2022. 12. 08. csütörtök
Mária
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Uniós támogatásból erősíti kulturális és gazdasági kapcsolatait Kalocsa és Kúla

Gazsó Rita  |  2018. 08. 22., 14:06

Megkezdődött Kalocsa és testvérvárosa, Kúla közös kulturális és népi hagyományokat, gazdasági kapcsolatokat erősítő programja. A főként Európai Uniós finanszírozású projektből kulturális és gazdasági rendezvényeket, sportprogramokat hívnak életre.

Elindult a „Régi szokások új köntösben” projekt augusztus 20-tól, amelyre összesen 209 310 eurós támogatást nyert el Kalocsa és testvérvárosa, a vajdasági Kúla közösen. Az Interreg-IPA határmenti együttműködés erősítését megcélzó programból Kalocsa 125 620 eurónyi, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint negyvenmillió forintos támogatásban részesül.

A 85 százalékban uniós, tíz százalékban államilag finanszírozott és ötszázalékos önkormányzati önerőből megvalósuló együttműködésben főként közös kulturális rendezvényeket, humánerőforrás fejlesztését megcélzó programokat támogatnak.


Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

„Bízom benne, hogy a két település hasznára válik a projekt, amely nem csupán a magyarságot érintő, hanem szerb-magyar együttműködés is. Segítségével olyan programokat tudunk megvalósítani, amelyek tovább erősítik településeink fejlődését – mondta Bálint József, Kalocsa polgármestere a program megnyitóján, hétfőn.

„Jelentős közös kulturális örökségünk van, hiszen Kúla község is a Kalocsai egyházmegyéhez tartozott a trianoni határmódosítás előtt. Mára ugyan Kúla lakosságának nagyobb része szerb ajkú, de mégis kiváló az együttműködés a két település között” – hangsúlyozta Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója.


Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

A program nyitányaként a Szent István-napi kenyérszentelésen együtt lépett fel a Kalocsa Kamarakórus és a Kulai Bartók Béla Kórus. „Szimbolikus jelentőségű volt az is, hogy a Szent István templomban Juhász György, a kúlai magyarok plébánosa tartotta a misét, majd azt követően ő szentelte fel az ünnepi kenyeret is – emelte ki Magóné Tóth Gyöngyi.

A program további részéről elmondta, hogy a megnyitót mindkét helyszínen úgynevezett workshopok követik, amelybe az önkormányzat szeretné bevonni a kalocsai foglalkoztatókat, vállalkozókat. A rendezvények célja a két település közötti gazdasági kapcsolatok felélénkítése.


Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Jövő nyáron egy ötvenfős diáktábort szerveznek kúlai szerb és magyar gyerekek részére, amelynek várható helyszíne a Szelidi-tó lesz. A következő évi Paprikafesztivál is az együttműködés jegyében telik: egy Kúla utcát szerveznek, ahová vajdasági vállalkozókat, kiállítókat hívnak meg. Szintén érdekes programnak ígérkezik a jövő évi kenutúra is, amelynek során kalocsai evezősök a Dunán, majd onnan a Ferenc-csatornán vízi úton közelítik meg Kúlát.

„Mi Kalocsára már haza járunk, hiszen amellett, hogy az önkormányzatok együttműködnek, személyes barátságok kötődtek az elmúlt időszakban. Reméljük, hogy a program segítségével tovább erősödik a kapcsolat a két település között” – emelte ki Valka Károly, Kúla alpolgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK