2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Vasárnap választunk polgármestert és önkormányzati képviselőket – A megyei közgyűlés, valamint a nemzetségi önkormányzatok összetételéről is döntünk

Illés György Cinó  |  2019. 10. 12., 13:42

Kalocsán nyolc egyéni választókerületben, azokon belül is két-két szavazókörben voksolhatunk. A települési önkormányzat Kalocsán a nyolc választókerület képviselője, valamint három listán bejutott képviselő és a polgármester alakíthatja meg. A választókerületek képviselőit és a polgármestert közvetlenül választjuk. Ehhez két szavazólapot kapunk, plusz egy harmadikat, amelyen a jelölőszervezetek megyei listáit támogathatjuk.

A választásra jogosultaknak október 13-án, azaz most vasárnap reggel hat és este hét óra között kell fölkeresniük a lakóhelyük szerint kijelölt szavazókört – ennek hollétéről a választási értesítőben találhatunk tájékoztatást, vagy a választási honlapon e célra kialakított felületen is lekérhetjük lakcímadataink megadásával.
A szavazás előtt

  • a személyi igazolványukkal és a lakcímkártyájukkal, vagy
  • a lakcímkártyával és az útlevelükkel, vagy
  • lakcímkártyánkkal és jogosítványunkkal

igazolniuk kell magukat.
A személyazonosság igazolására alkalmas a régi típusú, papír alapú „barna” személyi igazolvány is, amelyhez lakcímkártyára nincs szükség.
Ellenben

SZAVAZNI CSAK ÉRVÉNYES SZEMÉLYI DOKUMENTUMOK BIRTOKÁBAN LEHET.

A személyazonosság igazolása után a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy az adott szavazókörben szerepelünk-e a választásra jogosultak listáján. Ezt követően aláírásunkkal igazoljuk megjelenésünket, majd megkapjuk a szükséges szavazólapokat.

Alapesetben három szavazólapot kapunk. Ezek közül

  • egyik a polgármester megválasztására,
  • a másik a választókerületi egyéni képviselőjelölt megválasztására
  • harmadik a megyei önkormányzat – azaz közgyűlés – megválasztására szolgál.

A település polgármestere az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.
A választókerület képviselője az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

ÉRVÉNYESEN EGY SZAVAZÓLAPON EGY JELÖLTRE LEHET SZAVAZNI!

Vagyis érvénytelen a szavazat, ha

  • üresen került beadásra,
  • egynél több jelölt mellé került jelölés, vagy ha
  • nem szabályos módon jelölték a támogatni kívánt jelöltet vagy listát.

SZAVAZNI A TÁMOGATNI KÍVÁNT JELÖLT VAGY LISTA MELLETT KÖRBEN EGYMÁST METSZŐ KÉT VONALLAL – KERESZTTEL VAGY IKSZSZEL – LEHET.

A fent leírt módon Kalocsán a nyolc egyéni választókerületi jelöltet, valamint a polgármestert választhatjuk meg.

A KÉPVISELŐ TESTÜLET A POLGÁRMESTER ÉS A NYOLC EGYÉNI KÉPVISELŐ MELLETT HÁROM LISTÁRÓL BEJUTÓ KÉPVISELŐBŐL ALAKUL MAJD MEG.

A listás jelölteket az úgynevezett töredékszavazatok alapján választják ki a legalább öt választókerületben jelöltet állító jelölőszervezetek által bejelentett és nyilvántartásban vett úgynevezett kompenzációs listákról.

KALOCSÁN NÉGY JELÖLŐSZERVEZET ÁLLÍTOTT LISTÁT.

Ezeket most már nem soroljuk föl, szavaznunk amúgy sem kell a listákra, és a kampány során sok szó esett portálunkon mind a négyről.

A LISTÁK „ERŐSSORRENDJÉT” AZ EGYÉNI JELÖLTEKRE ÉS A POLGÁRMESTERJELÖLTEKRE LEADOTT ÉRVÉNYES, DE MANDÁTUMOT NEM EREDMÉNYEZŐ SZAVAZATOK ALAPJÁN HATÁROZZÁK MEG.

Ezáltal nincs „elveszett” szavazat: aki által preferált jelöltek nem nyernek megbízatást, annak szavazatit a listákon összesítik, és az így összegzett szavazatok alapján osztják ki a fönnmaradó három képviselői helyet.

A kompenzációs listákon az egyéni képviselőjelöltek, vagy más személyek is szerepelhetnek.
Amennyiben a listán olyan egyéni képviselő- vagy polgármesterjelölt szerepel, akit a körzetében megválasztanak képviselőnek, vagy polgármesternek, akkor a listáról neve törlésre kerül, és helyét a sorban következő személy veheti át, majd minden további jelölt egy helyet előre lép.
Ugyanilyen módon pótolják a listán szereplő jelölteket visszalépésük, a mandátumról való lemondásuk vagy elhalálozásuk esetén.

A MEGYEI KÖZGYŰLÉS MEGVÁLASZTÁSÁHOZ KAPUNK A SZAVAZÁSHOZ EGY LISTÁS SZAVAZÓLAPOT IS, AMELY A MEGYEI KÖZGYŰLÉS MEGVÁLASZTÁSÁRA SZOLGÁL.

Ezen a pártok, jelölőszervezetek listái szerepelnek, és a listákra közvetlenül leadott támogató szavazatok alapján kerülnek kiosztásra a megyei közgyűlés képviselői helyei, az országgyűlési választások listás szavazataihoz hasonló módon.

A tízezer főnél kisebb települések ettől eltérő rend szerint választanak települési önkormányzatot, aminek módjáról a választási törvény rendelkezik.

Szintén most kerülnek megválasztásra a nemzetiségi kisebbségi önkormányzatok.
A voksolás módjáról és a választható személyek és listák vonatkozásában a választások hivatalos portálján találhatnak tájékoztatást az érdekeltek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK