2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Az épülő, a düledező és az életveszélyes – Önkormányzati helyszíni szemle Kalocsa három óvodájában

Az épülő, a düledező és az életveszélyes – Önkormányzati helyszíni szemle Kalocsa három óvodájában
Illés György Cinó  |  2021. 04. 30., 08:47

Kedd délután élénk sajtóérdeklődés mellett járták végig a két viharvert és az épülő óvodáját a kalocsai önkormányzat tagjai dr. Filvig Géza polgármester és Katus Györgyné, Kalocsa Város Bölcsődéje és Óvodái intézményvezetője, valamint Boromisza Viktor, a városfejlesztési és -üzemeltetési osztály vezetőjének irányításával, hogy megalapozott döntést hozzanak az új óvoda, illetve a meglévő régi óvodák közeli és távolabbi jövőben várható sorsáról.

Úgy tudjuk, a kérdésről rövidesen – a járványveszély miatti ülésezési szünetre tekintettel – informális egyeztetés során, illetve után születhet döntés. Arról egyelőre nincs szó, hogy ez a döntés módosíthatná a múlt héten bejelentetteket, amelyek szerint a Petőfi–Kígyó–Erkel utcák által határolt telken épülő, új óvodába az Újvárosi Óvoda neveltjei és kollektívája költözhet majd be, szemben a korábbi tervekkel, amelyek szerint A Kunszt utcai óvoda kiváltása a legégetőbb, fölsorolhatatlan mennyiség bosszantó, és ugyanannyi elviselhetetlen, a használatot lehetetlenné tevő hibával.
Utóbbiak miatt az épület több helyisége már használaton kívül áll.

Mi lesz veled, Újvárosi Óvoda, és mikor?

Beázás és szerkezeti problémák miatt sem tornaszoba, sem ebédlő nem áll a gyerekek rendelkezésére, de már az udvarra lépve is találkozhatunk leromlott, esetenként balesetveszélyes részletekkel. Ennek ellenére itt jelenleg napi óvodai munka folyik, amelyben az idejáró gyermekek túlnyomó többsége a járvány ellenére részt is vesz.
Itt, a 2013 óta használhatatlan tornateremben zárult a helyszíni szemle, amely délután háromkor az egy ideje használaton kívül álló Újvárosi Óvodában kezdődött.

Az üresen álló épületet életveszélyessé nyilvánították, elsősorban érintésvédelmi okokból, de több más szempont szerint sem felel meg az óvodai neveléshez szükséges tárgyi, műszaki követelményeknek. Ezért használatba vételéhez jelentős beruházásra volna szükség.
Így az óvodák megnyitásakor az idejáró gyermekek más óvodákba tértek vissza, ugyanis őket több más a város intézményében helyezték el.

A csoportok számát már korábban is négyről háromra csökkentették, mert az egyik csoportszoba nem felelt meg az előírásoknak. Ezt a későbbiekben várható felújítás során ezért már más funkcióval állítanák helyre.
Arról ugyanis a polgármester és az intézményvezető egybehangzóan nyilatkozott, hogy

AZ ÉPÜLETET MINDENKÉPPEN VISSZA KELL ADNI AZ ÓVODAI NEVELÉSNEK, E CÉLRA MEGFELELŐEN FELÚJÍTVA.

Ez a döntés, úgy tűnik, mindenképpen indokolt volna, az épület állékonyság szempontjából jónak mondható, kisebb átalakításokkal és a XXI. századi elvárások szerinti korszerűsítéssel egy kisebb létszámú óvoda igényeihez remekül hozzáigazítható.
Most azonban az energetikai rendszere súlyos problémákkal küzd, ami már érintésvédelmi aggályokat is fölvet – ez volt a fő ok, ami miatt az épületet életveszélyessé nyilvánították.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekÜtemesen épül az új óvoda

A „hontalanná vált” óvoda költözhet majd az új óvodaépületbe, várhatóan 2022. januárban. Amint ezt Filvig Géza elmondta, ehhez külön engedélyre volt szükség, a költözésre ugyanis, érthető okból, a nyári időszak van kijelölve. Ugyanakkor az már most látható, hogy – noha előreláthatólag az épület fizikai valójában a nyár végére már elkészül – a szeptemberi nyitásra az utómunkák, átadás–átvétel, a szükséges használatba vételi engedélyek beszerzésének időigénye miatt nincs esély.

A képviselők és sajtókíséretük a következőkben az épülő új óvodát tekintette meg. Az épület különböző szakaszain különböző stádiumában lévő építkezésen Boromisza Viktor műszaki osztályvezető vezette körbe a képviselőket, tájékoztatva az épület műszaki jellemzőiről, valamint az egyesek helyiségek funkciójáról is, hiszen a mostani szakaszban létre jövő épület nem csak a 75 óvodást fogadja majd be. Ezen kívül ideköltözik majd a jelenleg a Szent István Király úton található helyéről a kalocsai óvodák intézményvezetői irodája is.

[Korábban egy félreértés nyomán itt azt írtuk, hogy ide költözik a Pedagógiai Szakszolgálat és a Gyermekvédelmi Szolgálat is, azonban ez nincs így, a tévedésért elnzést kérünk!
 - A szerk.]

Az új óvodában az étkezés a csoportszobában lesz megoldott, amihez kellőképpen tágasak is, és a hozzájuk öltöző és vizesblokk is tartozik.
Az épülethez a parkolók az Erkel Ferenc utcán lesznek kialakítva, ami a viszonylag szűk utca forgalmát a reggeli és délutáni időszakokban jelentősen megnöveli majd.

A KÉPVISELŐK ELÉGEDETTEN KONSTATÁLTÁK, HOGY A MUNKÁK ELŐREHALADOTT ÁLLAPOTBAN VANNAK, ÉS ÜTEMESEN FOLYNAK.

Munkások serege sürgölődik az épületgépészet különböző elemein, vagy az udvaron.
Apropó, udvar! Minden csoporthoz megfelelő felületű udvarrész is tartozik, bár szabad tér tágasságával nem lehet dicsekedni.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírekA Kunszt Utcai Óvodát is kiváltják, csak addig össze ne dőljön!

Nem csak, de ebből a szempontból is sokkal rosszabb a helyzet a Kunszt Utcai Óvodában, ahol az óvodabejárás zárult. Ez az épület részleges tetőszigetelést kapott szintén tavaly nyáron, ami tűzoltással ért föl, de ez csak a csoportszobák és más nélkülözhetetlen helyiségek területét érinti. Az épületnek alig van olyan porcikája, amelyen ne lehetne kifogást találni, de néhány igen súlyos szerkezeti problémával küszködik.

A legsúlyosabban leromlott tornatermet már 2013-ban lezárták, és állapota azóta csak folyamatosan romlik. Immár tehát nyolc éve nem tudják használni a gyermekek a tornatermüket a folyamatos és elképzelhetetlenül súlyos beázás, az ennek következtében málló falak, oszladozó vasbetongerendák, nedves falak miatt. Aki nem látta, nehezen tudja elképzelni a tengernyi vödör látványát, amelyekbe az eső idején a mennyezetről ömlő csapadékvizet fogják fel.

Itt, a Kunszt utcai Óvoda túlzás nélkül romos, omladozó tornatermében zárult az óvodabejárás, ahol Filvig Géza néhány keresetlen szót mondott az egybegyűlteknek.
Elmondta: azért hívták meg a képviselőket és a sajtót erre a helyszíni szemlére, hogy valós képet kaphassanak a kalocsai óvodahelyzetről, kiemelten a két neuralgikus pontot jelentő intézményről.

„Az elmúlt évek elhanyagoltságát nem tudjuk pár hónap alatt helyrehozni”

Ebben az óvodában 2008-ban történt legutóbb felújítás, és ez a tornaterem, ahol most vagyunk, 2013-ban, még egyszer mondom, 2013-ban került lezárásra a beázás miatt. És ez azóta így áll, és ez eddig senkinek nem volt fontos, hogy ezen változtasson.”
Az Újvárosi Óvodáról szakvélemény mondja ki, hogy jelenlegi állapotában nem lehet óvodai célra használni, ennek az óvodának pedig a szemmel látható állapota indokolja, hogy 150 gyereket kell a városnak elhelyeznie.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ezzel szembesültünk, és azzal, hogy a 400 millió forintos óvodaépítéshez hiányzik még 140 millió forint”
Arról kellett dönteni, hogy a hiányzó pénzt teremtik elő, vagy elengedik az óvodaépítés tervét, és az előbbi mellett döntöttek. Ám ezzel is csak 75 gyermek elhelyezése oldódik meg, további 75 gyermekről még gondoskodni kell. Ezért most azon dolgoznak, hogy az óvodaépítés folytatásához is mielőbb hozzálássanak – fejtette ki a polgármester, hozzátéve:

Azért mutatom meg ezt, hogy lássák: az elmúlt évek elhanyagoltságát nem tudjuk, és nem tudom pár hónap alatt helyrehozni! Úgyhogy nagyon nehéz a helyzet.”
Filvig Géza megértő volt a szülők és a nevelők hozzáállásával szemben, hogy – amint fogalmazott – a türelmük végén vannak, ahogyan ő is
Azonban

A POLGÁRMESTER ÍGÉRETET TETT, HOGY MEG FOGJÁK OLDANI.

Ehhez azonban „egy pici idő kell még”.
Hozzátette: a kérdést kiemelten kezelik, és a lehető legrövidebb időn belül áttekintik, hogy mit tehetnek a jelenlegi helyzetben, és miként érhető el, hogy az új környezetben, mielőbb a teljes 150 fős óvodai kapacitással tudjon működni az épülő óvoda.

Türelmet, megértést nem kérek senkitől, (…) de nekem jutott az a hálátlan feladat, hogy ideálljak és mind a szülők, mind a nevelők elé, és ezeket elmondjam”– zárta mondandóját Filvig Géza, aki ezt követően kérdésekre is válaszolt.

A három szóban forgó óvoda állapotáról hamarosan képriporttal jelentkezünk!

Így

OLVASÓINK IS LÁTHATJÁK MAJD, HOGY MELYIK ÉPÜLET HOGY ÁLL.

… VAGY DŐL ÖSSZE.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK