2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

„A szabadság az egyetlen éltetőerő, amelyben kiteljesedhet ember és társadalom” – Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa

Gazsó Rita  |  2019. 10. 06., 20:40

Október 4-én, pénteken délután, két nappal a tragikus évforduló előtt emlékezett meg Kalocsa az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtisztről és gróf Batthyány Lajos miniszterelnökről. A 48-asok terén rendezett ünnepségen Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója mondott beszédet.

A megemlékezés Póli Róbert szavalatával indult, aki Ady Endre, október 6. című versét adta elő, majd Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatójának ünnepi beszéde következett. Beszédében Tompa Mihály: A gólyához című versének soraival idézte fel az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc leverése utáni hangulatot.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

„Gyásznap ez a nap? Gyászolunk egyáltalán október 6-án?- tette fel a kérdést hallgatóságának, majd így válaszolt: gyászoljuk az aradi vértanúkat, igen, de ez a nap nem a gyász napja, ez több és magasztosabb annál. Amíg március 15-e az erőtől duzzadó tavasz, a forrongó ifjúság ünnepe, addig október 6-a megnyugodott ősz, a józanul átgondolt, tiszta eszményeiért kiállni, küzdeni kész polgárság ünnepe.

Nem az aradi vár tövében kivégzett tizenhárom tábornok halálára, hanem a tizenhárom tábornokra, példamutatására, emberi nagyságára emlékezünk.

Hiszen hősök ők, a legnagyobbak! Az emberi példamutatás géniuszai”- fogalmazott. „Miért emlékezünk rájuk, mint a legnagyobb magyarokra? Mikor többük nem is volt magyar, volt, amelyikük magyarul megszólalni sem tudott.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Azért lettek ők mindannyian lelkükben magyarrá, mert értették a magyarság szabadságvágyát, hitték a magyarok igazságát, s készek, képesek voltak meghalni mindezért, a magyarságért -mondta.

Elmenekülhettek volna – nem tették,
megtagadhatták volna választott nemzetüket – nem tették.
Elfordulhattak volna magasztos eszményeiktől – de nem tették.

Emelt fővel és büszkén vállalták a legvégső büntetést, a halált.

A szabadság az egyetlen éltetőerő, amelyben kiteljesedhet ember és társadalom. Ez az igazi üzenete 1849. október 6-ának” – vélekedett. Szerinte ez az eszme emelte a tizenhárom aradi vértanút azokba a magaslatokba, ahonnan sugározzák az emberi szellem, nagyság , szabadság példázatát. Romsics Imre végül Vörösmarty Mihály Szózatának soraival hajtott fejet az aradi tizenhárom előtt.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Az ünnepi beszédet követően az aradi vértanúk tiszteletére koszorút helyeztek el az önkormányzat, a helyi pártok, szervezetek képviselői.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK