2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bajtársi találkozó volt koszorúzással Kalocsán, a katonavárosban – Négy fegyveres hagyományőrző egyesület összetartása a színházban

Bajtársi találkozó volt koszorúzással Kalocsán, a katonavárosban – Négy fegyveres hagyományőrző egyesület összetartása a színházban
Illés György Cinó  |  2021. 08. 27., 12:01

Szerdán délelőtt a Negyvennyolcasok terén, majd a sétálóutcában katonazenekari térzenével, koszorúzással, a résztvevő szervezetek zászlóira szalagkötéssel, az itt szolgált alakulatoknak emléket állító plasztika megkoszorúzásával kezdődött, majd a színházban emlékező, köszöntő beszédekkel és kulturális műsorral folytatódott a bajtársi találkozó, a Kék Duna Vendéglőben eltöltött közös ebéd tette föl a koronát. Az alkalom apropóját többszörös jubileum adta, ugyanis az éppen 20. kistérségi és 25. régiós bajtársi találkozón az egyik résztvevő szervezett szintén húszéves évfordulóját ünnepelte, egy másik pedig már ötvenéves nagyjubileumát ülte meg a bajtársakkal közösen.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió (BEOSZ DAR,) a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete (Horeszbe), a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (Kahoke, KLKHK), amely egyben a Honvédség és Társadalom Baráti Köre (HTBK) részvételével augusztus 25-én Kalocsán tartotta a XX. bajtársi találkozóját.

A találkozón a Magyar Honvédség 59. számú Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisának díszzászlóalja adott díszőrséget, illetve katonai tiszteletadást a sétálóutcában tartott koszorúzáson.

A találkozó alkalmából reggel kilenc órától a Negyvennyolcasok terén, majd a sétálóutcában adott térzenét a koszorúzás során is zenei szolgálatot teljesítő MH Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar, a találkozó résztvevői mellett a sétálóutcában járó-kelők nagy örömére.
Egy zeneszámot videóra is vettünk.


Az alkalom ünnepélyességét több kerek évforduló emelte.

A huszadik kistérségi és huszonötödik régiós bajtársi találkozón a Kahoke, KLKHK megalakulása 20. a Horeszbe fennállása 50. évfordulóját ünnepelte.

Tíz órától a sétálóutcában, a volt Tisztiklub előtt kihelyezett, ’Kalocsa, a katonaváros’ emlékét idéző térplasztikánál – Kiss István alkotása – katonai tiszteletadással, szalagtűzéssel egybekötött koszorúzást tartottak.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Fél tizenegytől a kalocsai színházban tartották meg az ünnepi állománygyűlést, amelynek zárásaként, fél tizenkettőkor ünnepi műsort láthattak a résztvevők a Mezei Virágok Népdalkör közreműködésével.

A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere, védnökei Hazuga Károly nyugalmazott altábornagy, a BEOSZ elnöke, valamint dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere voltak.

Filvig Géza a találkozó elején a város és az önkormányzat nevében köszöntötte a megjelenteket, örömét fejezve ki, hogy városunkat választották a rendezvény helyszínéül.

A polgármester fölidézte, hogy Kalocsán két nagy létszámú laktanya is működött, amelyek a hadsereg szervezeti átalakításai nyomán mára elnéptelenedtek.

Nagyon nagy öröm az, hogy a hagyományőrzők és akik itt szolgáltak még visszatérnek a városunkba, és különböző szervezeti formákban, különböző alkalmakat kihasználva itt találkoznak, életben tartva Kalocsának ezt a fontos hagyományát, a katonavárosi hagyományt”
– mondta köszöntőjében a polgármester.
A bajtársi találkozó közös ünnepi ebéddel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!