2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A tizenhárom honvédtiszten kívül gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök mártírhalála előtt is ma hajt fejet a magyarság

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A tizenhárom honvédtiszten kívül gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök mártírhalála előtt is ma hajt fejet a magyarság
Gazsó Rita  |  2018. 10. 06., 19:03

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa a gyásznap előtti délután. Október 6-a a magyar történelem olyan eseménye, amely hitet tesz hűségről és bátorságról, az aradi mártírok hősi magatartása példaértékű kell hogy legyen mindannyiunk számára – hangsúlyozta Magóné Tóth Gyöngyi, a Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője az ünnepségen.

A nemzeti gyásznap előestéjén, pénteken emlékezett meg a kalocsai önkormányzat az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk mártírhaláláról. A 48-asok terén megrendezett esemény nyitányaként Póli Róbert az önkényuralom és a kiegyezés korának lírikusától, Tóth Kálmántól szavalta el a Mikor az akasztófákat faragták című versét.

A gyászos költeményt követően Magóné Tóth Gyöngyi, a Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője idézte fel a 169 évvel ezelőtti eseményt, az 1848-49-es szabadságharc után a császári haditörvényszék ítélete alapján a 13 honvédtiszt Aradon és gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök, valamint Fekete Imre gerillaszázados úgyszintén aznap Pesten történt kivégzését.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A megemlékezés a korabeli tanúk beszámolói alapján egyenként visszaidézte a vértanúk – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly utolsó napját, óráit.

Ebből kiderült, Aulich Lajos végóráiban Horatius verseit olvasgatta, Török Ignác Vauban várépítésről szóló könyvét bújta, Láhner György fuvoláján játszott, Dessewffy Arisztid pedig aludt. Ezt követően a kivégzést drámai részeit mutatta be.

Magóné Tóth Gyöngyi kiemelte, a vértanúk hősies viselkedésükkel megmutatták, hogyan tudnak a magyar ügyért harcolók komoly katona módjára, méltósággal meghalni. Utolsó perceikkel is a nemzetnek és a világnak mutattak példát a magyar szabadságharcosokról, akiket sok osztrák csupán felforgató aljanépnek tartott – tette hozzá.

Október 6-a a magyar történelem olyan eseménye, amely hitet tesz hűségről és bátorságról. Az aradi mártírok hősi magatartása példaértékű kell hogy legyen mindannyiunk számára – hangsúlyozta.

Ezt követően az aradi vértanúk tiszteletére koszorút helyeztek el el az önkormányzat, a helyi pártok, szervezetek képviselői.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés