2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

A Don-kanyar áldozataira emlékeztünk – Csak városunkból több mint 200-an haltak meg az orosz hómezőkön

A Don-kanyar áldozataira emlékeztünk – Csak városunkból több mint 200-an haltak meg az orosz hómezőkön
Illés György Cinó  |  2022. 01. 10., 08:40

Január 9-én, vasárnap az Eperföldi templom előtti téren álló Doni emlékműnél a reggeli mise után, fél tizenegy órai kezdettel tartotta a Doni katasztrófa áldozatai tiszteletére rendezett megemlékezését Kalocsa Város Önkormányzata. A megemlékezés ünnepélyességét a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisának díszőrsége, valamint a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar emelte. A rendezvény nemzeti hagyományaink szerint a Himnusz közös eléneklésével kezdődött és a Szózat hangjaival zárult.

A narrátor szerepét Póli Róbert vállalta, aki Fabula Sándor Dobpergés a doni hősökért című versével adta meg az alkalom alaphangulatát:


Tudd, hogy holnap majd keleten nyugszik a Nap,
vérben gázol, és nem állja útját a fagy!
A Don-kanyarban hó takar be sírokat.
Márványtáblán ujjam egy nevet simogat"

Képgaléria megtekintése (44 db kép)

A továbbiakban Iván Adrienn előadásában Albert Ferenc Csendes Don című költeménye hangzott el, majd Simon Zoltán alpolgármester mondott emlékező beszédet, amelyet követően Pécsi Vivien és Schmidt Rajmund önkormányzati képviselők csatlakoztak hozzá, hogy Kalocsa Város Önkormányzata nevében közösen elhelyezzék el az emlékezés és kegyelet koszorúját, majd az egybegyűltek tették le mécseseiket és virágaikat a szobor ölébe és lábazatára, illetve a Don kanyar kalocsai áldozatainak emléket állító – 201 nevet tartalmazó – táblához.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Simon Zoltán / Facebook

Megérkezett a gyászcsomag a frontról. 1943 márciusában kaptunk egy dobozocskát a minszki hadikórházból. Anyámnak küldte egy katonaorvos. Volt ebben a kis, fekete dobozban egy karikagyűrű, egy borotva, zsebóra, egy összegyűrődött fénykép anyámról és rólam és egy levél. Ennyi maradt apámból. A levélben néhány sor: „Tisztelt Asszonyom! Az ön férje nem tűnt el az orosz hómezőkön. Bajtársai egy hónapon keresztül húzták szánon Minszk városáig. Férje a kezem között halt meg a hadikórházban. Lőtt seb, harmadfokú fagyás és hatalmas vérveszteség volt a halál oka"– idézte emlékező beszéde drámai erejű felütéseként Simon Zoltán alpolgármester Ágh István költő életrajzi írásából vett mondatokat, majd fölidézte a 79 évvel ezelőtti tragikus eseményeket és annak okait.

A háborúra emlékezve látható, mekkora érték a béke és a hatékony honvédelem.

A XX. SZÁZAD AZ ÖSSZMAGYARSÁG LEGTRAGIKUSABB ÉVSZÁZADA VOLT. A TRIANONI GYALÁZAT UTÁN A SZÉTVERT, TÖNKRE TETT ORSZÁG KÉT ÉVTIZED MÚLVA ISMÉT BELEKÉNYSZERÜLT A NAGYHATALMAK ARROGANCIÁJA, POLITIKAI DÖNTÉSEK ÉS AZ ORSZÁG KISZOLGÁLTATOTTSÁGA MIATT EGY VILÁGHÁBORÚBA.

A náci Németország Magyarországot eszközként használta föl

1942 októberében a keleti frontra induló második magyar hadsereg mintegy 210 ezer fős, hirtelen összeállított, a lehetőségekhez képest felszerelt alakulata mind számában mind minőségében nyomába sem érhetett a német és a szovjet hadseregnek, de Hitler parancsát teljesíteni kellett, még akkor is, ha az ország egyes vezetőinek cinizmusával szemben a becsületesen gondolkozok világosan látták, hogy biztos halálba menetelnek honvédeink.

1943. január 12 én a reggeli órákban indult meg a Don mellett védelembe helyezkedett Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg ellen a Vörös Hadsereg támadása, amelyet a urivi áttörés néven jegyezték be a magyar hadtörténet fekete könyvébe.

A magyar katonák a 200 kilométeres arcvonalat nyári felszerelésben védték a mínusz 30 fokos hidegben, kézifegyverekkel az orosz tankokkal szemben. A német hadvezetés nem látta el őket sem téli felszereléssel, sem korszerű fegyverekkel. Megtiltották, hogy a német tartalék bevetésre kerüljön, ám a magyarokat az utolsó emberig való kitartásra utasították, tudatosan feláldozva őket a német visszavonulás fedezése érdekében.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: kalocsa.hu

A T-34 ESEK DÜBÖRGÉSE ÉS A SZTÁLIN-ORGONÁK SIVÍTÁSA KÖZEPETTE ÉLETÜKET ÁLDOZTÁK AZ OROSZ HÓMEZŐKÖN A MAGYAR HONVÉDEK.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Simon Zoltán / Facebook

                                       A somogyszobi Antalffy József így idézte föl a történteket:

1943 január 13-án az oroszok áttörték, teljesen legázolták, szétzúzták a gyalogság arcvonalát. Mi körülbelül két kilométerrel hátrább az egy szem gépágyúval tartottuk állásunkat, amíg tudtuk. Kilőtték mellőlünk az irányítónkat, fülei előtt az arcát lőtték keresztül. Ahogy a vér az arcára ömlött úgy fagyott rá abban a pillanatban a mínusz 30 fokos hidegben. Az oroszok jöttek egy vonalban: egy tank, mellettük gyalogosok, egy tank mellettük gyalogosok. Egy gépágyúval esélyünk sem volt. Gyalog, fegyvereket hátrahagyva menekültünk vissza. Az oroszoknak elég volt, hogy a térdig, hasig érő hóban menekültünk, nem vettek bennünket üldözőbe."Ungváry Krisztián történész adatai szerint 1942 októberében 30 ezer volt a halott, 1943. január-februári offenzíva időszakában 42 ezer a harcban elesettek és megfagyottak száma. Huszonhatezren fogságba estek, 28 ezren megsebesültek, és ehhez számoljuk hozzá a hadsereget kísérő munkaszolgálatosok 17 ezres létszámát, akiknek jelentős része nem tért haza – idézte a történész számait a szónok, hozzátéve:

A fegyvertelen zsidó és baloldali munkaszolgálatosoknak sokkal kisebb volt a túlélési esélyük. A parancsba adott kíméletlen bánásmód, a ruházatuk, az ellátásuk és gyakran embertelen feladatok, mint például aknazárak felszedése puszta kézzel – ezek következtében minden második ember odaveszett"SOKAN GYALOG, BORZALMAS SZENVEDÉSEK ÁRÁN TUDTAK HAZAJUTNI, VOLT, AKI CSAK ÉVEK MÚLVA JUTOTT HAZA.

Áldozatok voltak mindannyian. Ugyanúgy áldozatok voltak mindazok, akiknek életét tönkretette a háború, akik özvegyként, árvaként élték meg a Doni tragédiát. (…) A nagy többség jeltelen sírja fölé nem került keresztfa, csak egy hatalmas kérdőjel meredezik az ég felé: Miért?!"

Simon Zoltán idézte Füleki József százados 1944-ben írott versét: „Az emlék zörget szívem ajtaján, / A doni széllel sír az én Anyám. / (…) / Arcomba vág a hideg doni szél, / És együtt sírunk, Isten tudja, miért?”, majd Csoóri Sándorral szólva „Magyar Apokalipszisnak” nevezte a voronyezsi Don-kanyari katasztrófát, amellyel kapcsolatban a költő így fogalmazott: „áldozatot hozni hamis lélekkel önbecsapás, a tisztátalanul feláldozottak erejéből nem lesz erkölcsi erő, hiszen hamis célokért adták életüket.”

Tragédia több ezer kilométer a magyar hazától harcolni és meghalni idegen érdekek miatt, de nekünk emlékeznünk kell, és tisztelettel főtt kell hajtanunk a hősök, az áldozatok előtt"

– mondta a szónok, hozzátéve:

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZVE LÁTHATÓ CSAK IGAZÁN, HOGY MEKKORA ÉRTÉK A BÉKE ÉS A HATÉKONY VÉDELMI KATONAI HADERŐ MEGTEREMTÉSE,

amely az ország függetlenségének feltétele, amelyet megőrizni a nemzeti múltunk nagyságát tisztelve kötelességünk!" – mondta Simon Zoltán, aki szerint a második világháborúnak sok-sok nemzetünk számára tragikus eseménye közül a Doni katasztrófa nemcsak nagyságával, hanem erkölcsileg, a felelősség kérdésében is kiemelkedik, mert eleve kilátástalansággal, a biztos pusztulás tudatával indították útra honvédeinket.

Az évforduló kapcsán emlékezzünk rájuk, hajtsuk meg fejünket az áldozatok, elesett testvéreink előtt, nemcsak a mai ünnepélyes pillanatokban, hanem hétköznapjainkban, egész életünkben! Kötelességünk emlékezni! Erősödjön meg bennünk az akarat, hogy soha-soha többé ne történhessen meg ehhez hasonló tragédia!"NE LEGYEN HÁBORÚ ÉS NE LEGYEN OLYAN HATALOM, AMELY ÉRTELMETLENÜL, FELELŐTLENÜL ÁLDOZTATJA FEL POLGÁRAIT!

VORONYEZSI, DONI MARTÍJAINK NYUGODJATOK BÉKÉBEN, EMLÉKEKET ÁPOLJUK, MEGŐRIZZÜK!

Képgaléria megtekintése (44 db kép)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK