2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Az ég is megsiratta ’56 hőseit – Városi ünnepség a színházban, utána koszorúzás

Illés György Cinó  |  2017. 10. 25., 15:11

Beleszólt a szokatlan meleg után ősziesre forduló időjárás az 1956-os megemlékezések menetébe, Kalocsán is módosított helyszínen: a börtön sarka helyett a színházban tartották meg a hétfői városi ünnepélyt. A Katolikus Iskola tanulóinak műsora után a Belvárosi Iskola intézményvezetője, Illés Péter mondott ünnepi beszédet, majd – már a tervezett helyszínen – koszorúzással folytatódott a városi ünnep.

A sors iróniája, hogy épp a színházban megtartott megemlékezés idejére hagyott alább egy kicsit az eső, hogy mire az ünneplő sokaság a koszorúzásra a börtön sarkánál álló Szabadulás Kútjához vonult, újult erővel zendítsen rá.

Az időjárás szigorával dacoltak az emlékezők, valamint a kecskeméti, Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrsége, akik szolgálatukkal emelték a koszorúzás ünnepélyességét.

Ünnepi műsor a színházban

Előzőleg a színházban a Markó Mónika konferanszával zajlott megemlékezésen – a Himnusz közös eléneklése után – a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulói adtak irodalmi és zenei betétekkel, dramatizált mozgásszínházi elemekkel tarkított ünnepi műsort Tartsd magad, Nemzetem! címmel, amelyet Mihóné Ferencz Mónika állított össze és tanított be, a díszletekről pedig Halász Lászóné, a Belvárosi Általános Iskola pedagógusa gondoskodott.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban Illés Péter, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája intézményvezetője mondott ünnepi beszédet.

„A szabadság népe”

Az egész világra hatással volt az 1956-so forradalom, amely miatt „egy világ csodálta bátorságunkat”, amikor szembeszállva a túlerővel kiütöttük az első téglát a kommunizmus falából.
Több hasonló vonás alapján párhuzamot vont 1848. és 1956. forradalmai közt, majd felidézte a 61 éve történteket, a reggeli, betiltott, majd mégis engedélyezett diáktüntetéstől Nagy Imre félresikerült beszédén át a délutáni Sztálinszobor-döntésig, majd az este kilenckor a rádióból leadott első lövésig, és tovább.

Mi magyarok a szabadság népe vagyunk. 56-ban is azok voltunk, ma is azok vagyunk – mondta az ünnepi szónok, párhuzamot vonva az akkori helyzetünk és a mai viszonyok között.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Most is jogosan érezzük, hogy a fejünk fölött akarnak dönteni, most is vannak hatalmak, amelyek ránk akarják erőltetni törekvéseiket, ahogyan ’56-ban, úgy most is fenyegetnek bennünket, pedig mi számtalanszor bizonyítottuk, hogy a történelem kerekének irányát tudjuk befolyásolni. Illés Péter leszögezte, mi magyarok európai nemzet akarunk maradni, de azt is kijelentette, a 48-as, 56-os hősökkel szemben is kötelességünk, hogy azt az országot és szabadságjogokat, amelyekért ők megharcoltak, mi is megvédjük a ma fenyegető veszélyek közt.

Nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában! – hangoztatta szónok, sürgetve, hogy az 56-sosk példáját követve mi is vállaljuk sorsunkért a felelősséget, hiszen ma még félelem nélkül, szabadon élhetünk.

Koszorúzás a Szabadulás Kútjánál

Ezt követően az ünneplők a börtön sarkánál álló mementó, a Szabadulás Kútja köré gyűltek, hogy a város és intézményei, politikai és társadalmi szervezetei egyházai körükben koszorúzzák meg az 1956-os megtorlásként, vagy már korábban, a kommunista hatalmi tobzódás idején a kalocsai büntetés-végrehajtási intézményben raboskodott nők emlékére emelt emlékművet.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Elsőként, Kalocsa Város Önkormányzatának nevében koszorút helyezett el az emlékmű lábánál dr. Bálint József polgármester, dr. Kis Csaba jegyző és dr. Tóth-Kovács Ádám aljegyző.

A továbbiakban sorra járultak a szökőkúthoz koszorúikkal a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsa Járási Hivatala, a Bajai Tankerületi Központ, a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje, a Gyerek és Ifjúsági Önkormányzat küldöttségei.

Ezt követően a fegyveres rendvédelmi szervek – így a Kalocsai Fegyház és Börtön, Kalocsa Városi Rendőrkapitányság, Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság –, valamint honvéd hagyományőrző szervezetek – így a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Régió, a Kalocsai Honvád Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete és a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület, illetve a Történelmi Vitézi Rend, az 1956 Magyar Nemzetőrség, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége és a Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség – delegációi tisztelegtek az ’56-os forradalmárok példája előtt.

A továbbiakban a politikai pártok, szervezetek delegációi, így a Demokratikus Koalíció Párt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség kalocsai szervezete, a Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozat és a Jobbik Kalocsai Alapszervezete, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület,a Kereszténydemokrata Néppárt Kalocsai Szervezete, a agyar Szocialista Párt Kalocsai Szervezete, majd a kalocsai horvát, német, illetve roma nemzetiségi önkormányzatai rótták le kegyeletüket a forradalom hőseire emlékezve.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül a Kalocsai Szent Kereszt Kórház, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ, Kalocsa Városi Polgárőrség, a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete, valamint a Viski Károly Múzeum küldöttségei
helyezték el az emlékezés virágait a Szabadulás Kútja lábazatánál.

A hűvös széllel kísért, és változó intenzitással, de mindvégig kitartó esőben zajlott koszorúzás nemzeti hagyományaink szerint a Szózat közös eléneklésével zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.