2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

77 éve történt a porajmos – Megemlékezés a roma holokausztról Kalocsán

77 éve történt a porajmos – Megemlékezés a roma holokausztról Kalocsán
Illés György Cinó  |  2021. 08. 04., 18:45

1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel az Auschwitz-birkenaui II/E. jelű cigánytábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját is. Ennek emlékére a Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett augusztus 2. a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. Erről emlékeztek meg hétfő este a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett eseményen a Roma Közösségi Háznál, megkoszorúzva az ott elhelyezett emléktáblát.

Ezen a napon a világ számos országában megemlékeztek az 1944-ben lezajlott eseményekről, és városunkban is sokan rótták le tiszteletüket a holokauszt roma áldozatai előtt. Az augusztus 2-án este megtartott eseményen részt vett Simon Zoltán alpolgármester, valamint Tihanyi Tiborné és Schmidt Rajmund önkormányzati képviselő is.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)


Először Rostás Dzsino és Rostás Raul szavalta el Krizsó Mónika Én is ember vagyok című költeményét, majd Deák István Benettől hallhatták a megjelentek Daróczi József Elvitték a cigányokat című versét. A gyermekek műsorát követően Sztojka István, Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki portálunknak elmondta, hogy pár órája még Budapesten, az Országos Roma Önkormányzattal közösen szervezett roma holokauszt megemlékezésen vett részt.

Több követség képviselője is jelen volt a megemlékezésen, ami számunkra jóleső érzés, viszont nagy szomorúságot is okoz, hogy ez a cigányságot érintő tragédia az apropója. Úgy gondoljuk, hogy fontos az emlékezés, és az emlékeztetés, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő!” – zárta gondolatait Sztojka István.


A megemlékezésen a CNÖ elnöke és Egri András, a cigány önkormányzat képviselője mellett Simon Zoltán alpolgármester is megosztotta gondolatait az emlékezőkkel.

Mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, így sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkoltak meg, ezért az áldozatok számát nehezebb megállapítani; továbbá a zsidó holokauszt árnyékában a cigány holokauszt sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt” - mutatott rá a városvezető, aki fölidézte, hogy Magyarország 1944. március 19-én német megszállását követően került számos roma ember először Komáromba, a Csillag erődbe, majd onnan különböző koncentrációs táborokba.
Simon Zoltán arra is rámutatott, hogy a cigány kisebbség már az 1930-as évektől üldözöttje volt az akkori németországi politikai rezsimnek, a nemzet szocialista eszmének.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)



A fajüldözés a magyarországi roma közösségek csaknem harmadát érintette, a kalocsaiakat is. Az élet és a humánum nevében el kell utasítanunk minden erőszakot, bűnt és rémtettet, amelyet bármilyen diktatúra nevében is elkövettek a múltban. Nem fordulhat soha többet elő, hogy embereket származásuk, vallásuk vagy politikai hitvallásuk miatt megalázzanak, üldözzenek vagy meggyilkoljanak” – zárta megemlékező beszédét Simon Zoltán.
E gondolatok után először a cigány nemzetiségi önkormányzat képviselői, majd Simon Zoltán alpolgármester két képviselőtársával együtt helyezett el a város nevében koszorút az amléktáblánál, majd gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére.

A továbbiakban az összegyűlt emlékezők helyezték el a kegyelet gyertyáit és mécseseit a Porajmos-emléktábla előtt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)



Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK