2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Török Ferenc mondott beszédet a Nemzeti Összetartozás Napján

Simon László  |  2017. 06. 06., 09:11

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékeztető emléknap. Országgyűlésünk az erről szóló, Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslatot 2010-ben fogadta el. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A Himnusz hangjai után, Póli Róbert előadásában hallhatta a csekély számú megemlékező gyülekezet, József Attila Bús magyar éneke című versét. Ezután Török Ferenc önkormányzati képviselő lépett a mikrofonhoz. Szónoklatában emlékeztette a hallgatóságot az I. Világháborút követő szégyenletes „békeszerződéshez” vezető okokról, Gróf Károlyi Mihály miniszterelnök történelmi bűneiről:

Neki köszönhetjük, hogy az I. Világháború befejezésének pillanatában az erős, ütőképes magyar hadsereget, ahelyett, hogy Magyarország határaira visszarendelte volna, azt leszerelte, hagyta szétzülleni.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek

A békediktátum következtében Magyarország elveszítette területének kétharmadát és lakosságának ötvenhét százalékát. Területe így 93 ezer négyzetkilométerre, lakossága pedig 7,6 millióra csökkent. Megtiltották az országnak az Ausztriával való egyesülést, a Habsburg-ház restaurációját. A magyar hadsereg létszámát harmincötezer fős önkéntes haderőben maximálták, megtiltották az általános hadkötelezettséget.

Az ország legsúlyosabb vesztesége azonban a magyar nemzetiségű lakosság elvesztése volt, akiknek a száma 3,2 millióra becsülhető. Romániába 1,6 millió, Csehszlovákiába 1 millió, az új szerb-horvát államba 0,5 millió, Ausztriába pedig 70 ezer magyar került.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


De amire ellenségeink nem számítottak: ez a veszteség, a minket ért igazságtalanság az ország megcsonkítása, általuk nem várt módon, nem megtörte nemzetünket, ellenkezőleg megerősítette a nemzeti összetartozást, amely megmaradásunk, nemzeti létünk, identitásunk alapja ma is. Beszéde végén Török Ferenc kiemelte, hogy ma is vannak, akik diktátumokat akarnak ránk kényszeríteni, de az ország jelenlegi vezetése érzi ezt a felelősséget és nem engedi, hogy újra nélkülünk, a hátunk mögött döntsenek. A szónok úgy fogalmazott, hogy ma is vannak „vörös grófok”, akik pénzért, hatalomért, hajlandóak eladni hazájukat.

Róluk az ítéletet majd meghozzuk mi magyarok 2018 tavaszán! A megemlékezés koszorúzással, majd a Szózat hangjaival fejeződött be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés