2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A Magyar Honvédelem Napja – Koszorúzás szűk körben, lecsengő járványhullám és egésznapos eső közepette

A Magyar Honvédelem Napja – Koszorúzás szűk körben, lecsengő járványhullám és egésznapos eső közepette
Illés György Cinó  |  2021. 05. 22., 15:42

Május 21. a Magyar Honvédelem Napja. Hagyomány, hogy a kalocsai honvéd hagyományőrzők és a középiskolai diákság közösen keresi föl az alkalomhoz illő emlékhelyeket. Közülük a Csilás parkban található katonavárosi emlékműnél a honvédség toborzóval, bemutatókkal, katonazenekari minikoncerttel várja a megemlékezőket. A tavalyi után idén is másképp alakult, remélhetőleg ilyen formán utoljára.

Portálunk is népszerűsítette a honvédelmi napok idei programját, amelynek keretében a Negyvennyolcasok terén délelőtt fél 11-től koszorút helyeztek el az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál az 1848-ban megalakult Honvédsereg 1849-es Tavaszi Hadjáratának csúcspontjának, Budavár visszafoglalásának 172. évfordulója, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából, a szabadságharc honvédjeinek emlékezetére.
A továbbiakban, háromnegyed 11-től a méltó helyéről áthelyezett és kőlépcsős emelvényétől megfosztott Hősök szobránál koszorúztak, azok a katonák és civilek előtt fejet hajtva, akik a vérüket ontották, életüket áldozták vagy kockáztatták Magyarországért.
Végül, utolsó állomásaként a Csilás parkban, a Kalocsa katonavárosi múltjának emléket állító kőoszlopoknál emlékeztek meg a valaha városunkban szolgált alakulatokról, 11 órai kezdettel.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az egésznapos eső szomorkás hangulatot kölcsönzött a rendezvénynek, és távol tartotta a civil érdeklődök nagy részét, így akárcsak tavaly, idén is szűk körben, dr. Filvig Géza polgármesterrel kiegészülve koszorúzták meg az emlékhelyeket a kalocsai kötődésű honvédelmi hagyományőrző szervezetek képviselői.

Koszorút helyezett el előbb Filvig Géza és Kovács György közösen, majd

  • a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió, közhasznú szövetség
  • a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete
  • a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre
  • a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület
  • a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre
  • a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület


IMMÁR EGYMÁS UTÁN HARMADSZOR A DIÁKSÁG KÉPVISELŐINEK TÁVOLLÉTÉBEN TARTOTTÁK MEG A MEGEMLÉKEZÉST,

holott a honvédelmi nap egyik legfontosabb küldetése volna a generációk közötti kapcsolatok erősítse, a staféta átadása, a fiatalok bevonása – akárcsak szemlélőként is – a haza védelmének kellőképp meg nem becsülhető feladataiba.
Ezért is volt nagy csalódás a szervezőknek, hogy – amint emlékezetes – tavaly előtt a diákság váratlanul távol maradt a rendezvénytől, tavaly pedig a koronavírus járvány miatt a mostanihoz hasonlóan szűk körben tartottak megemlékezést a megszokott helyszíneken.

Dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredes, a honvédelmi napok főszervezője portálunknak elmondta, ahogyan tavaly sem, úgy ezúttal sem invitálták a rendezvényre a kalocsai középiskolák diákságát, tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre.
Azonban

REMÉNYÉT FEJEZTE KI, HOGY JÖVŐRE MÁR KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜL MEGLEHET MAJD TARTANI A HONVÉDELMI NAPOT.

Ez esetben a korábban megszokott kapcsolódó programokra is sor kerülhet majd, beleértve úgy a katonai eszközök bemutatóját mint a toborzást, valamint a honvédségi zenekar szolgálatát, amelyre ebben az évben az eső miatt szintén nem kerülhetett sor, pedig a kiváló muzsikusokat és változatos repertoárt felvonultató zenekar műsora a honvédelmi napok fénypontja szokott lenni.

A tavalyi alkalomhoz hasonlóan a résztvevőket egy közös ebédre idén is a park másik végén található E.T. Pizzériába invitálta a polgármester, aki a koszorúzásról és megemlékezésről közösségi médiás felületén is beszámolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-05-31 13:34:00
40 adott gólnál álltak meg Vancsics Jánosék, miközben tombolt a lelátó a mieink attraktív játéka láttán - Bock, Katona, Vancsics, Vidók és Rumi látványos találatai voltak az “olaj a tűzre”.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>