2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

A magyarországi németek szervezett elhurcolására emlékezünk – „A szerencsétlenség napja a hajósi svábok számára.”

2021. 01. 20., 08:19

Hetvenöt évvel ezelőtt január 19-én kezdődött el a magyarországi németek szervezett elhurcolása, ami a megyénket is érintette - írja a bacskiskun.hu. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat weboldalán található cikk Szauter Ferencné Fiedler Judit kéziratos feljegyzéseiből idézi az 1947. és az 1948. esztendő történéseit.

Matteo Massagrande olasz festőművész alkotása, "Feri bácsi családja"

„1947. július 22-n megint Hajóson járt a Telepítő- és Leltárbizottság. Most azok kerülnek sorra, akiknek magyar a nemzetisége és német az anyanyelve. Folytatódik tovább a kitelepítés. Aug.15-én kifüggesztették a városházán azoknak a nevét, akiknek az első tránszporttal kell menni. Pakoljanak össze. Fejenként 100 kg-ot vihetnek az emberek. Készüljenek össze aug. 17-én reggel 7 órára, kocsival elszállítják majd őket Kecelre a vasútállomásra, onnan pedig Németországba. De az emberek mind elmenekültek.
1948-ban január 28-a megint a szerencsétlenség napja hajósi svábok számára. Az embereket mind behajtották a városházára, és akik a listán szerepeltek, azokat a telepítő rendőrök még aznap elszállították a kalocsai vasútállomásra. Ezzel a legutolsó tránszport indult el Hajósról, éjjel 11 órakor, és másnap onnan Budapestre a lágerbe, a Károly laktanyába, és onnan folyamatosan Németországba. Sokidős embert és gyermeket hagytak itthon.
Február 29-én megint elvittek néhány családot a budapesti lágerbe.”
A kitelepítés úgy zajlott, hogy a hajósi községházán felolvasták a telepítési listát, a családok sorszámot kaptak, majd egy különálló, a kitelepítendők számára elkülönített házban gyűjtötték össze őket. Voltak olyanok, akik megpróbáltak elbújni, elmenekülni az eljárás elől, ám ez csak keveseknek sikerült. Még a betegágyból is kihúzták az embereket, ha valaki nem jelent meg a hivatalban, a házából hurcolták el.Forrás: Bereznai Zsuzsanna, Schőn Mária Könnyek Népe

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!