2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Főhajtás, koszorúzás a 25 éve elhunyt Tóth Ferenc néptánc koreográfus emléktáblájánál

Főhajtás, koszorúzás a 25 éve elhunyt Tóth Ferenc néptánc koreográfus emléktáblájánál
Zsiga Ferenc  |  2023. 03. 22., 14:27

A 25 éve elhunyt Tóth Ferenc, a kalocsai néptánc, néptánc tanítás ikonikus alakja, országos hírű koreográfus emléktáblájánál rendezett kis ünnepséget március 20-án a Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület és Kalocsa Város Önkormányzata. A kalocsai néptánc egyedülálló személyisége, Tóth Ferenc (1930-1998), az egyik legismertebb kalocsai polgár tiszteletére egykori házánál 2010. szeptember 15-én állítottak és avattak fel emléktáblát. A Szent István út 57. számú lakóház falán elhelyezett portrénál Kákonyi István önkormányzati képviselő, az egyesület alelnöke mondott egyéni hangvételű, személyes élményeken, visszaemlékezéseken nyugvó beszédet, idézte fel a táncegyüttes alapítójának, „Feri bácsinak” legendás alakját. Az ünnepségen a családot dr. Deákné Tóth Veronika, édesapja nyomdokaiba lépve szintén kitűnő táncpedagógus képviselte. Kákonyi István beszédét az alábbiakban olvashatják.

„Tisztelettel köszöntök mindenkit a Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület és Kalocsa Város Önkormányzata nevében!
25 évvel ezelőtt hunyt el Tóth Ferenc, Feri bácsi, aki itt élt a Szent István király út 57. számú ház egyik lakásában. Úgy gondolom, a jelen lévőknek nem kell Őt bemutatni.
Hosszan sorolhatnám az érdemeit, de kérem, engedjék, engedjétek meg, hogy néhány személyesebb gondolatot, emléket osszak meg Önökkel, Veletek.
25 év hosszú idő, de az emlékek nem halványodnak. Sokan emlékeznek a tanítóra, de talán legtöbben azok vagyunk, akiket a hagyomány, a néptánc szeretetével „fertőzött meg”, akiknek a lába még ma is őrzi a kalocsai mars ritmusait, akik nála, vele, tőle tanultunk kitartást, emberséget, fegyelmet. Bejárta velünk a világ szinte minden táját, ahonnan mindig épségben szép élményekkel gazdagodva tértünk haza.
Vittük, hirdettük Kalocsa és a térség népművészetét, kifogyhatatlan kincsét. Megtanított önállósodni, a viseletünket a bőröndben a megfelelő módon elcsomagolni, csizmát pucolni, hajat fonni. A színpadi megjelenés nagyon fontos volt számára erre is nagyon odafigyelt.
5 éves voltam, a húgom 3, amikor először léptük át az úttörő ház küszöbét és megkezdtük az ismerkedést a kalocsai népi játékokkal, lépésekkel. Emlékszem az első fellépésünkre, amely az eperföldi templom udvarán volt, talán tévéfelvétel is készült róla. A „Haj szénája, szénája” című gyermekjátékot adtuk elő. Nem felejtem a keddi, majd a csütörtöki csoport - akkor még így nevezték őket - próbáit, a szerepeket, amiket eljátszhattam. Örömmel idézem fel a régi koreográfiákat. Az
egyik kedvenc a Lósirató volt. Még ma is el tudnám járni, de ezzel itt többen is így vagyunk.
Tudom, hogy a kórházi ágyán fekve is készült az újabb koreográfiára. Mellette halomban álltak a könyvek, kéziratok, de sajnos ezt már nem tudta befejezni.
Hatalmas űr, ami utána maradt. Ahányszor csak táncolunk mindig emlékezünk Rá. Mi, akik még itt vagyunk, igyekszünk továbbmenni azon az úton, amin akár gyerek, akár felnőtt korunkban elindított bennünket.
Csak remélni tudjuk, hogy nem hozunk szégyent az
örökségre, amit ránk hagyott!
A hétfői táncpróbákon a jelenlegi próbaterem falán lévő fotókról Feri bácsi néz le ránk. Jó látni a jellegzetes képeket, melyek felidézik az emlékeket, régi eseményeket.
Köszönjük, amit értünk és a városért tett! Emléke bennünk örökké élni fog! Nyugodjon békében!
Megkérem a jelenlévőket, hogy helyezzék el az emlékezés virágait!” – mondta Kákonyi István, majd elhelyezték a koszorúkat.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kákonyi István


A negyedszázados évforduló különös alkalmat ad arra, hogy megtekintsük a Tóth Ferenc életútját bemutató, 2018 márciusában készült videó filmet.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>