2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa és környező településeinek elhurcolt zsidó polgáraira emlékeztek

2016. 06. 25., 19:53

A kalocsai zsidóság elhurcolásának hetvenkettedik évfordulója tiszteletére az egykori zsinagóga melletti Fényi Gyula parkban a Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében tartottak megemlékezést június 17-én, pénteken délután. Beszédet Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő mondott, Póli Róbert pedig Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat című versét szavalta el.

Bolvári Ferdinánd előbb történelmi tények, adatok felidézésével, majd személyes tapasztalatok elbeszélésével kötötte le hallgatósága figyelmét.

Beszédében egészen az 1840-es évekig nyúlt vissza, amikor azután, hogy a zsidók teljes letelepedési és foglalkozási szabadságot kaptak, már nem csak a környező településeken, hanem Kalocsán is egyre többen életvitelszerűen éltek. Számuk 1899-re érte el a maximumot, 973-at.

Felidézte, a zsidó emberek teljes beilleszkedésre törekedtek, polgárvárost építettek, házaik, üzleteik ma is Kalocsa városképének meghatározói. Aktívan részt vállaltak a közélet alakításában, sokan közülük jogi, orvosi, bankári pályát választottak, vagy kereskedőnek álltak.
Az akkori békés egymás mellett élést a megemlékezésnek helyet adó Fényi Gyula park melletti zsinagóga 1861-es megépítése is bizonyítja, amelyhez Kunszt József kalocsai érsek ingyen adta a téglát.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az I. világháború kitörése aztán lezárt egy korszakot életükben, feléledt az antiszemitizmus, a zsidóellenesség. 1920-ban megalkották a zsidóság egyetemi felvételi arányát korlátozó numerus clausust, majd jött az első, a második, és a harmadik zsidótörvény, és később is sorra születtek a korlátozó szabályozások, mígnem egyre többen tértek át az izraelita vallásról a katolikusra.

Ahogy azt Bolvári felelevenítette, Magyarország II. világháborúba történő belépését követően a közvélemény a zsidókat hibáztatta minden rosszért, a következő években módszeresen megfosztották őket állampolgári jogaiktól, emberi önérzetüktől, vagyonuktól.
Miután a németek 1944. március 18-án megszállták hazánkat, Horthy Miklós kormányzó miniszterelnöknek a németbarát zsidógyűlölő Sztójay Dömét nevezte ki, a belügyminiszter pedig Jaross Andor lett, aki államtitkárai, Baky László és Endre László segítségével megszervezte a zsidók deportálását.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az emléknap szónoka miután szélesebb történeti összefüggésbe helyezte az eseményeket, a helyi zsidóság sorsára tért. Elmondta, Kalocsán 1944 áprilisában két gettó helyét jelölték ki: egyiket a mai Jávor udvar területén a Kalocsa környéki zsidóknak, a másikat a Tomori utcában a kalocsaiaknak. A beköltözés határideje június 1-je volt. A gettó lakói június 18-án meneteltek a vasútállomásra. Először a szegedi gyűjtőtáborba vitték őket, többségüket onnan Auschwitzbe. Csak kevesen tértek haza, Kalocsa és környéke vesztesége mintegy 400 fő volt.

A történelmi tények felidézése mellett a képviselő napjaink történéseire irányította a figyelmet.
– Ismét fölütötte fejét az antiszemitizmus. Napjainkban elnyomja még a menekültkérdés, de sokan azért is a zsidókat teszik felelőssé. A zsidóság elleni gyűlölet szinte kipusztíthatatlannak tűnik, olyan, mint a kertben a tarack. Mélyen elvágjuk a gyökerét, és akkor is kihajt. A társadalmi, gazdasági problémáinkért ismét felelősöket keresünk. Most még megszokásból a zsidókat okoljuk minden rosszért, utánuk majd következnek a cigányok, a muszlilmok, vagy éppen a rivális pártok tagjai – hangzottak szavai, végül egy közelmúltbeli történetet osztott meg a jelenlévőkkel.

Múlt héten néhány társammal elvállaltuk, hogy a Vajason megcsónakáztatunk egy budapesti gimnáziumi osztályt. 30 gyerek, kamaszok, pestiek. Szétosztottuk őket a kenukban. Egyik önkormányzati képviselőtársammal a hátramaradt hat gyereket a tutajunkra ültettük. A kérdésemre, hogy melyik gimnáziumba jártok, azt felelték: a Lauderbe. Az nem egy zsidó iskola? – kérdeztem meglepődve. – De igen, mi zsidók vagyunk!
Én ekkor önkéntelenül a tutajon lévő Jobbikos képviselőtársam arcát kémleltem. 
A nagyszerű csónakázás végén a társaim kíváncsian kérdezték: Tudjátok, hogy ezek a gyerekek zsidók? A véleményünk teljesen megegyezett velük: kedves, okos, jól nevelt gyerekek voltak
– zárta beszédét Bolvári Ferdinánd, aki a fent idézetten kívül több személyes, kizárólag pozitív benyomását is megosztotta a hallgatósággal.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Beszédét követően az önkormányzat nevében Tihanyi Tibornéval közösen koszorút helyezett el az áldozatok tiszteletére állított emlékműnél, ahová ezután a megemlékezők is elhelyezték mécseseiket, kavicsaikat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023-01-30 15:30:00
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK