2021. 12. 01. szerda
Elza
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bogdán Lászlóra emlékeztek a kalocsai Roma Közösségi Házban

Bogdán Lászlóra emlékeztek a kalocsai Roma Közösségi Házban
Illés György Cinó  |  2020. 07. 18., 08:01

A megemlékezésen megjelenteket a tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláleset előtt értetlenül álló Sztojka István RNÖ-elnök köszöntötte, emlékező beszédet Egri András, a nemzetiségi önkormányzat képviselője mondott, majd mécseseket gyújtottak Cserdi községnek a cigányság fölemelkedésében vitathatatlan eredményeket elért polgármestere emlékére.

Bogdán László, a Baranyai megyei Cserdi független polgármestere halálhíréről a hazai sajt nagy részéhez hasonlóan portálunk is beszámolt. A kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat csütörtök este nyolc órai kezdettel tartott megemlékezést a Hősök útján álló közösségi házuknál, az elhunytnak mintegy negyedszáz tisztelője jelenlétében.

A megemlékezésen mások mellett részt vett Schmidt Rajmund települési önkormányzati képviselő, az Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke, Kiss Péterné és Kiss Péter, az Uszódi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, Szeitzné Nyírő Csilla, a Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezetének titkára, Szabadi Istvánné, a Bátyai Polgárőrség vezetője, valamint Kárpáti Róbert, a Kalocsai Roma Összefogás Egyesület elnöke.

A Domokos Julianna konferansziéi szerepvállalása mellett zajlott megemlékezés a cigány és a magyar Himnusz hangjaival vette kezdetét, az előbbit videóra is rögzítettük:


A továbbiakban az egybegyűlteket Sztojka István, az RNÖ elnöke köszöntötte, hangot adva megdöbbenésének a váratlan halálhír miatt.
Amint elmondta, az elhunyt utat mutatott, példát, reményt adott a cigány népességnek, amiért fölnézett rá nem csak a kalocsai, hanem a teljes magyarországi cigányság, ugyanakkor testvérként is tekintettek rá.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Sztojka István, a kalocsai RNÖ elnöke [A galéria megnyitásához kattints a képre!]
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Az elnök azt is elmondta, hogy nemrégiben személyesen kérte Bogdán Lászlótól, hogy jöjjön el a kalocsai Roma Közösségi Házba, és találkozzon az itteni romákkal, hogy megismertesse velük a cigányság felzárkóztatásra szolgáló elképzeléseit – ám erre Bogdán tragikus halála miatt már nem kerülhetett sor.

Ismerve Bogdán László személyiségét, Sztojka megdöbbentőnek találta, hogy el sem köszönt, ezért váratlan halálát rejtélyesnek mondta, föltéve a kérdést, hogy vajon mi állhatott a történtek hátterében.

Ezt követően rövid irodalmi fölvezetésként Kolompár Patrícia mondta el Szenes Hanna A könny című versét, majd Egri András RNÖ-képviselő mondott emlékező beszédet, fölidézve Bogdán László elévülhetetlen érdemeit a hazai cigányság fölzárkóztatása és a többségi társadalommal való, kölcsönös megbecsülésen alapuló együttélése terén.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Szenes Hanna A könny című versét Kolompár Patrícia mondta el.
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Egri András méltatta Bogdán László életútját. Elmondta, hogy szinte a semmiből verekedte fel magát a csúcsra, 2002-ben függetlenként Cserdi alpolgármestere lett, 2006-tól haláláig pedig a falu polgármesterre volt.
Cserdiben a gyakorlatban valósította meg fejlesztési elképzeléseit. Mezőgazdasági oktatást indított a családoknak háztáji gazdaság üzemeltetéséhez. A falu földjein mezőgazdasági termelésbe kezdtek, a fölöslegből szegény családokat támogatnak országszerte.

Polgármesterként támogatta a közmunka intézményét, falujában kertészeti közmunka lehetőséget biztosított. Közösen rendbe hozták a falu házait. Tevékenységének következtében a korábban az egyik legrosszabb bűnügyi statisztikájú faluban – a munkanélküliség szinte teljes felszámolásával párhuzamosan – csaknem teljesen megszűnt a bűnözés.

Véleménye szerint sikereinek titka a jelenlét, a személyes részvétel és a problémák szépítgetés nélküli kimondása.
Különösen nagy figyelmet fordított az iskoláztatásra, a tehetséggondozásra, a cigány kisebbség többséggel kialakított kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatára.
Országos vitát váltott ki a sokak szerint brutális bűnmegelőzési programja, amelynek keretében cigánygyerekeknek és szüleiknek szervezett sokkoló börtönlátogatást.

BOGDÁN LÁSZLÓ NEM CSAK BESZÉLT, DE CSELEKEDETT IS A KÖZÖSSÉGÉÉRT, JÓ PÉLDÁT MUTATOTT A CIGÁNY NEMZETISÉGI VEZETŐK ÉS POLITIKUSOK SZÁMÁRA,

– mondta a szónok, hozzátéve: olyan örökséget hagyott hátra, amelyet folytatni kell, hogy a cigányság képes legyen felzárkózni a többségi társadalomhoz.

GYÁSZOLJÁK ŐT CSALÁDJA, BARÁTAI, ISMERŐSEI, A CIGÁNY KÖZÖSSÉG ILLETVE A MAGYAR TÁRSADALOM. NEM TÚLZÁS AZT MONDANI, GYÁSZOLJA ŐT MAGYARORSZÁG

Egri András megemlékezését dr. Hankiss János magyar orvosi szakíró idézetével zárta:

Úgy élj, hogy visszanézhess. Ne haraggal, hanem örömmel forgathasd át emlékeidet, visszafelé. Nehogy sajnálkoznod kelljen (...) Jeleket hagyj a világban, téged jelzőket. Gondolatokat, amelyek rád mutatnak. Emlékeket, bármilyen, csak markáns legyen... akkor jól éltél. Akkor éltél helyesen. Úgy élj, olyan megfontoltan, okosan és szépen, hogy még az elmúlás fájdalmát is eltakarja a jóleső emlékek felizzó melege. Úgy élj!” Bogdán László testvérünk így élt – jelentette ki beszéde zárásaképpen Egri András.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Egri András, az RNÖ képviselője mondott emlékező beszédet.
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Az emlékező beszéd elhangzását követően egyperces néma vigyázzállással tisztelegtek Bogdán László előtt, majd a jelenlévők halk zenei aláfestés mellett mécseseket gyújtottak az elhunyt emlékére, végül, a megemlékezést követően a megjelentek a közösségi házban kötetlen beszélgetés keretében emlékeztek az elhunytra.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
Az alkalom résztvevői mécsesekkel tisztelegtek Bogdán László emléke előtt. [A galéria megnyitásához kattints a képre!]
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés