2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Egykoron köztünk éltek – Lakatos Mihály

Tamás Ferenc  |  2020. 04. 12., 12:08

Lakatos Mihály 1924-ben Kalocsán született, és 1985-ben városunkban is hunyt el. Több mint 40 éven át volt a mindenkori kalocsai foci játékosa majd intézője, egyszóval mindenese. Tette ezt a szép, de nagyon hálátlan, sokrétű feladatát minden dotálás és ellenszolgáltatás nélkül, sajnos érdemi elismerésben soha nem részesítették.

Még valamikor az 1990-es évek közepén, a legújabb kori Kalocsai Néplap első főszerkesztőjének, dr. Zs. Kovács Istvánnak az ötlete volt, hogy „Közöttünk élnek” címmel indítson az újság egy új sorozatot a rendszerváltás utáni, úgymond hétköznapi, de munkájukban sokra hivatott emberek köréből.

A kezdetekben a saját tollából méltatott kalocsai polgárokat, majd Benke Feri bátyámat és utána e sorok íróját is arra kapacitálta, hogy keressünk alanyokat a rovat számára.
A személyes érintettség – évtizedes szakaszban voltam a Kalocsai SE sikert sikerre halmozó ifjúsági csapatának az edzője, ám a szó szerinti jobb kezem, legfőbb segítőm, az intézőm az a Lakatos Miska bácsi volt, aki egykoron a Kalocsa hálóját őrizte, és aki a legjobb ifista társamnak is, az isteni tehetséggel megáldott ballábas bombázó, Lakatos Gyurinak (a fotón svájci sapkában) az édesapja volt. Mivel mindketten 1952-ben születtünk, így szinte együtt voltunk a legendás „Petrovits-bébik” bajnokcsapatainak oszlopos tagjai. Együtt kerültünk be a megyei ifi válogatottba, majd a ’60-as évek vége felé a hőn óhajtott felnőtt csapatunkba is.
[A cikk a kép alatt folytatódik! - A szerk.]

Miska bácsi és Gyuri fia elöl guggolnak


Miska bácsiról sajnos a mindenkori vezetők elfeledkeztek érdemben megemlékezni, pedig ő évtizedeken át külön ebédelt vasárnaponként a családjától. Ő aztán igazán sokat tett városunk sportjáért, a futballisták családi közösségéért, a kalocsai fociért.
Aki nem ismerte, annak most elmondhatjuk, hogy visszaemlékezésünk egy olyan emberről szól, aki több mint négy évtizeden át volt a kalocsai foci szolgálatában, a szintén legendás kalocsai mecénás Otta Frici bácsival karöltve. Aki ismerte, az tudja – mint-e sorok lejegyzője is –, hogy volt, amikor Lakatos Mihály a felnőtt és az ifi csapat intézője együttesen volt. Sajnos, 1985-ben itt hagyott bennünket, a sors mindössze 61 évet osztott ki számára. Ekkor döbbentünk rá igazán, hogy egy ízig-vérig sportembert vesztettünk el személyében.

Pedig élete már nagyon fiatalon a labdarúgáshoz kötődött. Még nem volt húszéves, amikor az Újlaki FC, a későbbi óbudai téglagyár legendás csapatának a kapuját védhette, nem véletlenül mondogatta is mindig, hogy a mezőnyben, de főleg elől, annyit lehet hibázni amennyi jólesik, de hátul, főleg a kapuban, minden hiba végzetes. Így védte mintegy másfél évtizeden át a mindenkori Kalocsa felnőtt csapatának a kapuját, majd lett intézőjük a „nagyoknak”, de Gyuri fia idejében a kedvenceinek, az ifistáknak is. Tette ezt elmondhatatlanul szép és nemes munkát minden ellenszolgáltatás nélkül. Minden második hétvégén ott ült a csapat buszán, az elmaradt vasárnapi ebédekről egykori felesége Márta néni, vagy ma már a lánya, a KSE egykori röplabdása, Lakatos Márti tudna sokat mesélni.

Sajnos a mindenkori sportvezetés, a városvezetés elismerésében soha nem részesítette, pedig a több évtizedes fáradozását igazán észrevehették volna. Talán kárpótolhatta őt Gyuri fia legendás ballába, akiről e sorok írója még mind a mai napig úgy emlékezik meg a KFC meccsein egy-egy rosszul elvégzett szögletrúgásunk után, hogy „ezt a Lakatos Gyuri még az esküvői cipőjében is különbül berúgta volna”, hiszen a ballába az utóbbi fél évszázad legjobb „sutája” volt Kalocsa labdarúgásának.

MISKA BÁTYÁM!
EGYKORI JÁTÉKOSOD, KOLLÉGÁD AZ IFI CSAPAT EDZŐJEKÉNT EZEKKEL A GONDOLATOKKAL SZERETETT VOLNA EMLÉKET ÁLLÍTANI NEKED SZÜLETÉSED 95. ÉVFORDULÓJÁN!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK