2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Megemlékezés az ’56-os forradalom gyásznapján – Az ’56-os Emlékparkban Ruppáner János mondott beszédet

Megemlékezés az ’56-os forradalom gyásznapján – Az ’56-os Emlékparkban Ruppáner János mondott beszédet
Illés György Cinó  |  2022. 11. 05., 15:19

Tegnap, november 4-én, pénteken délután öt órakor tartották Kalocsa város megemlékezését, amelyen az ’56-os forradalmat követő szovjet katonai megszállás 66.évfordulóján a szabadságharc hősei, az ellenállás és a megtorlások áldozatai előtt hajtottak fejet.

Nemzeti hagyományaink szerint az ünnepélyes megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, és a Szózat hangjaival zárult, annak ünnepélyességét Váczi Attila szavalata emelte.
Emlékező beszédet Ruppáner János történelemtanár mondott.

Miután a történelmi tények nagyrészt ismertek, ezért az eseményekből néhány részletet ragadott ki, így a november 4-i szovjet invázió közvetlen előzményei közül a szabadságharc és a forradalom utolsó napjaiban a varsói szerződésből való kilépést, valamint amikor egy Maléter Pál vezette katonai küldöttség ment tárgyalásokat folytatni a szovjet csapatok kivonásáról, de a szovjetek letartóztatták őket. Ez által nyilvánvalóvá vált, hogy a szovjet beavatkozás meg fog történni, ahogyan meg is történt.

November 4-én, 66 évvel ezelőtt hajnali 4 óra 15 perckor a szovjetek átfogó inváziót indítottak a nagyvárosok, elsősorban Budapest ellen. Bizonytalanság volt, hogy kell-e valami tenni. Nagy Imre is tájékozatlan volt, a kormánytagok jelentős része nem volt a helyén, tehát a vezetőség is kapkodott, illetve ellentmondásos tettekre ragadtatta magát.”Ruppáner János példaképp említette, hogy a Honvédelmi Minisztériumtól parancsba adta a honvédségnek, hogy tilos az ellenállás.

Amikor Nagy Imre 4-én 5 óra 20 perckor elmondta a nevezetes rádióbeszédét, amelynek a fő mondandója az volt, hogy ’’csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van’’, akkor bizony a csapatok a parancsnak megfelelően a laktanyában maradtak, elvétve volt némi katonai ellenállás.”És, amint elhangzott, a kormány sem volt a helyén.
Ugyanakkor

A NEMZETŐRÖK, FIATAL EGYETEMISTÁK, MUNKÁSOK FELVETTÉK A HARCOT TÖBB HELYÜTT IS, BUDAPESTEN IS TÖBB KÖZPONTBAN ÖSSZEGYŰLTEK, ÉS FELVETTÉK A HARCOT AZ ORSZÁGRA RÁTÖRŐ ELLENSÉGGEL SZEMBEN.

Az ilyen ellenálló gócokat a szovjetek nagy erővel támadták, így a Corvin közben, a Széna téren és egész Budapesten mindenfelé, és más városokban is mutatkozott ellenállás, jórészt a civilek részéről.

Nagy Imre a nevezetes beszédének elmondása után hamarosan társaival együtt a Jugoszláv Nagykövetségre ment, az országos vezetőségből mintegy 40 fő ott keresett menedéket. Mindszenty Hercegprímás pedig az Amerikai Nagykövetségen kért és kapott menedéket.

Csapataink mégis harcban álltak a nép bátor fiai valóban harcoltak, ám komoly katonai ellenállást nem tanúsított az ország, és nem is tanúsíthatott, hiszen az akkori világ egyik, ha nem a legerősebb hadserege támadt Magyarországra.

EGY ÓRÁVAL KÉSŐBB JELENTkezTEK AZ UNGVÁRI RÁDIÓBÓL A SZOLNOKI RÁDIÓN KERESZTÜL KÁDÁR JÁNOS ÉS TÁRSAI.

Közülük– amint Ruppáner János fogalmazott, a főkolomposok közül – nevesítette Kossa Istvánt, Apró Antalt, Münnich Ferencet, akik

BEJELENTETTÉK, HOGY ŐK TÁMOGATJÁK SŐT KÉRIK A SZOVJETUNIÓ BEAVATKOZÁSÁT ÉS MEGALAPÍTJÁK AZ ÚGYNEVEZETT FORRADALMI MUNKÁS-PARASZT KORMÁNYT.

Ekkor a szovjetek segítségével a forradalmat és szabadságharcot eltiporták, de az ellenállás továbbra is megmaradt: egyrészt a fegyveres ellenállás, például az úgynevezett Mecseki láthatatlanok még november 19-éig harcoltak, többször sikerrel a szovjetek és a velük együttműködő úgynevezett pufajkások ellen, majd békésben bontakozott ki fegyveres harc.

AZ EGÉSZ NÉP, VAGY LEGALÁBBIS ENNEK DÖNTŐ TÖBBSÉGE ÍGY VAGY ÚGY ELÍTÉLTE AZ INVÁZIÓT.

Ennek ki-ki igyekezett valamilyen módon hangot is adni.

Kodály Zoltán kezdeményezésére megalakult a magyar értelmiségieknek a szerveződése, akik november 23-ára néma tüntetést szerveztek, azzal a felhívással fordulva a néphez, ne menjen senki az utcára. Budapest szinte néptelen volt.”December 4 én az úgynevezett nőtüntetésen magyar anyák tömegei rótták le kegyeletüket a forradalom hőseit jelképező ismeretlen katona emlékművénél, így fejezve ki ellenállásukat.
A „márciusban újra kezdjük” jelszó jegyében országszerte történtek tüntetések, az üzemekben a munkástanácsok, főleg Budapesten sztrájkokkal adtak hangot az elégedetlenségüknek és felháborodásuknak.
A szovjet túlerő ismeretében azonban minden ellenállás reménytelen volt.

A SZABADSÁGHARC UTÁN SOKAN KÉNYSZERÜLTEK EMIGRÁCIÓBA, A MEGTORLÁSOK SORÁN PEDIG KÖZEL 400 HALÁLOS ÍTÉLET SZÜLETETT, ÉS ABBÓL 229 VÉGRE IS HAJTOTTAK.

Az ő emléküknek, az ő vérüknek, úgy gondolom, hogy minden magyar embernek a szívében örökké élnie kell!”– jelentette ki Ruppáner János, végül még kitérve arra a kérdésre, hogy miként történhetett, hogy a hadi helyzet ismeretében november 4. után még voltak olyan bátor, kiváló hazafiak, akik nyilvánvalóan életük kockáztatása árán is felvették a fegyveres harcot, vajon miben reménykedtek?


Forrás: Kalocsa.hu / Facebook


Sajnos tudjuk, hogy a Nyugat elhagyta az országot, cserbenhagyta Magyarországot. A Szabad Európa rádió ellentmondásos, sokszor nagyon biztató és buzdító riportjai is táplálták a reményt, hogy ha kitartanak még néhány napig, egy-két hétig, akkor jön egy idegen segítség és az ország elnyeri a jól megérdemelt függetlenségét és szabadságát. Nem így történt.”
A RÁ KÖVETKEZŐ, KÖZEL NEGYVEN ÉVEN ÁT TARTÓ KOMMUNISTA HATALOM KÖVETKEZMÉNYEI SAJNOS MÁIG HATNAK

– mondta Ruppáner János, beszédét néhány, az ’56-os forradalmat méltató, illetve elárulását, leverését kárhoztató versidézettel zárva.

A továbbiakban a jelenlévők – köztük Simon Zoltán alpolgármester és több önkormányzati képviselő – az emlékezés és kegyelet mécseseit helyezték el a régi postával szemben, az ’56-os emlékpark sarkán található emlékkőnél.


Forrás: Kalocsa.hu / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK