2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Újra lángolt a tűzifa-vita – Angeli kifogására Bolvári saját kezűleg aprított, de nota bene, ez nem a rezsicsökkentős fa, hanem a szociális

Illés György Cinó  |  2019. 02. 11., 08:58

Az előző polgármester nekiment a tűzifaosztás miatt utódjának, mondván, hogy arról Bálint József nem mondott igazat. Ezt a jelenlegi polgármester ki is fogja kérni magának – legalábbis ezt jelezte előre a legutóbbi testületi ülésen, amit akkor az érintett Török Ferenc távolléte miatt nem tett meg. De senki ne hagyja magát megtéveszteni: ez a fa nem az a fa! Azt ugyanis a kormány döntése nyomán lehet kiosztani a rezsicsökkentésnek a nem gázzal fűtőkre való kiterjesztése jegyében, azonban azzal párhuzamosan a Kulturális Oktatási és Szociális Bizottság is tűzifát osztott, ám ezt az önkormányzat rendelete alapján. Bolvári Ferdinánd a szociális bizottság elnökeként állítólag már korábban sejtette, hogy lesz némi ramazúri az önkormányzati szociális tűzifaosztás körül, mivel ő már korábban szemrevételezte a kiosztani szánt faanyagot. A közösségi médiában Angeli Gabriella helyeselt, mármint a ramazúrira: szerinte a fa minősége sem volt megfelelő, ráadásul felhasználásra alkalmatlan formában jutott el sok idős emberhez. A virtuális térben szépen hömpölygött is a polémia a kérdés fölött, mígnem a bizottsági elnök gordiuszi megoldást választott. Szerencsére nem kormánypárti, mert akkor le nem mosná magáról a populizmus vádját!

Emlékezetes: Török Ferenc szerint a kormány által még tavaly év végén hozott rendelettel kapcsolatban állított valótlanságot, s ebbéli véleményének a volt polgármester hangot is adott közösségi oldalán.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Kalohírek archív

Bálint József fölvette a kesztyűt: a legutóbbi képviselő-testületi ülésen utalt az ominózus bejegyzésre, mondván, hogy

A képviselő úr túlment egy határon!”A polgármester jelezte, hogy ezt nem hagyja szó nélkül, azonban az adott helyzet alkalmatlan volt a válaszadásra, mivel a január 24-én megtartott testületi ülésről Török Ferenc épp hiányzott.
Tehát:

AZ ELŐZŐ ÉS A JELENLEGI POLGÁRMESTERNEK A REZSICSÖKKENTÉSRE SZÁNT TŰZIFA ÜGYÉBEN ZAJLÓ, KEMÉNY HANGVÉTELLEL INDULT VITÁJÁNAK FOLYTATÁSA VÁRHATÓ.

Azonban még az érintettek – érts: a tűzifaosztás kedvezményezettjei – előtt sem teljesen világos, hogy ez most melyik osztás, illetve, mit osztanak mostanság, és az miért és kinek jár, vagy nem jár, ugyanis sokan méltatlankodtak amiatt is, mert kimaradtak a juttatásból. Ezt most rendbe tesszük.

Miről van szó?

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Angeli Gabriella közösségi oldala

A kormányzat rendeleti úton tett lehetővé, hogy az önkormányzatok koordinálásával a nem gázzal fűtő, így a rezsicsökkentés korábbi intézkedéseinek kedvező hatásait nem élvező polgárok számára kompenzációként 12.000 forint értékű tűzifát juttassanak el háztartásonként. Ennek az akciónak a határideje az év végén lesz, azonban több település már ki is osztotta a fát, míg Kalocsa még csak a szerződő, beszállító partnert keresi – a vele való kontraktus megkötése ugyanis a támogatás feltétele.

TÖRÖK ÉS BÁLINT E JUTTATÁS KAPCSÁN VITÁZIK, AMELY TEHÁT MÉG EGYSZER: 
R  E  Z  S  I  C  S  Ö  K  K  E  N  T  É  S.

Vagyis, nem szociális alapon jár, hanem mindenkinek, aki nem támogatott energiával oldja meg a téli fűtést, magyarán fával fűt.

AZ ÜGY KIFUTÁSA MÉG NEM ISMERT,

sem ami a faosztást, sem ami róla folyó diskurzust illeti, így ezekre később visszatérünk.

„Van másik!”

A MÁR KIOSZTOTT – ÉS A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN SZINTÉN NAGY VISSZHANGOT KIVÁLTOTT – TŰZIFA AZ ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS JUTTATÁSA.

Ez a vonatkozó önkormányzati rendelet értelmében szociális alapon, a Családsegítő Szolgálat javaslatára adható azoknak, akik más jogcímen rendszeres önkormányzati juttatásban, például gáz, villany-, lakbértámogatásban nem részesülnek.

Aki ilyenkor kimarad a jóból, az persze méltatlankodik, és nem érti, hogy neki miért nem jár. Aki meg kap, az örül. De most majdnem úgy jártak néhányan, mint a király, akinek az okos lány vitt ajándékot, vagy még inkább

MINT A GÓLYAMESÉBEN: OLYAN NYÁRFATUSKÓKAT KAPTAK IDŐS, EGYEDÜL ÉLŐ EMBEREK, AMELYEKET MEGMOZDÍTANI IS ALIG TUDTAK, NEM HOGY FÖLHASOGATNI!

A fa beszerzéséről és a korábbi évek gyakorlatáról Bolvári Ferdinánd szintén a közösségi médiában tájékoztatott:

2015 év elején jótékonysági bál bevételéből vásároltunk fát. A következő években a város költségvetéséből (az Önök befizetett adójából) fedeztük a vételárat.
2018-ban pályázni lehetett, s nyertünk az államtól ártéren kivágott hatalmas farönköket, melyeket Soltról és Kiskőrösről saját költségen szállíttattunk Kalocsára. Saját költségen fölvágatta az Önkormányzat, és száraz helyen elraktározta.”
– foglalta össze az előzményeket Bolvári.

Ez aztán tré fa!

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Angeli Gabriella Facebbok oldala

Ez városunk szociális tűzifája. Ezt adományozza a városvezetés a rászorulóknak”– írta méltatlankodva Angeli Gabriella, szintén közösségi oldalán osztva meg az információt, amely szerint a fa tényleg száraz volt legalább:

Egy 80 éves néni keresett meg, hogy segítséget kérjen. Száraz nyárfa. Mit lehet ezzel kezdeni? Részt vettem azon a bizottsági ülésen, ahol Bolvári Ferdinánd elmondta, hogy látta a rászorulóknak szánt fát, és hát, hogy a tűzifával lesznek gondok. Gond. Hát az van. Meg sírhatnék. Ezt a fát nem szabadott volna kiosztani.”– írja Angeli.

Angeli Gabriella galériája

AZT BOLVÁRI IS ELISMERI, HOGY A FARÖNKÖK MÉG FÖLVÁGVA IS MEGLEHETŐSEN NAGYMÉRETŰEK VOLTAK.

Azonban a rendelkezésre álló eszközökkel és munkaerővel az összes fa fölaprítása, mint írja, „tavaszig eltartott volna”, így a kiszállítás mellett döntöttek, hogy a tüzelőanyag még a fűtési szezon dandárjában odaérjen.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Angeli Gabriella közösségi oldala

A bizottsághoz nem is érkezett vissza több reklamáció a szokásosnál, most a nagy darabok és a nyárfa szerényebb fűtőértéke miatt emeltek szót egyesek, máskor nedvesnek és kevésnek találták a kereskedőktől beszerzett fát.

Saját kezűleg

AZONBAN BOLVÁRI MEGOLDÁST IS KÍNÁLT:

A mostani méretbeli problémát, AKINÉL NINCS HOZZÁTARTOZÓ aki segítsen, meg fogjuk oldani. Kérek visszajelzést névvel, címmel, telefonszámmal! A KOSZ Bizottság elnökeként személyesen fogok eljárni az ügyben!”A SZEMÉLYES KÖZBENJÁRÁST PEDIG ANNYIRA SZÓ SZERINT ÉRTETTE BOLVÁRI, HOGY SEGÍTŐIVEL KÖZÖSEN SAJÁT KEZŰLEG APRÍTOTTA FÖL A FÁT.

Erről – naná – ő is beszámolt, hol máshol, mint a közösségi médiában. Előzetesként elmondja, hogy egy 80 év körüli, egyedül élő hölgynek kivitték a szociális tűzifa segélyt, aki képtelen volt azt földolgozni, vagy családjával földolgoztatni. A helyszínen kereste a hölgyet, de nem találta otthon, ezért

EGYRÉSZT A SZOMSZÉDDAL, MÁSRÉSZT – HOL MÁSHOL – A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN ÜZENTE MEG A NÉNINEK NYILVÁNOS HOZZÁSZÓLÁSBAN, HOGY VASÁRNAP DÉLUTÁN VISSZAMEGY, ÉS FÖLHASOGATJA A FÁT.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Forrás: Bolvári Ferdinánd közösségi oldala

NOSZA, TERMETT IS MELLETTE MINDJÁRT KÉT SEGÍTŐKÉSZ FIATALEMBER, AKIKKEL DÉLUTÁN KÉT ÓRÁTÓL BŐ EGYÓRAI MUNKÁVAL VÉGEZTEK IS A HASOGATÁSSAL.

Be kell vallanom embert próbáló feladat volt! Tényleg nagy darabok voltak, csomósak és összeszáradtak. Elfáradtunk!

– írta a munka után Bolvári Ferdinánd, nem mulasztva el megköszönni a 16 éves Barth Péternek és névtelenséget kérő társának a segítséget.

MÉG SZERENCSE, HOGY MÁSOK NEM JELEZTÉK A TŰZIFA FÖLHASOGATÁSÁRA VONATKOZÓ IGÉNYÜKET, MERT SZEGÉNY BOLVÁRI ÉS AZ ÖNKÉNTESEK MÉG MINDIG HASOGATHATNÁK, TALÁN TAVASZIG IS!

Bolvári Ferdinánd galériája

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés