2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Bocsáss meg, de ne felejts!” – A holokauszt cigány áldozataira emlékeztek a Roma Közösségi Házban

Illés György Cinó  |  2019. 08. 04., 10:19

Pénteken este hét órakor tartották a roma holokauszt áldozatai előtt tisztelgő ünnepséget a kalocsai roma közösségi házban, majd az egybegyűltek megkoszorúzták a közösségi ház kerítésén elhelyezett emléktáblát. A rendezvényen az önkormányzat részéről Simon Zoltán önkormányzati képviselő, Farkas László a Fiatal Romák Szövetsége (Firosz) országos elnöke, valamint Száva László, a Roma Magyar Kézfogás Alapítvány vezetője mondott beszédet, a magyarországi cigányság aktuális sorskérdéseiről is szólva, majd egy túlélő jelenlétében megkoszorúzták a náci népirtás kalocsai és környékbeli cigány áldozatainak emlékművét. Végül roma szokás szerint, cigány nyelven elmondott pohárköszöntővel is emlékeztek az áldozatokra.

A megemlékezés szakadó esőben – és az egyik meghívott szónok, Száva László egy közlekedési baleset okozta fönnakadás miatti késedelme következtében mintegy félórás csúszással kezdődött meg.
A sűrű zápor miatt a megemlékezést a roma közösségi ház rendezvénytermében tartották meg, azzal, hogy épp elegendő lesz az emlékezőknek a koszorúzás közben bőrig ázni – az emléktábla ugyanis szabad téren, a közösségi ház kerítésén található. Ám az égiek, akik a beszédek elhangzásakor még maguk is az áldozatokat „siratták”, megkönyörültek az emlékezőkön, ugyanis mire a koszorúzásra került sor az eső teljesen elállt.

Elállt az eső, rajtunk az Isten áldása – kiáltotta az emlékezők élén haladó roma fiatalember, akinek nyomában az egybegyűltek az emléktáblához járulva a koszorúzáshoz gyülekeztek.

A koszorúzás előtt a megemlékezés a roma illetve a magyar himnuszok meghallgatásával kezdődött, majd irodalmi bevezető gyanánt Kolompár Kornélia szavalta el Gábor Zsuzsa Embereknek című versét.

Emlékezés a múltra – Feladataink a közös jövőért

A továbbiakban az egybegyűlteket Sztojka István, a kalocsai RNÖ elnöke köszöntötte, majd emlékező beszédet mondott Simon Zoltán önkormányzati képviselő, a kulturális Oktatási és Szociális Bizottság tagja, Farkas László a fiatal romák országos szövetségének elnöke, valamint Száva László, a Roma magyar Kézfogás Alapítvány vezetője.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Simon Zoltán a történelmi tények megrázó fölidézése után az emlékezés fontosságáról szólt, amely egyedüli biztosítéka annak, hogy a szörnyűségek ne ismétlődhessenek meg soha többé.

A Firosz elnöke, Farkas László bátor gondolatokkal mutatott rá a többségi társadalom felelőssége mellett a cigány kisebbség faladataira is, tekintettel az őket ért kritikák sokszor nem alaptalan voltára is.
Száva László a többségi nemzet és a roma kisebbség közti párbeszédről szólt, valamint arról, hogy a békés egymás mellett élés, a kölcsönös tiszteleten és párbeszéden nyugvó közös jövőnk sikeréhez a cigányság egységének, összetartásának megteremtése is szükséges.

A SZÓNOKOK AZ ELHANGZOTT BESZÉDEKBEN FONTOS ÉS RENDKÍVÜL TANULSÁGOS GONDOLATOKAT OSZTOTTAK MEG,

érdemes elolvasni a szónoklatok foglalatát adó cikkünket is.

A múlttal való szembenézés, a többségi nemzet tiszteletadása mellett kölcsönös elfogadásra van szükség. Nagy a hazai cigányság felelőssége a közös haza és közös jövő felépítésében, ami az egység megteremtése nélkül nem sikerülhet – rendhagyó gondolatokat is megosztottak a porajmos áldozataira emlékező szónokok.
bővebben ...

Az emlékező beszédeket követően Sztojka István RNÖ-elnöknek a Firosz nevében Farkas László köszönte meg a kalocsai cigányságért eddig végzett munkáját, amiért a további feladataihoz erőt és egészséget kívánva egy oklevelet adott át.

AZ EMLÉKEZŐ BESZÉDEK ELHANGZÁSA UTÁN AZ EGYBEGYŰLTEK MEGKOSZORÚZTÁK A PORAJMOS ÁLDOZATAINAK EMLÉKTÁBLÁJÁT.

Az emlékműnél koszorút helyezett el először a Fidesz kalocsai csoportja nevében Simon Zoltán, valamint Tihanyi Tiborné, a helyi pártszervezet alelnöke és Kákonyi István, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő-jelöltje, majd a Firosz küldöttsége, a kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat és más emlékezők.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

EZT KÖVETŐEN AZ EMLÉKMŰ ELŐTTI PÁRKÁNYZATON MÉCSESEKET GYÚJTOTTAK A MEGJELENTEK, AKIK KÖZT A MÉG ÉLŐ KÉT KALOCSAI PORAJMOS-TÚLÉLŐ EGYIKE IS JELEN VOLT.

Végül ’Nani’ Sztojka János cigány nyelven mondott pohárköszöntőt, amelyet magyarra is lefordított, amit Napi gyors cikkünkbe ágyazott rövid videónkon olvasóink meg is tekinthetnek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK