2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

77 éve történt a porajmos – Megemlékezés a roma holokausztról Kalocsán

77 éve történt a porajmos – Megemlékezés a roma holokausztról Kalocsán
Illés György Cinó  |  2021. 08. 04., 18:45

1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel az Auschwitz-birkenaui II/E. jelű cigánytábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját is. Ennek emlékére a Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett augusztus 2. a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. Erről emlékeztek meg hétfő este a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett eseményen a Roma Közösségi Háznál, megkoszorúzva az ott elhelyezett emléktáblát.

Ezen a napon a világ számos országában megemlékeztek az 1944-ben lezajlott eseményekről, és városunkban is sokan rótták le tiszteletüket a holokauszt roma áldozatai előtt. Az augusztus 2-án este megtartott eseményen részt vett Simon Zoltán alpolgármester, valamint Tihanyi Tiborné és Schmidt Rajmund önkormányzati képviselő is.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)


Először Rostás Dzsino és Rostás Raul szavalta el Krizsó Mónika Én is ember vagyok című költeményét, majd Deák István Benettől hallhatták a megjelentek Daróczi József Elvitték a cigányokat című versét. A gyermekek műsorát követően Sztojka István, Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki portálunknak elmondta, hogy pár órája még Budapesten, az Országos Roma Önkormányzattal közösen szervezett roma holokauszt megemlékezésen vett részt.

Több követség képviselője is jelen volt a megemlékezésen, ami számunkra jóleső érzés, viszont nagy szomorúságot is okoz, hogy ez a cigányságot érintő tragédia az apropója. Úgy gondoljuk, hogy fontos az emlékezés, és az emlékeztetés, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő!” – zárta gondolatait Sztojka István.


A megemlékezésen a CNÖ elnöke és Egri András, a cigány önkormányzat képviselője mellett Simon Zoltán alpolgármester is megosztotta gondolatait az emlékezőkkel.

Mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, így sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkoltak meg, ezért az áldozatok számát nehezebb megállapítani; továbbá a zsidó holokauszt árnyékában a cigány holokauszt sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt” - mutatott rá a városvezető, aki fölidézte, hogy Magyarország 1944. március 19-én német megszállását követően került számos roma ember először Komáromba, a Csillag erődbe, majd onnan különböző koncentrációs táborokba.
Simon Zoltán arra is rámutatott, hogy a cigány kisebbség már az 1930-as évektől üldözöttje volt az akkori németországi politikai rezsimnek, a nemzet szocialista eszmének.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)A fajüldözés a magyarországi roma közösségek csaknem harmadát érintette, a kalocsaiakat is. Az élet és a humánum nevében el kell utasítanunk minden erőszakot, bűnt és rémtettet, amelyet bármilyen diktatúra nevében is elkövettek a múltban. Nem fordulhat soha többet elő, hogy embereket származásuk, vallásuk vagy politikai hitvallásuk miatt megalázzanak, üldözzenek vagy meggyilkoljanak” – zárta megemlékező beszédét Simon Zoltán.
E gondolatok után először a cigány nemzetiségi önkormányzat képviselői, majd Simon Zoltán alpolgármester két képviselőtársával együtt helyezett el a város nevében koszorút az amléktáblánál, majd gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére.

A továbbiakban az összegyűlt emlékezők helyezték el a kegyelet gyertyáit és mécseseit a Porajmos-emléktábla előtt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés