2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Koszorúzás a Batthyány-kormány szoborcsoportjánál

Illés György Cinó  |  2016. 03. 16., 11:29
Kapcsolódó
cikkek (1)

Az önkormányzat hivatalos ünnepségét a hűvös, esős időre való tekintettel a színházban tartották meg, majd azt követően az önkormányzatok, egyházak, pártok, társadalmi szervezetek, intézmények a szomszédos Negyvennyolcasok terén megkoszorúzták az első független magyar kormány szoborcsoportját, amely mellett a koszorúzás során a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis adott díszőrséget. A koszorúk elhelyezése után a résztvevőket a város újra a színház előterébe invitálta, hogy a közel 170 évvel ezelőtti elődök határozatának megfelelve borral lássa vendégül a város népét.

A színházban tartott ünnepség után, amelyről külön cikkben számolunk be, az ünneplő tömeg a Negyvennyolcasok terére vonult virágokkal – és esernyőkkel – a kézben.

A továbbiakban a szobortalapzaton koszorút helyezett el Kalocsa Város Önkormányzata nevében: dr. Bálint József polgármester és Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében: Fülöp Ernő kanonok, irodaigazgató, dr. Mészáros István címzetes prépost, templomigazgató, valamint Geszler Péter érseki tanácsos, érseki szertartó.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Református Egyház, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kalocsai Tankerülete, a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, Tomori Pál Főiskola delegációi helyezték el az emlékezés és tisztelet virágait.

Ezt követően a fegyveres és rendvédelmi szervek, így a Kalocsai Fegyház és Börtön, a Kalocsai Városi Rendőrkapitányság, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisa, majd katonai egyesületek és hagyományőrző szervezetek, így a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Régiója, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, valamint a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend, az 1956. Magyar Nemzetőrség, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, valamint a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség küldöttei koszorúzták meg a szoborcsoportot.

A politikai és társadalmi szervezetek közül a Demokratikus Koalíció Párt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kalocsai Szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt Kalocsai Szervezetei, a Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozat és a Jobbik Magyarországért Mozgalom kalocsai alapszervezete, a Magyar Szocialista Párt Kalocsai Szervezete, a városunkban működő horvát, illetve a német önkormányzat és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat koszorúzott.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül a város szolgáltató vállalatai, intézményei, főbb munkaadói járultak az emlékműhöz virágaikkal. A Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. küldöttsége után a Kalocsai Szent Kereszt Kórház, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ, Kalocsa Városi Polgárőrsége, a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete, valamint a Viski Károly Múzeum koszorúzta meg a szobrot a mindvégig szemerkélő esőben.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult, majd a színház előterében egy közös koccintással is ápolták az ünneplők Kalocsa – határozatba is foglalt – ’48-as hagyományait, amelyek szerint:

„ (...) miután az Úrbéri Törvények megszüntetése ország gyűlésileg kihirdetetett volna, ennek emlékezetére, ünnepélyesen, nyilván az utczán, állásokról, négy helen, húsz akó bor a népnek kieresztetni elhatároztatott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés