2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Bocsáss meg, de ne felejts!” – A holokauszt cigány áldozataira emlékeztek a Roma Közösségi Házban

Illés György Cinó  |  2019. 08. 04., 10:19

Pénteken este hét órakor tartották a roma holokauszt áldozatai előtt tisztelgő ünnepséget a kalocsai roma közösségi házban, majd az egybegyűltek megkoszorúzták a közösségi ház kerítésén elhelyezett emléktáblát. A rendezvényen az önkormányzat részéről Simon Zoltán önkormányzati képviselő, Farkas László a Fiatal Romák Szövetsége (Firosz) országos elnöke, valamint Száva László, a Roma Magyar Kézfogás Alapítvány vezetője mondott beszédet, a magyarországi cigányság aktuális sorskérdéseiről is szólva, majd egy túlélő jelenlétében megkoszorúzták a náci népirtás kalocsai és környékbeli cigány áldozatainak emlékművét. Végül roma szokás szerint, cigány nyelven elmondott pohárköszöntővel is emlékeztek az áldozatokra.

A megemlékezés szakadó esőben – és az egyik meghívott szónok, Száva László egy közlekedési baleset okozta fönnakadás miatti késedelme következtében mintegy félórás csúszással kezdődött meg.
A sűrű zápor miatt a megemlékezést a roma közösségi ház rendezvénytermében tartották meg, azzal, hogy épp elegendő lesz az emlékezőknek a koszorúzás közben bőrig ázni – az emléktábla ugyanis szabad téren, a közösségi ház kerítésén található. Ám az égiek, akik a beszédek elhangzásakor még maguk is az áldozatokat „siratták”, megkönyörültek az emlékezőkön, ugyanis mire a koszorúzásra került sor az eső teljesen elállt.

Elállt az eső, rajtunk az Isten áldása – kiáltotta az emlékezők élén haladó roma fiatalember, akinek nyomában az egybegyűltek az emléktáblához járulva a koszorúzáshoz gyülekeztek.

A koszorúzás előtt a megemlékezés a roma illetve a magyar himnuszok meghallgatásával kezdődött, majd irodalmi bevezető gyanánt Kolompár Kornélia szavalta el Gábor Zsuzsa Embereknek című versét.

Emlékezés a múltra – Feladataink a közös jövőért

A továbbiakban az egybegyűlteket Sztojka István, a kalocsai RNÖ elnöke köszöntötte, majd emlékező beszédet mondott Simon Zoltán önkormányzati képviselő, a kulturális Oktatási és Szociális Bizottság tagja, Farkas László a fiatal romák országos szövetségének elnöke, valamint Száva László, a Roma magyar Kézfogás Alapítvány vezetője.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Simon Zoltán a történelmi tények megrázó fölidézése után az emlékezés fontosságáról szólt, amely egyedüli biztosítéka annak, hogy a szörnyűségek ne ismétlődhessenek meg soha többé.

A Firosz elnöke, Farkas László bátor gondolatokkal mutatott rá a többségi társadalom felelőssége mellett a cigány kisebbség faladataira is, tekintettel az őket ért kritikák sokszor nem alaptalan voltára is.
Száva László a többségi nemzet és a roma kisebbség közti párbeszédről szólt, valamint arról, hogy a békés egymás mellett élés, a kölcsönös tiszteleten és párbeszéden nyugvó közös jövőnk sikeréhez a cigányság egységének, összetartásának megteremtése is szükséges.

A SZÓNOKOK AZ ELHANGZOTT BESZÉDEKBEN FONTOS ÉS RENDKÍVÜL TANULSÁGOS GONDOLATOKAT OSZTOTTAK MEG,

érdemes elolvasni a szónoklatok foglalatát adó cikkünket is.

A múlttal való szembenézés, a többségi nemzet tiszteletadása mellett kölcsönös elfogadásra van szükség. Nagy a hazai cigányság felelőssége a közös haza és közös jövő felépítésében, ami az egység megteremtése nélkül nem sikerülhet – rendhagyó gondolatokat is megosztottak a porajmos áldozataira emlékező szónokok.
bővebben ...

Az emlékező beszédeket követően Sztojka István RNÖ-elnöknek a Firosz nevében Farkas László köszönte meg a kalocsai cigányságért eddig végzett munkáját, amiért a további feladataihoz erőt és egészséget kívánva egy oklevelet adott át.

AZ EMLÉKEZŐ BESZÉDEK ELHANGZÁSA UTÁN AZ EGYBEGYŰLTEK MEGKOSZORÚZTÁK A PORAJMOS ÁLDOZATAINAK EMLÉKTÁBLÁJÁT.

Az emlékműnél koszorút helyezett el először a Fidesz kalocsai csoportja nevében Simon Zoltán, valamint Tihanyi Tiborné, a helyi pártszervezet alelnöke és Kákonyi István, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő-jelöltje, majd a Firosz küldöttsége, a kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat és más emlékezők.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

EZT KÖVETŐEN AZ EMLÉKMŰ ELŐTTI PÁRKÁNYZATON MÉCSESEKET GYÚJTOTTAK A MEGJELENTEK, AKIK KÖZT A MÉG ÉLŐ KÉT KALOCSAI PORAJMOS-TÚLÉLŐ EGYIKE IS JELEN VOLT.

Végül ’Nani’ Sztojka János cigány nyelven mondott pohárköszöntőt, amelyet magyarra is lefordított, amit Napi gyors cikkünkbe ágyazott rövid videónkon olvasóink meg is tekinthetnek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés