2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Az ég is megsiratta ’56 hőseit – Városi ünnepség a színházban, utána koszorúzás

Illés György Cinó  |  2017. 10. 25., 15:11

Beleszólt a szokatlan meleg után ősziesre forduló időjárás az 1956-os megemlékezések menetébe, Kalocsán is módosított helyszínen: a börtön sarka helyett a színházban tartották meg a hétfői városi ünnepélyt. A Katolikus Iskola tanulóinak műsora után a Belvárosi Iskola intézményvezetője, Illés Péter mondott ünnepi beszédet, majd – már a tervezett helyszínen – koszorúzással folytatódott a városi ünnep.

A sors iróniája, hogy épp a színházban megtartott megemlékezés idejére hagyott alább egy kicsit az eső, hogy mire az ünneplő sokaság a koszorúzásra a börtön sarkánál álló Szabadulás Kútjához vonult, újult erővel zendítsen rá.

Az időjárás szigorával dacoltak az emlékezők, valamint a kecskeméti, Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrsége, akik szolgálatukkal emelték a koszorúzás ünnepélyességét.

Ünnepi műsor a színházban

Előzőleg a színházban a Markó Mónika konferanszával zajlott megemlékezésen – a Himnusz közös eléneklése után – a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulói adtak irodalmi és zenei betétekkel, dramatizált mozgásszínházi elemekkel tarkított ünnepi műsort Tartsd magad, Nemzetem! címmel, amelyet Mihóné Ferencz Mónika állított össze és tanított be, a díszletekről pedig Halász Lászóné, a Belvárosi Általános Iskola pedagógusa gondoskodott.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban Illés Péter, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája intézményvezetője mondott ünnepi beszédet.

„A szabadság népe”

Az egész világra hatással volt az 1956-so forradalom, amely miatt „egy világ csodálta bátorságunkat”, amikor szembeszállva a túlerővel kiütöttük az első téglát a kommunizmus falából.
Több hasonló vonás alapján párhuzamot vont 1848. és 1956. forradalmai közt, majd felidézte a 61 éve történteket, a reggeli, betiltott, majd mégis engedélyezett diáktüntetéstől Nagy Imre félresikerült beszédén át a délutáni Sztálinszobor-döntésig, majd az este kilenckor a rádióból leadott első lövésig, és tovább.

Mi magyarok a szabadság népe vagyunk. 56-ban is azok voltunk, ma is azok vagyunk – mondta az ünnepi szónok, párhuzamot vonva az akkori helyzetünk és a mai viszonyok között.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Most is jogosan érezzük, hogy a fejünk fölött akarnak dönteni, most is vannak hatalmak, amelyek ránk akarják erőltetni törekvéseiket, ahogyan ’56-ban, úgy most is fenyegetnek bennünket, pedig mi számtalanszor bizonyítottuk, hogy a történelem kerekének irányát tudjuk befolyásolni. Illés Péter leszögezte, mi magyarok európai nemzet akarunk maradni, de azt is kijelentette, a 48-as, 56-os hősökkel szemben is kötelességünk, hogy azt az országot és szabadságjogokat, amelyekért ők megharcoltak, mi is megvédjük a ma fenyegető veszélyek közt.

Nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában! – hangoztatta szónok, sürgetve, hogy az 56-sosk példáját követve mi is vállaljuk sorsunkért a felelősséget, hiszen ma még félelem nélkül, szabadon élhetünk.

Koszorúzás a Szabadulás Kútjánál

Ezt követően az ünneplők a börtön sarkánál álló mementó, a Szabadulás Kútja köré gyűltek, hogy a város és intézményei, politikai és társadalmi szervezetei egyházai körükben koszorúzzák meg az 1956-os megtorlásként, vagy már korábban, a kommunista hatalmi tobzódás idején a kalocsai büntetés-végrehajtási intézményben raboskodott nők emlékére emelt emlékművet.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Elsőként, Kalocsa Város Önkormányzatának nevében koszorút helyezett el az emlékmű lábánál dr. Bálint József polgármester, dr. Kis Csaba jegyző és dr. Tóth-Kovács Ádám aljegyző.

A továbbiakban sorra járultak a szökőkúthoz koszorúikkal a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsa Járási Hivatala, a Bajai Tankerületi Központ, a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje, a Gyerek és Ifjúsági Önkormányzat küldöttségei.

Ezt követően a fegyveres rendvédelmi szervek – így a Kalocsai Fegyház és Börtön, Kalocsa Városi Rendőrkapitányság, Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság –, valamint honvéd hagyományőrző szervezetek – így a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Régió, a Kalocsai Honvád Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete és a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület, illetve a Történelmi Vitézi Rend, az 1956 Magyar Nemzetőrség, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége és a Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség – delegációi tisztelegtek az ’56-os forradalmárok példája előtt.

A továbbiakban a politikai pártok, szervezetek delegációi, így a Demokratikus Koalíció Párt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség kalocsai szervezete, a Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozat és a Jobbik Kalocsai Alapszervezete, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület,a Kereszténydemokrata Néppárt Kalocsai Szervezete, a agyar Szocialista Párt Kalocsai Szervezete, majd a kalocsai horvát, német, illetve roma nemzetiségi önkormányzatai rótták le kegyeletüket a forradalom hőseire emlékezve.

Képgaléria megtekintése (67 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül a Kalocsai Szent Kereszt Kórház, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ, Kalocsa Városi Polgárőrség, a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete, valamint a Viski Károly Múzeum küldöttségei
helyezték el az emlékezés virágait a Szabadulás Kútja lábazatánál.

A hűvös széllel kísért, és változó intenzitással, de mindvégig kitartó esőben zajlott koszorúzás nemzeti hagyományaink szerint a Szózat közös eléneklésével zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>
2018. 03. 22., 16:47
Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai. Még >>>
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.