2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hatvanegy éve alakult meg a Kalocsai Légvédelmi Tüzérezred – Katonai megemlékezés és koszorúzás a Csilás parkban

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 30., 18:02

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre évről évre megszervezi az ünnepséget, amelyen összegyűlnek az ezred kötelékébe egykor szolgáló hivatásos katonák, sorkatonák, hogy fölidézzék az immár 61 éve alakult ezred történetét, megemlékezzenek azokról a bajtársakról, akik már nem lehetnek közöttük. A Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület szakosztályaként működő, a Magyar Honvédség 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred, illetve a jogelőd Légvédelmi Tüzérezred hagyományait gondozó Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre szeptember 29-én, pénteken 11 órától tartott ünnepi megemlékezést a Csilás parkban lévő Kalocsa katonaváros emlékműnél. Az ünnepség megrendezését a Honvédelmi Minisztérium támogatta.

A megemlékezés résztvevőit a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar népszerű indulókkal hívogatta, majd dr. Kovács György nyugállományú mérnök ezredes köszöntötte a vendégeket. Név szerint is említve Csapó László alezredest, a jogutód Győri Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettesét, Simon Zoltán alpolgármestert, Káldi Frigyes nyugállományú ezredest, az alakulat utolsó parancsnokát, Várszegi Ferencnét, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesületének elnökét, továbbá az ezred egykori sorkatonáit, akik a mintegy 50 éve elmúlt szolgálatuk ellenére megjelentek.

A Himnuszt a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar játszotta el, majd Dr. Kovács György felidézte:

1962-ben, 61 éve alakult az ezred, 1985-ben a tüzér fegyvernemből áttért légvédelmi rakétára, ezt követően 1991-ben felszámolták az ezredet. Ez a három évszám határozza meg az ezred történetét, és az a 35 év, amit az itt megjelentek szolgálatban töltöttek el, de ennek is már 26 éve, hogy vége.”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


A szónok hozzátette: Az ezred történetét a Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre gondozza, ápolja, de igazából csak ápolná, mert sajnos az ezredről szóló gyűjtemény raktárban, vagy a helyi múzeumban van. Így erről a helyről is ismételten kérik a város vezetését, keressenek egy helyiséget, ahol ezeket a relikviákat ki tudnák állítani, hiszen az említett tárgyakkal berendezett múzeum 2015-ig szépen működött, attól kezdve az anyag raktárban porosodik – mondta Dr. Kovács György.

Hozzáfűzte, sajnos egyre kevesebben jönnek a megemlékezésre, mert az egykori csapat elhalálozás miatt fogyatkozik. Ellenben itt vannak a fiatalok, a Bajai SZC Dózsa György Technikum 12. évfolyamos, rendvédelmi szakos tanulói.

A folytatásban az elhunytak tiszteletére a katonazenekar eljátszotta a Légvédelmi indulót, a kürtös elfújta a Takarodót. 

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


Az emlékoszlopokon koszorút helyezett el Csapó László alezredes, a Győri Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese,Simon Zoltán alpolgármester, Káldi Frigyes ny. ezredes, Veréb István ny. alezredes, Tóth Albert Tibor ny. százados. Az utóbbi hármas az ezred és a hagyományőrző kör nevében koszorúzott. 

Az ünnepség végén a megjelent bajtársak csoportképket készítettek az emlékműnél, majd közös ebédet fogyasztottak el a Judit vendéglőben, ahol kötetlen beszélgetés, bajtársi múltidézés keretében emlékeztek az egykori katonaidőkre.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: baon.hu

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK