2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ezeréves intelmek és napjaink aktualitásai a huszadikai ünnepen

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 08. 22., 19:48

A Szent István Napok augusztus 20-a délelőtti programjai hagyományosan protokolláris eseményekre épülnek. Így idén is a Kalocsa városért kitüntető díjak átadásával a városháza dísztermében vette kezdetét az ünnep, majd tíz órától érseki szentmisére várták a híveket a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. Az elhúzódó szentmise résztvevőit, köztük az ünnepi szónok dr. Bálint József polgármestert bevárva, némi csúszással kezdődő megemlékezésre több százan gyűltek össze az Asztrik téri országzászlónál.

A Betlenné Dajkó Ágnes vezényelte Kalocsai Fúvószenekari Egyesület valamint a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrségének közreműködésével zajlott megemlékezésen elsőként Póli Róbert előadásában Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét hallgathatták meg az egybegyűltek, majd dr. Bálint József osztotta meg a részt vevőkkel ünnepi gondolatait.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A polgármester első királyunk érdemeinek, az ezer esztendő után is érvényes örökségének méltatásával vezette fel beszédét. Istvánnak fia, Imre herceg számára írott intelmeiből idézett, köztük az igaz ítélet és a türelem gyakorlásáról, a kegyességről és irgalmasságról, valamint a vendégek befogadásáról és gyámolításáról. Utóbbival kapcsolatban István király Róma példáját hozza fel, amely azáltal vált dicsőbbé, hogy „sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról”. Az idegenek különböző nyelveket, szokásokat és fegyvereket hoztak magukkal, ezzel elrettentették az ellenséget, és emelték az udvar fényét.

„... Mert az egynyelvű és egyszokású királyság gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsd és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.”Bálint József aktuális, sokat idézett soroknak nevezte a fentebbi intelmeket. Mint mondta,

meg kell találnunk azt a középutat, amelyet nagy királyunk is megtalált.

Vajon egyszerű ez? Bizony nem. Nem mondhatjuk, hogy minden számunkra idegen nép, más vallás, más kultúra eleve rossz, csak azért mert nem ismerjük, s amit nem ismerünk, attól félünk. Ugyanakkor meg is kell védenünk magunkat. Meg kell védenünk, amit elértünk ezer esztendő alatt! A városatya szerint e nehéz kérdéseken Szent István is sokat tépelődhetett.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Talán az arany középút, az aurea mediocritas és az európai összefogás képes lesz arra, hogy kezelje ezt a problémát. Bízunk benne – mondta Bálint József napjaink megosztó migrációs problémájára utalva.

Az ünnepi szónok azt is hangsúlyozta, hogy az érsekség jelenléte nélkül Kalocsából talán soha nem lett volna város, kulturális és oktatási központ, és a mai Kalocsa sem tudna létezni és fejlődni a főegyházmegye és a város konstruktív együttműködése nélkül.

Mi tehát ezer szállal kötődünk első királyunk személyéhez. Ezért hívják így gimnáziumunkat, ezért ez a neve a kalocsai főutcának, és rendezzük már meg hosszú évek óta a Szent István Napok rendezvénysorozatot. Ezért állítottunk évekkel ezelőtt Szent István szobrot. – zárta gondolatait Kalocsa első embere, hozzátéve, hogy államalapítónk szobrát idén építkezési munkálatok miatt nem lehet megkoszorúzni, de jövőre már a megújult Szentháromság téren örvendezhetünk városunk épülésének, szépülésének.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ünnepi beszéd után az önkormányzat nevében dr. Bálint József polgármester, Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester és dr. Kiss Csaba jegyző, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében dr. Bábel Balázs érsek, Fülöp Ernő apát-kanonok, érseki irodaigazgató, és dr. Mészáros István prépost, templomigazgató, majd a városban működő intézmények, politikai pártok, társadalmi szervezetek helyeztek el koszorút a város új Szent István emlékhelyénél, Simor Márton szobrász országzászló emlékművén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés