2021. 10. 16. szombat
Gál
: 360 Ft   : 310 Ft Benzin: 428.6 Ft/l   Dízel: 432.1 Ft/l   Írjon nekünk

A Magyar Honvédelem Napja – Koszorúzás szűk körben, lecsengő járványhullám és egésznapos eső közepette

A Magyar Honvédelem Napja – Koszorúzás szűk körben, lecsengő járványhullám és egésznapos eső közepette
Illés György Cinó  |  2021. 05. 22., 15:42

Május 21. a Magyar Honvédelem Napja. Hagyomány, hogy a kalocsai honvéd hagyományőrzők és a középiskolai diákság közösen keresi föl az alkalomhoz illő emlékhelyeket. Közülük a Csilás parkban található katonavárosi emlékműnél a honvédség toborzóval, bemutatókkal, katonazenekari minikoncerttel várja a megemlékezőket. A tavalyi után idén is másképp alakult, remélhetőleg ilyen formán utoljára.

Portálunk is népszerűsítette a honvédelmi napok idei programját, amelynek keretében a Negyvennyolcasok terén délelőtt fél 11-től koszorút helyeztek el az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál az 1848-ban megalakult Honvédsereg 1849-es Tavaszi Hadjáratának csúcspontjának, Budavár visszafoglalásának 172. évfordulója, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából, a szabadságharc honvédjeinek emlékezetére.
A továbbiakban, háromnegyed 11-től a méltó helyéről áthelyezett és kőlépcsős emelvényétől megfosztott Hősök szobránál koszorúztak, azok a katonák és civilek előtt fejet hajtva, akik a vérüket ontották, életüket áldozták vagy kockáztatták Magyarországért.
Végül, utolsó állomásaként a Csilás parkban, a Kalocsa katonavárosi múltjának emléket állító kőoszlopoknál emlékeztek meg a valaha városunkban szolgált alakulatokról, 11 órai kezdettel.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az egésznapos eső szomorkás hangulatot kölcsönzött a rendezvénynek, és távol tartotta a civil érdeklődök nagy részét, így akárcsak tavaly, idén is szűk körben, dr. Filvig Géza polgármesterrel kiegészülve koszorúzták meg az emlékhelyeket a kalocsai kötődésű honvédelmi hagyományőrző szervezetek képviselői.

Koszorút helyezett el előbb Filvig Géza és Kovács György közösen, majd

  • a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió, közhasznú szövetség
  • a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete
  • a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre
  • a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület
  • a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre
  • a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület


IMMÁR EGYMÁS UTÁN HARMADSZOR A DIÁKSÁG KÉPVISELŐINEK TÁVOLLÉTÉBEN TARTOTTÁK MEG A MEGEMLÉKEZÉST,

holott a honvédelmi nap egyik legfontosabb küldetése volna a generációk közötti kapcsolatok erősítse, a staféta átadása, a fiatalok bevonása – akárcsak szemlélőként is – a haza védelmének kellőképp meg nem becsülhető feladataiba.
Ezért is volt nagy csalódás a szervezőknek, hogy – amint emlékezetes – tavaly előtt a diákság váratlanul távol maradt a rendezvénytől, tavaly pedig a koronavírus járvány miatt a mostanihoz hasonlóan szűk körben tartottak megemlékezést a megszokott helyszíneken.

Dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredes, a honvédelmi napok főszervezője portálunknak elmondta, ahogyan tavaly sem, úgy ezúttal sem invitálták a rendezvényre a kalocsai középiskolák diákságát, tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre.
Azonban

REMÉNYÉT FEJEZTE KI, HOGY JÖVŐRE MÁR KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜL MEGLEHET MAJD TARTANI A HONVÉDELMI NAPOT.

Ez esetben a korábban megszokott kapcsolódó programokra is sor kerülhet majd, beleértve úgy a katonai eszközök bemutatóját mint a toborzást, valamint a honvédségi zenekar szolgálatát, amelyre ebben az évben az eső miatt szintén nem kerülhetett sor, pedig a kiváló muzsikusokat és változatos repertoárt felvonultató zenekar műsora a honvédelmi napok fénypontja szokott lenni.

A tavalyi alkalomhoz hasonlóan a résztvevőket egy közös ebédre idén is a park másik végén található E.T. Pizzériába invitálta a polgármester, aki a koszorúzásról és megemlékezésről közösségi médiás felületén is beszámolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 16., 13:53
A legnagyobb visszaesést Litvániában mérték, 56,8 százalékosat, a legnagyobb növekedést pedig Cipruson, 12,1 százalékosat. Még >>>
2021. 10. 15., 18:40
Újabb tizenkét súlyos állapotban lévő Covid-beteget szállítanak pénteken Romániából Magyarországra - közölte a román egészségügyi minisztérium. Még >>>
2021. 10. 15., 17:43
Az új óvodához, majd a Paksi közben épülő Inkubátorházhoz látogattak el a délután folyamán, ahol Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője vezette körbe a testület tagjait és általános képet adott az építkezések műszaki hátteréről. Még >>>
2021. 10. 15., 15:44
Ha eddig rossz emlékeid lettek volna a tökfőzelékkel kapcsolatosan, ez a recept talán megváltoztatja az előítéleteidet. Próbáld ki az NlCafe könnyű, gyors és egyszerű tejfölös tökfőzelék receptjét! Még >>>
2021. 10. 15., 14:50
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy 2021. október 18.-án 7:00 órától – 2021. október 22.-én 12:00 óráig, a Sörház köz közútjában elhelyezkedő csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása, és a folyóka elemek cseréje érdekében, a munkaterület környezetében a közút teljes szélességben lezárásra kerül. Még >>>
2021. 10. 15., 12:10
A következő napokban elég hideg hajnalok várnak reánk hazánkban az Időkép szerint. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés