2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Koszorúzás, főhajtás a Nemzeti Összetartozás Napján az Országzászlónál – Valka Károly, Kúla alpolgármestere mondott beszédet

Koszorúzás, főhajtás a Nemzeti Összetartozás Napján az Országzászlónál – Valka Károly, Kúla alpolgármestere mondott beszédet
2022. 06. 05., 14:32

Június 4-én, Trianon emléknapján, a Nemzeti Összetartozás Napján az Asztrik téri Országzászlónál Kalocsa Város Önkormányzata képviselő-testületének és testvérvárosunk, Kúla delegációjának tagjai koszorúzás és főhajtás mellett emlékeztek az ország szétszakítására, a magyarok összetartozására, bárhol is éljenek a világban. A hazánk számára végzetesen szomorú gyásznapon Valka Károly, Kúla alpolgármestere mondott nagy ívű beszédet. A szónok a történelmi tények számbavétele mellett a jövőbe vetett hittel beszélt Magyarország és Szerbia, az anyaország és a vajdasági magyarság, Kalocsa és Kúla mind harmonikusabb és gyümölcsözőbb együttműködéséről. A szónok rámutatott: mondanivalónkban 100 év elteltével a közösségi erő, a nemzet, az együttműködés szerepel, és kell, hogy szerepeljen. Az eseményen fellépő Kalocsai Kamarakórusnak az alkalomra összeállított műsora nagyban hozzájárult a megemlékezés meghittségéhez és emelkedettségéhez.

Az Országzászlónál 10 órakor, a Himnusz eléneklésével kezdődő megemlékezésen dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, dr. Körmendy Szabolcs és Kákonyi István képviselők, bizottsági elnökök, valamint Valka Károly, Kúla alpolgármestere vezetésével a városba a Pünkösdi Népművészeti Fesztiválra érkező delegáció és néptánccsoport tagjai vettek részt.

Valka Károly hangjában érezhető átéléssel, helyenként megrendüléssel tekintett vissza a békediktátum aláírásának előzményeire, körülményeire és következményeire, és mint egyebek mellett mondta:

Mondanivalónkban a közösségi erő, a nemzet, az együttműködés és az összetartozás szerepel, és kell, hogy szerepeljen. Mert mi összetartozunk! Hiszen Kúla közössége mindig is a Kalocsai Érsekséghez tartozott, egészen a szétszakításig. 2010 óta Trianon évfordulója a magyarság részére szakíthatatlan gyásznap, amit a Nemzeti Összetartozás Napjává emeltünk… "Kúla és Kalocsa önkormányzatai 2011-ben írták alá a két település testvérvárosi kapcsolatáról szóló dokumentumot. Ez is ösztönöz minket a nyitottságra, együttműködésre, a közös gondolkodásra, amit az erre irányuló erő mozgat."

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A továbbiakban a szónok kitért Magyarország és Szerbia kormánya közötti jó viszonyra, amely szerinte szintén nagyban hozzájárul a magyarság megmaradásához, a kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez.

A vajdasági magyarok erőt merítenek a meglévő lehetőségekből, köszönhetően a jobboldali, keresztény, konzervatív értékű kormánynak. Mi határon kívül élő magyarok büszkék vagyunk az anyaország fejlődésére és kitartó nemzetpolitikájára…. Nem felejtjük el azokat a támogatásokat az oktatás, a kultúra, de a gazdaság terültén sem, amit az anyaországtól kapunk. Fontosnak tartjuk, hogy az anyaországhoz fűződő gazdasági kapcsolatok erősítsék az összmagyarság gazdasági erejét.

mondta Kúla alpolgármestere.

A továbbiakban Valka Károly megköszönte, hogy a delegáció meghívást kapott a Kalocsai Pünkösdi Népművészeti fesztiválra, majd azzal búcsúzott:

Isten éltesse Kalocsa és Kúla közösséget

A beszéd elhangzását követően Valka Károly, dr. Filvig Géza és Simon Zoltán, majd a kúlai delagáció képviseletében a néptánccsoport három tagja főhajtás mellett helyezett el koszorút az Országzászlónál. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>