2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Az ég is megsiratta ’56 hőseit – Városi ünnepség a színházban, utána koszorúzás

Illés György Cinó  |  2017. 10. 25., 15:11

Beleszólt a szokatlan meleg után ősziesre forduló időjárás az 1956-os megemlékezések menetébe, Kalocsán is módosított helyszínen: a börtön sarka helyett a színházban tartották meg a hétfői városi ünnepélyt. A Katolikus Iskola tanulóinak műsora után a Belvárosi Iskola intézményvezetője, Illés Péter mondott ünnepi beszédet, majd – már a tervezett helyszínen – koszorúzással folytatódott a városi ünnep.

A sors iróniája, hogy épp a színházban megtartott megemlékezés idejére hagyott alább egy kicsit az eső, hogy mire az ünneplő sokaság a koszorúzásra a börtön sarkánál álló Szabadulás Kútjához vonult, újult erővel zendítsen rá.

Az időjárás szigorával dacoltak az emlékezők, valamint a kecskeméti, Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrsége, akik szolgálatukkal emelték a koszorúzás ünnepélyességét.

Ünnepi műsor a színházban

Előzőleg a színházban a Markó Mónika konferanszával zajlott megemlékezésen – a Himnusz közös eléneklése után – a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulói adtak irodalmi és zenei betétekkel, dramatizált mozgásszínházi elemekkel tarkított ünnepi műsort Tartsd magad, Nemzetem! címmel, amelyet Mihóné Ferencz Mónika állított össze és tanított be, a díszletekről pedig Halász Lászóné, a Belvárosi Általános Iskola pedagógusa gondoskodott.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban Illés Péter, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája intézményvezetője mondott ünnepi beszédet.

„A szabadság népe”

Az egész világra hatással volt az 1956-so forradalom, amely miatt „egy világ csodálta bátorságunkat”, amikor szembeszállva a túlerővel kiütöttük az első téglát a kommunizmus falából.
Több hasonló vonás alapján párhuzamot vont 1848. és 1956. forradalmai közt, majd felidézte a 61 éve történteket, a reggeli, betiltott, majd mégis engedélyezett diáktüntetéstől Nagy Imre félresikerült beszédén át a délutáni Sztálinszobor-döntésig, majd az este kilenckor a rádióból leadott első lövésig, és tovább.

Mi magyarok a szabadság népe vagyunk. 56-ban is azok voltunk, ma is azok vagyunk – mondta az ünnepi szónok, párhuzamot vonva az akkori helyzetünk és a mai viszonyok között.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Most is jogosan érezzük, hogy a fejünk fölött akarnak dönteni, most is vannak hatalmak, amelyek ránk akarják erőltetni törekvéseiket, ahogyan ’56-ban, úgy most is fenyegetnek bennünket, pedig mi számtalanszor bizonyítottuk, hogy a történelem kerekének irányát tudjuk befolyásolni. Illés Péter leszögezte, mi magyarok európai nemzet akarunk maradni, de azt is kijelentette, a 48-as, 56-os hősökkel szemben is kötelességünk, hogy azt az országot és szabadságjogokat, amelyekért ők megharcoltak, mi is megvédjük a ma fenyegető veszélyek közt.

Nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában! – hangoztatta szónok, sürgetve, hogy az 56-sosk példáját követve mi is vállaljuk sorsunkért a felelősséget, hiszen ma még félelem nélkül, szabadon élhetünk.

Koszorúzás a Szabadulás Kútjánál

Ezt követően az ünneplők a börtön sarkánál álló mementó, a Szabadulás Kútja köré gyűltek, hogy a város és intézményei, politikai és társadalmi szervezetei egyházai körükben koszorúzzák meg az 1956-os megtorlásként, vagy már korábban, a kommunista hatalmi tobzódás idején a kalocsai büntetés-végrehajtási intézményben raboskodott nők emlékére emelt emlékművet.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Elsőként, Kalocsa Város Önkormányzatának nevében koszorút helyezett el az emlékmű lábánál dr. Bálint József polgármester, dr. Kis Csaba jegyző és dr. Tóth-Kovács Ádám aljegyző.

A továbbiakban sorra járultak a szökőkúthoz koszorúikkal a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsa Járási Hivatala, a Bajai Tankerületi Központ, a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje, a Gyerek és Ifjúsági Önkormányzat küldöttségei.

Ezt követően a fegyveres rendvédelmi szervek – így a Kalocsai Fegyház és Börtön, Kalocsa Városi Rendőrkapitányság, Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság –, valamint honvéd hagyományőrző szervezetek – így a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Régió, a Kalocsai Honvád Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete és a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület, illetve a Történelmi Vitézi Rend, az 1956 Magyar Nemzetőrség, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége és a Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség – delegációi tisztelegtek az ’56-os forradalmárok példája előtt.

A továbbiakban a politikai pártok, szervezetek delegációi, így a Demokratikus Koalíció Párt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség kalocsai szervezete, a Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozat és a Jobbik Kalocsai Alapszervezete, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület,a Kereszténydemokrata Néppárt Kalocsai Szervezete, a agyar Szocialista Párt Kalocsai Szervezete, majd a kalocsai horvát, német, illetve roma nemzetiségi önkormányzatai rótták le kegyeletüket a forradalom hőseire emlékezve.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül a Kalocsai Szent Kereszt Kórház, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ, Kalocsa Városi Polgárőrség, a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete, valamint a Viski Károly Múzeum küldöttségei
helyezték el az emlékezés virágait a Szabadulás Kútja lábazatánál.

A hűvös széllel kísért, és változó intenzitással, de mindvégig kitartó esőben zajlott koszorúzás nemzeti hagyományaink szerint a Szózat közös eléneklésével zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 08:00
Angeli Gabriella elszólta magát a legutóbbi testületi ülésen, legalábbis az alpolgármester szerint, aki ezért gyorsan a fejére is koppintott, illetve köszönetet mondott neki. A képviselő szerint nyilvános információt tett közzé. A lényeg: a CLLD pályázaton nyertünk egy kazal pénzt egy csomó célra. Később azt is megtudtuk, hogy mennyit. Hogy nagyjából mire, azt már sejtettük.
2018-01-12 10:57:43
Illusztris vendégek tisztelték meg a kalocsai képviselő-testület „karácsonyi” ülését. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke Schmidt Gábor föl is szólalt, ismertetve a szövetségnek a meszesi Duna-parton kalocsai konzorciumi részvétellel zajló projektjük jelentőségét, és üdvözölve a város vízi tömegsport, illetve vízi turisztikai célú fejlesztési elképzeléseit.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>
2018. 01. 14., 19:22
Vikidál Gyula, a magyar rocklegenda is felfigyelt A Dal 2018 indulói közül a zenekarra, és azt is elárulta, miért pont a Leander Kills "Nem szól harang" című dalának szurkol. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.