2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kalocsán – „Nincs magyar család, amelyet ne sújtott volna a kommunista diktatúra”

Illés György Cinó  |  2023. 02. 25., 13:40

Hazánkban 2000. óta február 25-én emlékezünk meg a kommunizmus világszerte százmilliós nagyságrendűre becsült számú halálos áldozatáról és megszámlálhatatlan sanyargatott, bebörtönzött, megkínzott üldözöttjéről, ketté tört életekről. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja kijelölésekor azért esett a választás február 25-ére, mert 1947-ben e napon hurcolták el Kovács Bélát, az FKGP főtitkárát, ami a demokratikus viszonyok felszámolása és a totális kommunista diktatúra kiépítése felé vezető út első nyíltan erőszakos, törvénytelen lépése, a bolsevik terror első egyértelmű megnyilvánulása volt.

Az emléknapon, pénteken délután négy órától a régi postával szemközti ’56-os emlékparkban tartották meg Kalocsa Város Önkormányzata koszorúzással egybekötött megemlékezését. A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) szervezte megemlékezés– miután Kállai Sándor narrátor, a KIKK munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket – a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, és a Szózat hangjaival zárult.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az alkalom ünnepélyességét emelte Baranyai Dominik, a kalocsai Szent István Gimnázium 11.C osztályos tanulója, aki az ünnepély felütéseként Faludy György Búcsú Recsktől című versét szavalta el.
A továbbiakban Schmidt Rajmund önkormányzati képviselő mondott emlékező beszédet.

A kommunizmus hamis voltára rámutatva elmondta:

A kommunista rendszer ígérete az volt, hogy az emberek egyenlő feltételekkel élnek, és a vagyonbeli különbségeket eltörlik. Ezzel szemben valójában a kommunizmus a szabad véleményalkotás és a szólásszabadság korlátozását, az emberek jogainak megsértését és a szabadságjogok hiányát jelentette.”

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A kommunista rendszerek alatt az emberek nem mondhatták el véleményüket, és akik ellenkeztek a rendszerrel, eltávolították – bebörtönözték vagy kivégezték –, és sokan vesztek oda kényszermunkatáborokban is, ahol gyakran éheztek és szenvedtek.

Mintegy 100 millió áldozat

MINTEGY 100 MILLIÓRA BECSÜLJÜK A KOMMUNIZMUS ÖSSZES HALÁLOS ÁLDOZATÁNAK SZÁMÁT.

Ebből – a szovjet területeket nem számítva –

mintegy egymillióan halhattak meg Kelet-Európában. De vajon magyar területeken mennyien? És vajon mennyi ember életébe avatkozott bele közvetlenül e terrorgépezet? (…) történészek szerint nincs olyan magyar család, melyet ne sújtott volna valamilyen módon a kommunista diktatúra.” – mondta Schmidt Rajmund, hozzátéve: ezért a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján nemcsak azokról kell megemlékeznünk, akik életüket vesztették a kommunista rémtettek nyomán, hanem a terror túlélőiről is, valamint azokról is, akik családtagjaikat vesztették el.

Kötelességünk emlékezni azokra, akik életüket áldozták azért, hogy mások szabadságát megvédjék! E nap emlékeztessen bennünket arra, hogy az emberi jogok, a szabadságjogok alapvető fontosságúak, és emellett ki kell tartani! – zárta gondolatait a megemlékezés szónoka, majd Kalocsa Város Önkormányzata nevében koszorút helyezett el az ’56-os Emlékkőnél.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Ezt követően az összegyűlt emlékezők mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK