2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kinek van elsőbbsége? – KRESZ-teszt

Illés György Cinó  |  2015. 12. 02., 14:44

Faramuci közlekedési szituációk alakulhatnak ki abban a sajátos útkereszteződésben, amely a Csilás park átalakítása során jött létre a Béka-presszó mellett. A nehezen értelmezhető helyzetet az eredményezi, hogy az Alkotmány utcának a kereszteződésbe Foktő felől bevezető szakaszára elsőbbségadás kötelező táblát helyeztek ki, egyébként alig értelmezhető okból, miközben a betorkolló, szűk utcácskában, a Munkás utcában is meghagyták az elsőbbségadás kötelező táblát, amelyek így egymásnak ellentmondó értelműek. Elsőbbsége igazából csak annak volna, aki a Kubikus park felől az Alkotmány utcán érkezve a (vascölöpökkel lezárt) parkosított sétány pihenő-, tűzrakóhelyei felé venné az irányt. (Nem javasolt.)

Az egyik irányból új, a másik irányból történelmi jelentőségű, már-már műemléki jellegű út egyébként épp itt be is szűkül, a kerékpárút ügyetlen megoldása miatt elég idétlenül kanyarog is. Ezért egy „a szembejövő forgalom elsőbbsége” táblának még volna értelme, de ezt a táblát a szembejövők, vagyis a Kubikus park felől érkezők az út menti növényzet és a kanyargós útszakasz miatt még csak nem is látják, tehát nem tudhatják, hogy a szemből egyenesen érkezőknek ott lényegében meg kell állniuk, hiszen a szűk utcából érkező esetleges forgalmat nem tudják másképp fölmérni.

Az Alkotmány és a Munkás utcából érkezve is elsőbbséget kell adnunk, de a harmadik irányból, ránézésre az egyenesen haladók elsőbbsége is fönnáll (nem látható tábla), így onnan érkezve is elbizonytalanodhatunk.
Forrás: Illés György / KALOhírek

Ez a közlekedési csomópont a hibák javítása után is balesetveszélyes lesz, nemcsak a táblák okozta félreértések miatt, hanem azért is, mert az Alkotmány utca az új kialakítás szerint épp itt furcsa, SS-rúna szerű s-kanyarulatot kapott, és a helyzetet nehezíti a kerékpárút és a Béka kocsma terasza, illetve a mellette álló villanykaró miatti útszűkület is, amit a kerékpárutat szegélyező terelőbütykök csak tetéznek.

Kéretik tehát nagyon odafigyelni!

A helyzet sajátosságát az alábbi feladvány segítségével, egy KRESZ-teszttel mutatjuk be:

Könnyítésképpen a helyszín Google-Earth alapú képét is megadjuk (még az átalakítás előtti fölállás szerint).
Forrás: Illés György / KALOhírek

SZAVAZÁS

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Realista
2015-12-05 17:13:20
Jelen felállás és a leírtak figyelembe vételével annak van elsőbbsége, akinek megadják. Egyéb esetekben a helyszínelő rendőröknek áll a zászló!
.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés