2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Egy híján hatvan éve alakult meg a kalocsai Légvédelmi Tüzérezred – Megemlékezés és koszorúzás a Csilás parkban

Illés György Cinó  |  2021. 10. 06., 14:09

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre évről évre megszervezi a megemlékezést, amelyen összegyűlnek az ezred kötelékében szolgált katonák, és fölidézik az immár majd’ hat évtizede alakult egység történetét, megemlékezve azokról a bajtársakról is, akik már nem lehetnek közöttük.

Az egykori ezred megalakulása 59. évfordulója alkalmából a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Dél-alföldi Régiója (DAR), valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége tagszervezeteként, továbbá a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület szakosztályaként működő, és a Magyar Honvédség 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred, illetve a jogelőd Légvédelmi Tüzérezred hagyományait gondozó Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK), egyben a Honvédség és Társadalom Kalocsai Baráti Köre több éves hagyományt folytatva szervezett megemlékezést a Csilás parkban álló katonavárosi emlékműnél múlt pénteken délelőtt 11 órától.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A megemlékezés keretében dr. Kovács György nyugállományú mérnök ezredes idézte föl az ezred történetét, megemlékezve az időközben elhunyt bajtársakról is, majd megkoszorúzták a Kalocsa Katonaváros emlékművet, amely fölé a magyar zászlót, Kalocsa város zászlaját, valamint az ezredzászlót is fölvonták – ennek keretében magas rangú katonai résztvevők mellett koszorút helyezett el dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármester is.

Az emlékmű előtt a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszelgő alakulatának katonái adtak díszőrséget.
Az alkalom ünnepélyességét a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar zenei szolgálata is emelte.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ünnepség végén a megjelent bajtársak közös fotókat készítettek az emlékmű körül, utána pedig közös ebédre gyülekeztek az E.T. Pizzériában, ahol kötetlen beszélgetés, bajtársi múltidézés keretében is megemlékeztek a régi bajtársakról, a daliás időkről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!