülök, hogy Kalocsán megalakult az ÖKE-egy-pont-kettő” – mondta egy felszólaló a múlt csütörtök délután a Városházán tartott közmeghallgatáson, bár nem pontosította, hogy mire céloz. Úgy vélte, ezzel már nem is egy, hanem két fideszes jelölt indul majd a polgármesteri címért. A hallgatóság számára nem volt egészen világos, mire céloz, ezért ki is fejtette, de őszintén szólva attól sem világosodtunk meg, így marad a találgatás. Bálint József nem jött zavarba: inkább a nagyobbik kormányzópárt mentális képességeibe vetett bizalom oldaláról közelített a talányos fölvetéshez, ugyanakkor már nem is először célzott arra, hogy a megmérettetésen esetleg ő maga nem vesz majd részt, de lebegtette már ennek ellenkezőjét is.

Németh László Mihály – aki a Paks II. városunkat érintő kérdéseit, kiemelten a laktanya felújításával létesülő több ezer szálláshely ügyét is feszegette – felvillantott némi reménysugarat, hogy talán kifejti, miről beszél, ugyanis felszólalását az „ÖKE 1.2” vonatkozásában így folytatta: „Miért mondom?” Ám csalfának bizonyult ez a remény, mivel a továbbiakban magyarázat helyett a következőket hangoztatta:


Forrás: Illés György / KALOhírek

[Szó szerint idézzük, hátha olvasóink dekódolni tudják az elhangzottakat – ez esetben feltétlen írják meg kommentben itt a cikk alatt, vagy akár a cikk közösségi oldali megosztása alatt – A szerk.]

A polgármesteri választásokra, úgy látszik, lesz egy KDNP-s jelölt, és lesz egy fideszes jelölt. Ennek is megvan az oka. Az a barátság, amely Pakssal bennünket összeköt, erre enged következtetni. Személyes véleményem is, de nagyon sok „grémiumember”, aki nem mer megszólalni, ezen a véleményen van.”Aztán újra örömének adott hangot, ám itt ez valószínűleg ironikusan értelmezendő, és nehéz is volna komolyan venni:

„TEHÁT, ÖRÜLÜNK, HOGY KALOCSÁNAK KÉT JOBBOLDALI ÖNKORMÁNYZATA LESZ. VAGY AZ EGYIK, VAGY A MÁSIK FOG BEFUTNI.”

A felszólaló nem számolt azzal a lehetőséggel, hogy esetleg a két, pontosabban meg nem jelölt jobboldali jelölt mellett esetleg más is jelölteti magát a tisztségre, ezek szerint – a kormánypárti oldal megosztottsága miatt – nem is csekély eséllyel…
Bálint József a fölvázolt forgatókönyvvel kapcsolatban ezt mondta:

Én bízom benne, hogy ezek nem kasszandrai jóslatok, és nem fog bekövetkezni. KÉSŐBB A POLGÁRMESTER MAGA IS ELISMERTE, HOGY NEM ÉRTETTE A CÉLZÁST.

A kalocsaiak eldöntik, hogy milyen színű önkormányzata lesz a jövő évtől, ’19 októberétől [a városnak], ezt ne vitassuk el tőlük. Majd eldöntik, hogy jobb, vagy baloldali, vagy közép, vagy lila színű lesz, döntse el mindenki, hogy mit akar.
„ÉN NEM HISZEM, HOGY A FIDESZ OLYAN BUTÁCSKA LENNE, HOGY KÉT POLGÁRMESTER-JELÖLTET INDÍT, DE EZ LEGYEN AZ Ő PROBLÉMÁJUK!”

– mondta Bálint József, hozzátéve, hogy ő ebbe nem kíván mélyebben belemenni, mert „nem biztos, hogy érintve lesz benne”.

Mire gondolhatott a felszólaló?

VÁROSUNKBAN A KÖZELMÚLTBAN KÉT KÖZÉLETI JELLEGŰ CIVIL SZERVEZET IS ALAKULT.

Az egyik létrejötte egészen friss hír: a Békés Kalocsáért Egyesület bejegyzését múlt hét péntekén, a közmeghallgatás másnapján tartott sajtótájékoztatójukon jelentette be Réfy Vilmos, néhány érdeklődő mellett prominens alapító tagok, így Bálint József és Bolvári Ferdinánd jelenlétében.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az eseményen természetesen a KALOhírek is jelen volt, és élő videós bejelentkezésben be is számoltunk a történtekről, de a jól értesültek már korábban is tudhattak az egyesület megalakulásáról, hiszen annak előzményei Réfy Vilmos elmondása szerint majd’ öt hónapra nyúlnak vissza.

Máshonnan is érte már Bálint Józsefet az a vád, hogy a Fidesz mozgatja őt a háttérből, amire a polgármester főképp az országgyűlési választásokon MSZP-s képviselő-jelöltként indult Angeli Gabriellával megromlott munkakapcsolatával, és annak leszámolásszerű következményeivel adhatott alapot.
Nem lehetetlen tehát, hogy erre a szervezetre célzott Németh László Mihály.

A másik újdonsült civil szervezet, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület, ez azonban már 2016 őszén megalakult, és létrejöttét a szervezet elnöke, Grabarits István jelentette be, amiről annak idején szintén írtunk. Azonban a társaság önálló polgármester-jelöltet nem nevezett meg mostanáig, igaz, még nincs vele elkésve, sőt!


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt szóvá is tette Filvig Géza önkormányzati képviselő – mint a párt helyi elnökére épp őrá utalhatott KDNP-s polgármester-jelöltként a felszólaló, bár erre vonatkozó hivatalos bejelentés még nem történt.
Nem is igen történhetett, hiszen amint a képviselő is rámutatott, a kampány akkor kezdődik majd, amikor Áder János köztársasági elnök kihirdeti a helyhatósági választások időpontját.

Filvig a Fidesz-KDNP pártszövetséget mind országosan, mind helyben nagyon erősnek mondta, a két párt helyi csoportja közti, illetve pártja, a KDNP és Simon Zoltán helyi Fidesz-elnökkel való együttműködést szintén nagyon jóként jellemezte. Ugyanakkor

JELÖLTEKRŐL MÉG FILVIG SZERINT IS TELJESEN FÖLÖSLEGES BESZÉLNI, HISZEN MÉG NINCS KAMPÁNYIDŐSZAK SEM AZ EURÓPA PARLAMENTI, SEM A HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKRA.

Az is lehet, hogy a felszólaló mindkét civil szervezetet a jobb oldalhoz köti, eszerint várakozásai szerint a békés Kalocsáért dolgozók a Fideszt, a város jövőjéért tevékenykedők pedig a KDNP-t erősítenék társadalmi beágyazottságukkal.

DE AZÉRT BOLVÁRI FERDINÁNDOT

– aki a közvélekedés szerint szintén a polgármesteri szék felé kacsingat

ÉS BÁLINT JÓZSEFET

– aki a Fidesz által jelölt Török Ferencet győzte le a legutóbbi választások alkalmával –

SZIMPLÁN „LEFIDESZESEZNI” MÉGISCSAK MEREDEKNEK TŰNIK…

SZÓVAL, ÉN MONDOM, KÖDÖS EZ A DOLOG, AKÁRHONNAN NÉZZÜK!

De:

Béke
veletek! – Jövőre minden kiderül!


Kis ÖKE-történelem kezdőknek

Az ÖKE (Összefogás Kalocsáért Egyesület) az új évezred első évtizedének derekán alakult civil szervezet, amely az akkori, MSZP-SZDSZ dominálta városvezetés alternatívájaként jelent meg a 2006-os önkormányzati választásokon, és hat képviselőt sikerült is bejuttatnia az önkormányzati testületbe, amivel átütő sikert ért el, hiszen amellett, hogy megduplázta az ellenzéki polgármester-jelöltre leadott szavazatokat, a választások eredménye alapján fölállott testületnek harmadát e szervezet jelöltjei adták, két egyéni és négy listás mandátum megszerzésével. 

A következő, 2010-es választások alkalmával viszont már nem ez a civil szervezet állította a trónkövetelő ellenzék jelöltjeit, hanem a Fidesz, azonban az ÖKE, illetve annak egyes tagjai a fél évvel korábbi országgyűlési választásokat toronymagasan megnyert párt természetes szövetségeseként aktív részesei voltak a kampánynak, és tagjai lettek a választási eredmények nyomán fölállt új városvezetésnek is. 

Információink szerint a szervezet formálisan az óta sem szűnt meg, azonban jelenleg nem aktív, lényegében semmilyen tevékenységet nem folytat, taggyűléseket nem tart, rendezvényeket nem szervez, és semmiféle propagandát nem folytat. Így nagy valószínűséggel a polgármesterjelölt-állítás idején sem ragadja majd magához a a kezdeményező szerepet, bár mi már semmin sem lepődünk meg.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK