2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Bogdán Lászlóra emlékeztek a kalocsai Roma Közösségi Házban

Bogdán Lászlóra emlékeztek a kalocsai Roma Közösségi Házban
Illés György Cinó  |  2020. 07. 18., 08:01

A megemlékezésen megjelenteket a tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláleset előtt értetlenül álló Sztojka István RNÖ-elnök köszöntötte, emlékező beszédet Egri András, a nemzetiségi önkormányzat képviselője mondott, majd mécseseket gyújtottak Cserdi községnek a cigányság fölemelkedésében vitathatatlan eredményeket elért polgármestere emlékére.

Bogdán László, a Baranyai megyei Cserdi független polgármestere halálhíréről a hazai sajt nagy részéhez hasonlóan portálunk is beszámolt. A kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat csütörtök este nyolc órai kezdettel tartott megemlékezést a Hősök útján álló közösségi házuknál, az elhunytnak mintegy negyedszáz tisztelője jelenlétében.

A megemlékezésen mások mellett részt vett Schmidt Rajmund települési önkormányzati képviselő, az Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke, Kiss Péterné és Kiss Péter, az Uszódi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, Szeitzné Nyírő Csilla, a Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezetének titkára, Szabadi Istvánné, a Bátyai Polgárőrség vezetője, valamint Kárpáti Róbert, a Kalocsai Roma Összefogás Egyesület elnöke.

A Domokos Julianna konferansziéi szerepvállalása mellett zajlott megemlékezés a cigány és a magyar Himnusz hangjaival vette kezdetét, az előbbit videóra is rögzítettük:


A továbbiakban az egybegyűlteket Sztojka István, az RNÖ elnöke köszöntötte, hangot adva megdöbbenésének a váratlan halálhír miatt.
Amint elmondta, az elhunyt utat mutatott, példát, reményt adott a cigány népességnek, amiért fölnézett rá nem csak a kalocsai, hanem a teljes magyarországi cigányság, ugyanakkor testvérként is tekintettek rá.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Sztojka István, a kalocsai RNÖ elnöke [A galéria megnyitásához kattints a képre!]
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Az elnök azt is elmondta, hogy nemrégiben személyesen kérte Bogdán Lászlótól, hogy jöjjön el a kalocsai Roma Közösségi Házba, és találkozzon az itteni romákkal, hogy megismertesse velük a cigányság felzárkóztatásra szolgáló elképzeléseit – ám erre Bogdán tragikus halála miatt már nem kerülhetett sor.

Ismerve Bogdán László személyiségét, Sztojka megdöbbentőnek találta, hogy el sem köszönt, ezért váratlan halálát rejtélyesnek mondta, föltéve a kérdést, hogy vajon mi állhatott a történtek hátterében.

Ezt követően rövid irodalmi fölvezetésként Kolompár Patrícia mondta el Szenes Hanna A könny című versét, majd Egri András RNÖ-képviselő mondott emlékező beszédet, fölidézve Bogdán László elévülhetetlen érdemeit a hazai cigányság fölzárkóztatása és a többségi társadalommal való, kölcsönös megbecsülésen alapuló együttélése terén.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Szenes Hanna A könny című versét Kolompár Patrícia mondta el.
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Egri András méltatta Bogdán László életútját. Elmondta, hogy szinte a semmiből verekedte fel magát a csúcsra, 2002-ben függetlenként Cserdi alpolgármestere lett, 2006-tól haláláig pedig a falu polgármesterre volt.
Cserdiben a gyakorlatban valósította meg fejlesztési elképzeléseit. Mezőgazdasági oktatást indított a családoknak háztáji gazdaság üzemeltetéséhez. A falu földjein mezőgazdasági termelésbe kezdtek, a fölöslegből szegény családokat támogatnak országszerte.

Polgármesterként támogatta a közmunka intézményét, falujában kertészeti közmunka lehetőséget biztosított. Közösen rendbe hozták a falu házait. Tevékenységének következtében a korábban az egyik legrosszabb bűnügyi statisztikájú faluban – a munkanélküliség szinte teljes felszámolásával párhuzamosan – csaknem teljesen megszűnt a bűnözés.

Véleménye szerint sikereinek titka a jelenlét, a személyes részvétel és a problémák szépítgetés nélküli kimondása.
Különösen nagy figyelmet fordított az iskoláztatásra, a tehetséggondozásra, a cigány kisebbség többséggel kialakított kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatára.
Országos vitát váltott ki a sokak szerint brutális bűnmegelőzési programja, amelynek keretében cigánygyerekeknek és szüleiknek szervezett sokkoló börtönlátogatást.

BOGDÁN LÁSZLÓ NEM CSAK BESZÉLT, DE CSELEKEDETT IS A KÖZÖSSÉGÉÉRT, JÓ PÉLDÁT MUTATOTT A CIGÁNY NEMZETISÉGI VEZETŐK ÉS POLITIKUSOK SZÁMÁRA,

– mondta a szónok, hozzátéve: olyan örökséget hagyott hátra, amelyet folytatni kell, hogy a cigányság képes legyen felzárkózni a többségi társadalomhoz.

GYÁSZOLJÁK ŐT CSALÁDJA, BARÁTAI, ISMERŐSEI, A CIGÁNY KÖZÖSSÉG ILLETVE A MAGYAR TÁRSADALOM. NEM TÚLZÁS AZT MONDANI, GYÁSZOLJA ŐT MAGYARORSZÁG

Egri András megemlékezését dr. Hankiss János magyar orvosi szakíró idézetével zárta:

Úgy élj, hogy visszanézhess. Ne haraggal, hanem örömmel forgathasd át emlékeidet, visszafelé. Nehogy sajnálkoznod kelljen (...) Jeleket hagyj a világban, téged jelzőket. Gondolatokat, amelyek rád mutatnak. Emlékeket, bármilyen, csak markáns legyen... akkor jól éltél. Akkor éltél helyesen. Úgy élj, olyan megfontoltan, okosan és szépen, hogy még az elmúlás fájdalmát is eltakarja a jóleső emlékek felizzó melege. Úgy élj!” Bogdán László testvérünk így élt – jelentette ki beszéde zárásaképpen Egri András.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Egri András, az RNÖ képviselője mondott emlékező beszédet.
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Az emlékező beszéd elhangzását követően egyperces néma vigyázzállással tisztelegtek Bogdán László előtt, majd a jelenlévők halk zenei aláfestés mellett mécseseket gyújtottak az elhunyt emlékére, végül, a megemlékezést követően a megjelentek a közösségi házban kötetlen beszélgetés keretében emlékeztek az elhunytra.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Az alkalom résztvevői mécsesekkel tisztelegtek Bogdán László emléke előtt. [A galéria megnyitásához kattints a képre!]
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK