2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vallott a bíró – A Járásbíróság elnökének másik arca

Fegyvári Vanda  |  2016. 03. 03., 09:07

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár „A főnök másik arca” című sorozata városunk ismert vezetőit hozza emberközelbe, mutatja be őket más, személyesebb szemszögből. Ezúttal a Kalocsai Járásbíróság elnöke, dr. Schön Ferenc mutatkozott be ismerőseinek, és persze minden más érdeklődőnek.

Miután az egybegyűlteket dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntötte, dr. Schön Ferenc a közönség sorain körbenézve ennyit mondott:

Megható, hogy ennyien kíváncsiak arra, hogy tulajdonképpen Schön Ferenc kicsoda… A Járásbíróság elnöke a bemutatkozást azzal kezdte, hogy egy hajósi sváb családból származik. Fontos, hogy emlékezzünk felmenőinkre, és ne feledjük, mindig tudjuk, honnan származunk – mondta, miközben a kivetítőn bevándorló őseit jelenítette meg.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Fegyvári Vanda / KALOhírek

Sajnos anyai nagyapjáról, Hermanutsz Györgyről csak egyetlen kép maradt. Őt a háború végén 1944. szeptember 18-án SAS behívóval behívták a német hadseregbe, a mai napig nem tudnak róla semmit. Anyai nagymamája Gausz Anna, aki harmincévesen özvegyült meg, és magára maradt két kisgyermekével. Az apai nagymamája Petsch Rozália, róla is egyetlen fotó maradt csupán, ahol karjában, a macskafüles sapkában unokáját, a kis Ferit tartotta, akinek szülei 1952. február 2-án fűzték össze életüket a házasság kötelékével.

A napvilágot gyermekük 1954. november 4-én látta meg. A felejthetetlen időkről, a gyermekéveiről nosztalgiázva több családi fotót is bemutatott. 1963. március 19-én került Kalocsára, „Itt vagyok honn, itt az én világom” – mondta, szabadon idézve Petőfit. Gyerekként a nyári napok többségét a Csajdán töltötték. Az ifjú kora legszebb emlékeit a Platánhoz kötötte, ott történtek az első szerelmek, az első sör, hozzá az elmaradhatatlan lángos és a nagy koncertek.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Fegyvári Vanda / KALOhírek

Tanulmányait a Hajósi Általános Iskolában kezdte. Ott járta ki az első osztályt és félig a másodikat is, majd ezt követően költöztek Kalocsára, ezért az általános iskolai éveit az itteni Fiúiskolában fejezte be. Utána jött a kérdés „Mi leszel, ha nagy leszel? Autószerelő!?”.

A szülők javaslatára – akik úgy gondolták, hogy fiúknak előbb legyen szakmája, azután bármi lehet – 1969-től 1972-ig a MÜM 619. Szakmunkásképző Intézet tanulója lett. Ezzel párhuzamosan 1970-ben elkezdte tanulmányait az akkori I. István (ma: Szent István) Gimnáziumban, ahol 1974-ben autószerelői szakmája mellé érettségi bizonyítványt szerzett. Végül a Pécsi Egyetemen eltöltött 6 évvel koronázta meg tanulmányait.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Fegyvári Vanda / KALOhírek

Feleségét 1974-ben ismerte meg. Ez mindent elsöprő szerelem, „Egyet neked egyet nekem” – még több mint 40 év után is! Lányáról apai büszkeséggel mutatta a képeket, majd két unokájáról, Andrisról és Ádámról mesélt.

JOGI PÁLYÁJÁN FOGALMAZÓKÉNT INDULT, SZAKMAI JÖVŐJÉVEL KAPCSOLATBAN PEDIG CSAK EGY DOLGBAN VOLT BIZTOS, HOGY BÜNTETŐ BÍRÓ NEM AKAR LENNI.

Két idézetet emelt ki a munkájával kapcsolatban:
„Alaptörvény 26. cikk (1) A bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak.”
„Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.”
Nagyon nagy felelősséggel jár a bírói munka, hiszen rajta áll, hogy ne szülessen rossz, igazságtalan döntés, így ne legyen az embernek lelkiismeret-furdalása egyetlen ítélet miatt sem.

Dr. Schön Ferenc a Kalocsai Járásbíróság elnöki faladatainak ellátása mellett a Kecskeméti Törvényszék Bírói Tanácsának elnöke, az Országos Bírói Etikai Tanács tagja, majd elnöke, valamint a Magyar Jogászegylet Kalocsai Csoportjának elnöke.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Fegyvári Vanda / KALOhírek

Az egyórás előadás végén a közönség soraiból egy hölgy – kiderült dr. Schön Ferenc korábbi bírósági munkatársa – szólt hozzá, szép végszót adva e tudósításnak is:

Hosszú évekig voltam ülnök az elnök úr mellett. Becsületes, igazságos, odafigyelő. Azt tapasztaltam, hogy a mai világban, ha valakire rá lehet mondani, hogy úriember, az dr. Schön Ferenc.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés