2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Koszorúzás a Batthyány-kormány szoborcsoportjánál

Illés György Cinó  |  2016. 03. 16., 11:29
Kapcsolódó
cikkek (1)

Az önkormányzat hivatalos ünnepségét a hűvös, esős időre való tekintettel a színházban tartották meg, majd azt követően az önkormányzatok, egyházak, pártok, társadalmi szervezetek, intézmények a szomszédos Negyvennyolcasok terén megkoszorúzták az első független magyar kormány szoborcsoportját, amely mellett a koszorúzás során a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis adott díszőrséget. A koszorúk elhelyezése után a résztvevőket a város újra a színház előterébe invitálta, hogy a közel 170 évvel ezelőtti elődök határozatának megfelelve borral lássa vendégül a város népét.

A színházban tartott ünnepség után, amelyről külön cikkben számolunk be, az ünneplő tömeg a Negyvennyolcasok terére vonult virágokkal – és esernyőkkel – a kézben.

A továbbiakban a szobortalapzaton koszorút helyezett el Kalocsa Város Önkormányzata nevében: dr. Bálint József polgármester és Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében: Fülöp Ernő kanonok, irodaigazgató, dr. Mészáros István címzetes prépost, templomigazgató, valamint Geszler Péter érseki tanácsos, érseki szertartó.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Református Egyház, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kalocsai Tankerülete, a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, Tomori Pál Főiskola delegációi helyezték el az emlékezés és tisztelet virágait.

Ezt követően a fegyveres és rendvédelmi szervek, így a Kalocsai Fegyház és Börtön, a Kalocsai Városi Rendőrkapitányság, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisa, majd katonai egyesületek és hagyományőrző szervezetek, így a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Régiója, a Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete, valamint a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend, az 1956. Magyar Nemzetőrség, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, valamint a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség küldöttei koszorúzták meg a szoborcsoportot.

A politikai és társadalmi szervezetek közül a Demokratikus Koalíció Párt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kalocsai Szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt Kalocsai Szervezetei, a Jobbik Kalocsai Ifjúsági Tagozat és a Jobbik Magyarországért Mozgalom kalocsai alapszervezete, a Magyar Szocialista Párt Kalocsai Szervezete, a városunkban működő horvát, illetve a német önkormányzat és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat koszorúzott.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül a város szolgáltató vállalatai, intézményei, főbb munkaadói járultak az emlékműhöz virágaikkal. A Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. küldöttsége után a Kalocsai Szent Kereszt Kórház, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ, Kalocsa Városi Polgárőrsége, a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezete, valamint a Viski Károly Múzeum koszorúzta meg a szobrot a mindvégig szemerkélő esőben.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult, majd a színház előterében egy közös koccintással is ápolták az ünneplők Kalocsa – határozatba is foglalt – ’48-as hagyományait, amelyek szerint:

„ (...) miután az Úrbéri Törvények megszüntetése ország gyűlésileg kihirdetetett volna, ennek emlékezetére, ünnepélyesen, nyilván az utczán, állásokról, négy helen, húsz akó bor a népnek kieresztetni elhatároztatott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK