2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Október 6, a „forradalom és szabadságharc leverésének szimbóluma” – Megemlékezés és koszorúzás a nemzeti gyásznapon

Illés György Cinó  |  2023. 10. 08., 09:17

Október 6-án, pénteken az Aradi vértanúkra és mártírtársaikra emlékeztek Kalocsán az önkormányzat hivatalos megemlékezésén a Batthyány-szoborcsoportnál, a Negyvennyolcasok terén, ahol az általános iskolások műsora után Illés Péter mondott beszédet, majd városunk elöljárói megkoszorúzták az Első Felelős Magyar Kormány miniszterelnökének és minisztereinek emléket állító emlékművet.

Nemzeti hagyományaink szerint a megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött és a Szózat hangjaival zárult. Kállai Sándor köszöntő szavai után a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolájának ünnepi műsorát láthatták a megjelentek. A Filvig Ágnes és Bors János, felkészítő tanárok összeállította műsor az Aradi Tizenhárom és a Pesten ugyanaznap kivégzett Batthyány Lajos mellett a szabadságharc többi hóhérkézre került vezetőjéről és hőseiről is megemlékezett.


Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A továbbiakban Illés Péter, az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola igazgatója mondott emlékező beszédet.

Felidézte: az Aradi Vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a [harmadik] bécsi forradalom és von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon – mutatott rá a szónok, aki fel is sorolta a birodalmi megtorlás október 6-án Aradon kivégzett áldozatait:

Lőpor és golyó általi halállal haltak:

 • Lázár Vilmos főtisztet
 • Dessewffy Arisztid
 • Kiss Ernő és
 • Schweidel József tábornokokat büntették.


Kötél általi halálra ítélték:

 • lovag Poeltenberg Ernőt
 • Török Ignácot
 • Lahner Györgyöt
 • Knezić Károlyt
 • Nagysándor Józsefet
 • gróf Leiningen-Westerburg Károlyt
 • Aulich Lajost
 • Damjanich Jánost és
 • gróf Vécsey Károlyt.


HALÁLUK NAPJA A FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC LEVERÉSÉNEK SZIMBÓLUMA LETT.

A kivégzéssel I. Ferenc József osztrák császár, magyar király célja az elrettentés volt, de

AZ ORSZÁGOT NEM LEHETETT „MEGGYŐZNI” ARRÓL, HOGY A FORRADALOM IGAZSÁGTALAN LETT VOLNA.

A szabadságharc nem volt hiábavaló küzdelem: a forradalom előtti állapotokat többé már nem lehetett visszaállítani, és a bukás ellenére

A NEMZETBEN NEMCSAK TOVÁBB ÉLT, DE TOVÁBB IS ERŐSÖDÖTT A SZABADSÁG ÉS A FÜGGETLENSÉG ESZMÉJE.

Az ország pedig, bár hatalmas véráldozatok árán és a nemzeti önrendelkezéstől megfosztva, de elindult a polgári fejlődés útján.


Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Illés Péter fölidézte a forradalom és hősei iránti európai rokonszenvet bizonyító esetet, amikor Londonban sörgyári munkások felismerték Haynaut, és „Ezt Aradért kapod!” felkiáltással megverték és végigkergették a város utcáin, és talán meg is ölik, ha a rendőrség nem siet segítségére – erről mindig emléktábla tanúskodik.

A szónok rámutatott: napjainkban is sokat tanulhatunk azoktól, akik annak idején életüket adták a szabadságért és önállóságért, mégpedig azt:

AZ ÖSSZEFOGÁS NAGYON FONTOS A MAI VILÁGBAN IS.

Sajnos a mindennapokban jellemző a széthúzás és az ellentét, de akkor is össze kell fognunk, ha nézeteink, elveink nem egyeznek. Példát kell vennünk azokról a hősökről, akik a magyar ügyért feláldozták magukat, hősiesen harcoltak a szabadságért, pedig sokan származásuk szerint nem, csak szívükben voltak magyarok”mondta Illés Péter, hozzátéve: ez a nap nem örömünnep, de lehetőséget ad, hogy megéljük magyarságunkat, büszkék legyünk elődeinkre, és tovább vigyük örökségüket a mai világ kihívásai közepette is.

A megemlékezés utolsó mozzanataként annak szónoka, Illés Péter, valamint dr. Filvig Géza polgármester és Simon Zoltán alpolgármester Kalocsa Város Önkormányzata nevében koszorút helyezett el a Batthyány-szoborcsoportnál az Aradi Vértanúk tiszteletére, majd a megjelentek virágokkal rótták le kegyeletüket a mártírok előtt.


Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK