2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A Magyar Honvédelem Napja – Koszorúzás szűk körben, lecsengő járványhullám és egésznapos eső közepette

A Magyar Honvédelem Napja – Koszorúzás szűk körben, lecsengő járványhullám és egésznapos eső közepette
Illés György Cinó  |  2021. 05. 22., 15:42

Május 21. a Magyar Honvédelem Napja. Hagyomány, hogy a kalocsai honvéd hagyományőrzők és a középiskolai diákság közösen keresi föl az alkalomhoz illő emlékhelyeket. Közülük a Csilás parkban található katonavárosi emlékműnél a honvédség toborzóval, bemutatókkal, katonazenekari minikoncerttel várja a megemlékezőket. A tavalyi után idén is másképp alakult, remélhetőleg ilyen formán utoljára.

Portálunk is népszerűsítette a honvédelmi napok idei programját, amelynek keretében a Negyvennyolcasok terén délelőtt fél 11-től koszorút helyeztek el az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál az 1848-ban megalakult Honvédsereg 1849-es Tavaszi Hadjáratának csúcspontjának, Budavár visszafoglalásának 172. évfordulója, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából, a szabadságharc honvédjeinek emlékezetére.
A továbbiakban, háromnegyed 11-től a méltó helyéről áthelyezett és kőlépcsős emelvényétől megfosztott Hősök szobránál koszorúztak, azok a katonák és civilek előtt fejet hajtva, akik a vérüket ontották, életüket áldozták vagy kockáztatták Magyarországért.
Végül, utolsó állomásaként a Csilás parkban, a Kalocsa katonavárosi múltjának emléket állító kőoszlopoknál emlékeztek meg a valaha városunkban szolgált alakulatokról, 11 órai kezdettel.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az egésznapos eső szomorkás hangulatot kölcsönzött a rendezvénynek, és távol tartotta a civil érdeklődök nagy részét, így akárcsak tavaly, idén is szűk körben, dr. Filvig Géza polgármesterrel kiegészülve koszorúzták meg az emlékhelyeket a kalocsai kötődésű honvédelmi hagyományőrző szervezetek képviselői.

Koszorút helyezett el előbb Filvig Géza és Kovács György közösen, majd

  • a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió, közhasznú szövetség
  • a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete
  • a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre
  • a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület
  • a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre
  • a 24. Harckocsi Ezred Baráti Kör Egyesület


IMMÁR EGYMÁS UTÁN HARMADSZOR A DIÁKSÁG KÉPVISELŐINEK TÁVOLLÉTÉBEN TARTOTTÁK MEG A MEGEMLÉKEZÉST,

holott a honvédelmi nap egyik legfontosabb küldetése volna a generációk közötti kapcsolatok erősítse, a staféta átadása, a fiatalok bevonása – akárcsak szemlélőként is – a haza védelmének kellőképp meg nem becsülhető feladataiba.
Ezért is volt nagy csalódás a szervezőknek, hogy – amint emlékezetes – tavaly előtt a diákság váratlanul távol maradt a rendezvénytől, tavaly pedig a koronavírus járvány miatt a mostanihoz hasonlóan szűk körben tartottak megemlékezést a megszokott helyszíneken.

Dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredes, a honvédelmi napok főszervezője portálunknak elmondta, ahogyan tavaly sem, úgy ezúttal sem invitálták a rendezvényre a kalocsai középiskolák diákságát, tekintettel a járványügyi veszélyhelyzetre.
Azonban

REMÉNYÉT FEJEZTE KI, HOGY JÖVŐRE MÁR KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜL MEGLEHET MAJD TARTANI A HONVÉDELMI NAPOT.

Ez esetben a korábban megszokott kapcsolódó programokra is sor kerülhet majd, beleértve úgy a katonai eszközök bemutatóját mint a toborzást, valamint a honvédségi zenekar szolgálatát, amelyre ebben az évben az eső miatt szintén nem kerülhetett sor, pedig a kiváló muzsikusokat és változatos repertoárt felvonultató zenekar műsora a honvédelmi napok fénypontja szokott lenni.

A tavalyi alkalomhoz hasonlóan a résztvevőket egy közös ebédre idén is a park másik végén található E.T. Pizzériába invitálta a polgármester, aki a koszorúzásról és megemlékezésről közösségi médiás felületén is beszámolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK