2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza újévi gondolatai

2023. 01. 01., 09:00

Tisztelt Kalocsaiak!

Köszöntöm Önöket az új év első napján, amely legtöbbünk számára nem csak egy napot, de egy új kezdetet is jelent. Kinek új fogadalmat, kinek új terveket vagy célkitűzéseket, amit a 2023-as évben megvalósíthat majd. Mindig reményekkel telve állunk az újév küszöbén, bizakodón, ez az év majd jobb és szebb lesz, mint az előző esztendő!”

A 2022-es év nem hozott megkönnyebbülést a pandémiás időszak után, hiszen épp, hogy kiléptünk a járványból máris a szomszédságban kirobbant háború híre pecsételte meg napjainkat, ami országunkra nézve is nehézségeket hozott. Mindannyiunknak meg kell küzdenünk az emelkedő árakkal, és városi szinten is sok lemondást kellett eszközölnünk. Bár idén nem borult ünnepi díszkivilágításba a város, ahogy az előző években, mégis azt gondolom, hogy a szeretteink körében eltöltött tartalmas idő kárpótol mindenért. Mert a legnehezebb helyzetekben is a legfontosabb az, hogy élünk, szeretünk és szeretve vagyunk! Minden év tartogat nehézséget, de emellett meg kell lássuk a szép dolgokat is.

Önkormányzatunk csapata a hullámzó körülmények ellenére egész évben azon munkálkodott, hogy Kalocsa élhetőbb település legyen. 2022-ben tovább fejlesztettük a bölcsődénk főzőkonyháját 36 millió forintból, az Eperföldi Sportiskola új kézilabda pályát kapott bruttó 40 millió forintból, a Kubinszky utca közel 64 millió forint ráfordítással újulhatott meg teljes egészében és az Arany János utca ivóvízvezeték cseréje is megvalósult 42 millió forint összegben. Hivatalosan is átadtuk a kiépített Ipari Park és a hozzá tartozó Inkubátorházak területét, mellyel a Kalocsán induló vállalkozások kezdeti nehézségeit kívánjuk segíteni. A projektre több, mint 1 milliárd forintot nyert városunk.

250 millió forintot fordíthattunk szociális városrehabilitációra, ennek köszönhetően öt darab önkormányzati bérlakás, több utca útburkolata és a Cigány Közösségi Ház is megújulhatott. A Csajda kertben igazi gyerekparadicsom épülhetett 50 millió forintból, míg a temető környéke, kápolnája és ravatalozója több évtizedes romló állapota után 200 millió forintból újult meg a tavalyi évben! A Szociális Központ tetőhéjazat-cseréjét 30 millió forint összegből tudtuk megvalósítani.

Úgy gondolom, rengeteg kihívást megoldottunk a tavalyi évben és a következőben is rengeteg célunk van! Várhatóan a tavasz folyamán sor kerül az új óvoda mellett a gyalogos-átkelőhely és annak közvilágításának létesítésére, a Városháza épületének hűtő-fűtő fejlesztésére. A Vagyonhasznosítási Kft. gépjárműparkját 103 millió forint összegben tudjuk majd bővíteni, és reményeim szerint a Petőfi utcai óvoda bővítésének munkálatai is megkezdődnek, melyre városunk 550 millió vissza nem térítendő támogatást nyert. Több pályázatunk van folyamatban, melyekből a vízi közmű rendszer felújítását, az uszoda és gyógyfürdő energetikai korszerűsítését, továbbá óvodai és bölcsődei épületek infrastrukturális fejlesztését tervezzük. A munka nem áll meg 2023-ban sem!

Mi, akik az ezeréves érseki városban élünk egyedüliként lehetünk méltán büszkék két hungarikumunkra! Ezért kiemelt feladatunk, hogy kivívjuk a kalocsai paprika és a kalocsai népművészet, az írás, pingálás, hímzés és néptánc méltó helyét a hazai hungarikumok között. Kötelességünk, hogy megtartsuk színvonalát, megőrizzük értékét és szépségét az utókor számára! A tavasszal megrendezésre került Pünkösdi Népművészeti Fesztivál életre hívásával az az eltökélt célunk, hogy mindkét hungarikumunkra, a paprikára és a népművészeti kincsünkre is épüljön egy-egy nagyrendezvény, melyre az ország bármely pontjáról, határon innen és túlról érkezzenek az érdeklődök, és megismerjék csodálatos kultúránkat!

Ősszel pedig a Paprika Fesztivált zárhattuk nagy sikerrel, végre korlátoktól mentesen. Két országos elismerésű előadóval több ezer ember szórakozott az Érsekkertben, majd október elején az Idősek Világnapja alkalmából városunk nyugdíjas korosztályának is méltó szórakozási lehetőséget biztosítottunk, melyen több százan vettek részt és a hangulat ismét kiváló volt!

Kalocsa ezeréves város, nagy történelmi múlttal. A célunk pedig az, hogy ehhez méltó legyen a jövő is! Ahhoz, hogy ezt elérjük, még sok a teendő, de jó úton haladunk, és az épülő Duna-híd, a Paks2 beruházás új lendületet ad majd városunk, és a térség gazdasági életének is!

Kívánok hát mindenkinek sikerekben és boldogságban gazdag Újesztendőt!

Remélem, mindenki számára elhozza a várt lehetőségeket, és engedi terveink, álmaink megvalósítását! Kívánok mindenkinek jó egészséget, sok erőt és kitartást!

Hajrá Kalocsa!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK