2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Katonavárosi mementó – Újraavatták Gábor Áron szobrát

2016. 11. 29., 08:53

November 25-én, szinte napra pontosan 202 évvel születésének évfordulóján újraavatták Kalocsán a megénekelt rézágyújáról híres tüzér őrnagy mellszobrát a Széchenyi lakótelep és a Gábor Áron utca találkozásánál. Az ünnepségen díszőrség kíséretében, zeneszó, szavalat, múltidézés és a jövőbe tekintés jegyében koszorúzták meg az alkotást.

A díszőrök, valamint a Magyar Honvédség 15. Kalocsai Légvédelmi Rakéta Ezred és a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Egyesületének csapatzászlói felvezetése és a Himnusz nyitotta meg a rendezvényt, majd Gálné Baka Ágnes, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület tagja és Fekete Gréta a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola 5.B osztályos diákja mondott verset.

Az alkalom ünnepi szónoka Romsics Imre múzeumigazgató volt, aki a „Gábor Áron rézágyúja” kezdetű nóta szövegét idézte, ebből levezetve ismertette az erdélyi születésű tüzér őrnagy életútját, elmesélvén, hogy 1848-ban kezdetben templomharangokból öntött ágyút, majd további hetven fegyver gyártását irányította, amely a szabadságharc első győztes erdélyi csatájához vezetett, és egy későbbi ütközetben, talán sorsszerűen orosz ágyúlövésbe hal bele. Végső nyughelyét ma is rendszeresen látogatják Székelyföldről és hazánkból.

– Szerény, jó kedélyű, bátor ember volt, hazaszeretete mindenekelőtt való volt számára. Az általa tervezett pontos ágyúk voltak, amivel a harcokat meg lehetett nyerni. Az ágyúöntő műhelyét a semmiből felépítő ember egy egész nemzetnek sikerélményt adhatott. 1906-ban, amikor a kézdivásárhelyi kórházat alapozták, előkerült az általa öntött egyetlen, az utókor számára megmaradt ágyú. Ez ma Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban látható – mesélte Romsics Imre, rámutatván, hogy Gábor Áron a magyar katona példaképévé vált, akiről Kalocsán laktanyát neveztek el és szobrot kaphatott, amely immáron város közönsége előtt áll például, az örökkévalóság jegyében, zárta mondandóját.

– Gábor Áron nem csak ágyúöntéssel és harccal tett hazájáért, saját javait áldozta fel annak védelméért. Kalocsa városában kapott már szobrot a róla elnevezett laktanyában, ahol tüzérezred is szolgált, és amikor felkerestek bennünket, hogy meg kellene menteni a róla készült szobrot, azonnal mellé álltunk. Nem szerettük volna, hogy a Csilás parkban lévő katonai emlékmű mellé kerüljön, így esett a választás méltó helyre, az egykori tiszti lakások és a róla elnevezett utca környezetébe. Kérem, tiszteljék meg ezt a szobrot – hangzottak dr. Bálint József polgármester gondolatai, mielőtt a lakosság nevében megkoszorúzta az újraavatott alkotást.

Végezetül a rendezvény házigazdája, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Körének elnöke, dr. Kovács György nyugalmazott ezredes mondott köszönetet a Polgármesteri Hivatalnak, a Kalocsai Parkgondozó Kft-nek, valamint a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár munkatársainak, hogy létrejöhetett ez az ünnepi alkalom, valamint megköszönte a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Rézdandár hódmezővásárhelyi zenekarának és díszelgőinek rendezvényen való közreműködést.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK