2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Megemlékezés és koszorúzás a nemzeti gyásznapon

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 10. 07., 15:38

Százhatvanhat éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, Kalocsán pedig rendre megemlékezést és koszorúzást tartanak.

Az idei gyásznapot a Himnusz hangjai után Máté Dorina Renáta, a Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskolája és Szakiskolája 9.A osztályos tanulójának szavalata nyitotta, aki Gyulai Pál: Világosnál című költeményét adta elő.

A város kegyeletét András Marianna, a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola intézményvezetője tolmácsolta a Batthyány szoborcsoport előtt megjelentek felé. Beszédében részletekbe menően idézte fel az Aradi Tizenhármak kivégzéséhez vezető eseményeket, kiemelve, hogy óriási túlerővel szemben álltak helyt eleink, és áldozatuk nem volt hiábavaló. Az október 6-ai nap sötét hangulatára a halálra ítéltek mellé rendelt lelkészek beszámolóiból merítetve emlékezett vissza, és említést tett arról is, hogy a szabadságharc utáni bosszúhullám csak 1850 júliusától mérséklődött.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az intézményvezető a kivégzett magyarok példamutatását méltatta. Mint mondta,

a hozzájuk hasonlók adják a hitet és a reményt a hon felvirágoztatásában.

Pedagógusként azt a komoly feladatot hangsúlyozta, hogy a jelen fiataljait és a jövő generációt fel kell arról világosítani, milyen értéket örököltünk hazánk nagyjaitól. „Hogy összetartottak, nem széthúztak. Hogy egyesítettek, nem megosztottak. És hogy egy nemes célért együtt voltak képesek harcolni, mert az összefogásban van a nemzet ereje. Éppen ezért állandóan fenn kell tartani tetteik és emlékük megőrzését, és már otthon a családban, de legkésőbb az iskolák történelem óráin fiataljainknak meg kell kapniuk azt a hazafias nevelést, és azt a magyar identitástudatot, melytől hazájukat szerető, nemzetükre büszke felnőttekké válnak.”

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szavai után a megemlékezés Kalocsa Város Önkormányzatának koszorúzásával, és a megjelentek egy-egy szál virággal vagy mécsessel történő tiszteletadásával, valamint a Szózat közös eléneklésével zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés