2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Antunovich János szobrot avattak az Érsekkertben – Rangos horvát delegáció érkezett az avatásra

Illés György Cinó  |  2023. 06. 20., 20:47

A mellszobor alkotójának egy egészalakos Antunovich-szobrát Baján a Páduai Szent Antal templomnál (barátok templománál) állították 2021. novemberében. Kalocsa viszont nemcsak a környékben élő, népes horvát kisebbségre tekintettel, hanem amiatt sem maradhatott Antunovich-emlékhely nélkül, mivel a helyi horvátság istápját városunkban helyezték örök nyugalomra is, ám sírjának helye már feledésbe merült. Mostantól méltó helyszínen ápolhatják tisztelői a nemzetiségi megmaradásért fáradozó egyházfi emlékét: az Érsekkertben vasárnap este rangos horvát delegáció jelenlétében avatták föl az 1888-ban Kalocsán elhunyt Antunovich János mellszobrát.

Antunovich János tisztelete nem új keletű városunkban. A környékbeli horvátság mindig is tisztelettel és hálával emlékezett rá, hiszen a bunyevác öntudat felébresztőjének, „bunyevácok apostolának” is nevezik. Mostantól méltó helyszínen ápolhatják tisztelői az emlékét.

A szoboravatás előtt, vasárnap – a kalocsai Jézus Szíve búcsú főünnepének napján – este hat órai kezdettel a Szabadkán működő Antunovich Társaság elnöke, az emlékművet később felszentelő Joszip Stefkovity mutatott be horvát nyelvű szentmisét a főszékesegyházban.
A mise után az egybegyűltek az Érsekkertbe vonultak, ahol a főbejáratot a gesztenyés sétánnyal összekötő út mentén felállított, ekkor még lepel borította bronzszoborhoz vonultak.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Bernard Pešorda zágrábi szobrászművésznek a Magyarországi Horvát Keresztény Múzeum tulajdonában álló alkotása körül mások mellett jelen volt Szolga József, a magyarországi horvátok országgyűlési szószólója, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Osztrogonácz József a Magyarországi Horvátok Szövetségének elnöke, Sibalin József Bács-Kiskun Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke, valamint Neven Marćič, a pécsi horvát konzulátus konzulja, aki röviden szólt is a megjelentekhez.

A konzul méltatta Antunovich János munkásságát, kiemelten a magyarországi horvátok megmaradásáért, anyanyelvhasználatának és kultúrájának megőrzéséért végzett tevékenységét.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Bernard Pešorda zágrábi szobrászművésznek
Forrás: Illés György / KALOhírek


A szoboravatás előtt a Kalocsa Kamarakórus férfikara adott elő egy Antunovicsot köszöntő éneket.

Miután a szobrot Filvig Géza és Ivó Mária, a Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a horvát vendégekkel közösen leleplezte, Antunovich János életútját Polyák Imre atya, a főegyházmegye nemzetiségi felelőse röviden magyarul is összefoglalta.

Antunovich János

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

1828. és 1831. közt a kalocsai piarista gimnázium tanulója volt, majd 1835-től kezdte a kalocsai papneveldében tanult teológiát. 1838-ban szentelték pappá.
1859-ben kalocsai kanonokká nevezték ki. Ettől fogva haláláig a Hunyadi 2 alatti kanonokházban élt.
Irodalmi munkássága jelentős: liturgikus elmélkedések, beszédek, amelyeket magyar és bunyevác nyelven írt, saját költségén nyomtatott ki és azt ingyen osztotta.
1870 márciusában indította útra a Bunyevác és Sokác Újságot, 1884-ben pedig a Neven című lapot.
A kalocsai társadalmi élet megszervezésében is élen járt: nevéhez köthető a takarékpénztár, a jótékonysági nőegylet és az olvasókör megszervezése, és a Bács-Bodrog vármegye gazdasági társaság alapító tagja volt.
Vagyona nagy részét közcélokra és a szegények megsegítésére fordította, mintegy évi 200, főképp szegény sorsú diák taníttatását tette lehetővé.
1888. január 13-án hunyt el Kalocsán.
A sokác-bunyevác-horvát népet, annak kultúráját szenvedélyesen szerette, lelkipásztorként, püspökként az evangelizációnak, pásztorságnak az Isten Igéjének kiemelkedő hirdetője és képviselője volt – hangzott el a méltatás.


A továbbiakban a frissen avatott szobrot Joszip Stefkovity atya áldotta meg, a Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nőikara pedig egy horvát dalt adott elő.


A szoboravatást követő, a Platánban tartott fogadáson dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere mondott köszöntőt, elismeréssel szólva a városban és a környékén élő horvátok hagyományőrző tevékenységéről, amellyel városunk kulturális életét is színesítik, és hozzájárulnak a horvát és magyar nép közötti barátság erősítéséhez is.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


E hagyományőrző tevékenységre egyből több példát is láthattunk, hiszen a szoboravatón elhangzott énekek után a Platán teraszán táncbemutatót is láthattak az ünneplők a kalocsai horvát hagyományőrzők jóvoltából

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK