2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

170 éves a Magyar Honvédség – Honvédelmi nap Kalocsán, haditechnikai bemutatóval és toborzóval

Illés György Cinó  |  2018. 05. 25., 09:29

A Magyar Honvédelem és a Magyar Hősök Napja tiszteletére egyben az egykor Kalocsán mint katona városban szolgálatot teljesített katonai alakulatok emlékére rendezett honvédelmi napot több kalocsai katonai hagyományőrző szervezet és bajtársi egyesület a kalocsai középiskolások részvételével. Három helyszínen, a Negyvennyolcasok terén, az Astriceumban és a Csilás parki katonavárosi emlékműnél tartottak megemlékezést, az utóbbi helyszínen toborzópont és izgalmas hadieszköz-bemutató várta a diákokat.

A honvédelmi nap a Negyvennyolcasok terén kezdődött katonai tiszteletadással a 48-as emlékműnél, ahonnan a résztvevők az Astriceum udvarára vonultak, ahol a Szentháromság téren megszokott helyéről kiemelt magyar hősök emlékművénél folytatódott a program. Innen 11 órakor vonultak a megjelent katonák és diákok a Csilás parkban felállított katonaváros emlékműhöz, ahol katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a Kalocsán szolgált egységek emlékművét.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvényhez toborzás is kapcsolódott. A kitelepült toborzó pont szintén a Csilás-parkban várta az érdeklődő fiatalokat, ugyanott érdekes haditechnikai kiállítás is várta őket. A több harci gépjárműből és különböző fegyverekből összeállított bemutatón a diákok nagy izgalommal vették birtokba az egyébként nem demonstrációs jellegű, hanem ténylegesen hadrendben álló hadieszközöket.

A legnépszerűbb talán a mobilizált Mistral légvédelmi rakétaegység volt, amelyet a győri légvédelmi tüzérek hoztak magukkal, de más alakulatoktól is érkeztek egységek a bemutatóra.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rendezvény ünnepségét fokozta a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Fúvószenekar közreműködése, akiknek egyik produkcióját videóra is vettük.

A rendezvény szervezésében együttműködött a Magyar Honvédség 15. Kalocsa Légvédelmi Rakéta- és jogelőd Légvédelmi Tüzérezred hagyományait gondozó Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK), a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, Kalocsa Város Önkormányzata, a Bajai Tankerületi Központ és Szakképzési Centrum, valamint a Kalocsa Művelődési Központ és Könyvtár.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>