2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Don-kanyar – Csendes emlékezés

Don-kanyar – Csendes emlékezés
Illés György Cinó  |  2021. 01. 14., 12:22

A Doni katasztrófa 78. évfordulójának tiszteletére mutattak be szentmisét az eperföldi Szent Imre templomban január 10- én, vasárnap reggel fél tízkor. Az eseménnyel az elhunytak, a túlélők és a hozzátartozók előtt tisztelegtek, az ő békéjükért szólt a fohász. Az idei évben az ünnepi megemlékezésre a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor, azonban a főhajtás és a tiszteletadás nem maradt el.

78 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én történt az elmúlt század egyik legnagyobb magyar hadi tragédiája. Az áldozatok emlékére bemutatott szentmisét celebráló Kaló Krisztián plébános, kanonok, címzetes prépost prédikációjában így fogalmazott:

Kérjük az Urat, hogy ember, ember felett ne ítélkezzen, hanem ezt bízza rá a Teremtőre, a Mindenhatóra. Imádkozzunk mindazokért, akik messze, idegenben, jeltelen sírokban alusszák örök álmukat, s mindazokért, akik még jelen vannak, családtagokért, azért, hogy a Béke Királynője, égi édesanyánk adjon a világnak békét, adjon mindannyiunk szívében békét és reményt, el nem múló szeretet. Ezáltal Krisztussal együtt az ő békéjét kapjuk meg és nyerjük el.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Városunk hagyományai közé tartozik, hogy a doni katasztrófáról az emléknap utáni vasárnap a reggeli szentmise után a templom előtti téren álló emlékműnél tartják meg az önkormányzat megemlékezését. Most azonban a járványhelyzet miatt erre nem kerülhetett sor.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mégis, több néhányfős csoport, az áldozatok hozzátartozói, leszármazottai, valamint a vitézi rend küldöttei, először pedig a Kalocsa város önkormányzatának képviseletében megjelent dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, valamint Kaló Krisztián címzetes prépost alkotta delegáció az emlékezés mécseslángjaival tisztelgett az áldozatok előtt.

Az eseményről közéleti Facebook-oldalán Filvig Géza is megemlékezett. Fölidézte: a doni katasztrófa a magyar történelem egyik legszomorúbb eseménye, a II. világháború legnagyobb magyar hadi tragédiája. A Don-kanyarban a 250 ezres II. magyar hadsereghez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.

A szentmiséről és a csendes megemlékezésről készült összefoglalóját a Kalocsa TV vasárnap este, a 18 és 20 órai híradókat követően vetítette.

„TISZTELET A HŐSÖKNEK!”

– zárja posztját a polgármester.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés