2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Koszorúzás, főhajtás a Nemzeti Összetartozás Napján az Országzászlónál – Valka Károly, Kúla alpolgármestere mondott beszédet

Koszorúzás, főhajtás a Nemzeti Összetartozás Napján az Országzászlónál – Valka Károly, Kúla alpolgármestere mondott beszédet
2022. 06. 05., 14:32

Június 4-én, Trianon emléknapján, a Nemzeti Összetartozás Napján az Asztrik téri Országzászlónál Kalocsa Város Önkormányzata képviselő-testületének és testvérvárosunk, Kúla delegációjának tagjai koszorúzás és főhajtás mellett emlékeztek az ország szétszakítására, a magyarok összetartozására, bárhol is éljenek a világban. A hazánk számára végzetesen szomorú gyásznapon Valka Károly, Kúla alpolgármestere mondott nagy ívű beszédet. A szónok a történelmi tények számbavétele mellett a jövőbe vetett hittel beszélt Magyarország és Szerbia, az anyaország és a vajdasági magyarság, Kalocsa és Kúla mind harmonikusabb és gyümölcsözőbb együttműködéséről. A szónok rámutatott: mondanivalónkban 100 év elteltével a közösségi erő, a nemzet, az együttműködés szerepel, és kell, hogy szerepeljen. Az eseményen fellépő Kalocsai Kamarakórusnak az alkalomra összeállított műsora nagyban hozzájárult a megemlékezés meghittségéhez és emelkedettségéhez.

Az Országzászlónál 10 órakor, a Himnusz eléneklésével kezdődő megemlékezésen dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, dr. Körmendy Szabolcs és Kákonyi István képviselők, bizottsági elnökök, valamint Valka Károly, Kúla alpolgármestere vezetésével a városba a Pünkösdi Népművészeti Fesztiválra érkező delegáció és néptánccsoport tagjai vettek részt.

Valka Károly hangjában érezhető átéléssel, helyenként megrendüléssel tekintett vissza a békediktátum aláírásának előzményeire, körülményeire és következményeire, és mint egyebek mellett mondta:

Mondanivalónkban a közösségi erő, a nemzet, az együttműködés és az összetartozás szerepel, és kell, hogy szerepeljen. Mert mi összetartozunk! Hiszen Kúla közössége mindig is a Kalocsai Érsekséghez tartozott, egészen a szétszakításig. 2010 óta Trianon évfordulója a magyarság részére szakíthatatlan gyásznap, amit a Nemzeti Összetartozás Napjává emeltünk… "Kúla és Kalocsa önkormányzatai 2011-ben írták alá a két település testvérvárosi kapcsolatáról szóló dokumentumot. Ez is ösztönöz minket a nyitottságra, együttműködésre, a közös gondolkodásra, amit az erre irányuló erő mozgat."

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A továbbiakban a szónok kitért Magyarország és Szerbia kormánya közötti jó viszonyra, amely szerinte szintén nagyban hozzájárul a magyarság megmaradásához, a kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez.

A vajdasági magyarok erőt merítenek a meglévő lehetőségekből, köszönhetően a jobboldali, keresztény, konzervatív értékű kormánynak. Mi határon kívül élő magyarok büszkék vagyunk az anyaország fejlődésére és kitartó nemzetpolitikájára…. Nem felejtjük el azokat a támogatásokat az oktatás, a kultúra, de a gazdaság terültén sem, amit az anyaországtól kapunk. Fontosnak tartjuk, hogy az anyaországhoz fűződő gazdasági kapcsolatok erősítsék az összmagyarság gazdasági erejét.

mondta Kúla alpolgármestere.

A továbbiakban Valka Károly megköszönte, hogy a delegáció meghívást kapott a Kalocsai Pünkösdi Népművészeti fesztiválra, majd azzal búcsúzott:

Isten éltesse Kalocsa és Kúla közösséget

A beszéd elhangzását követően Valka Károly, dr. Filvig Géza és Simon Zoltán, majd a kúlai delagáció képviseletében a néptánccsoport három tagja főhajtás mellett helyezett el koszorút az Országzászlónál. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK