2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Úgy szerette Isten a világot…

Úgy szerette Isten a világot…
2022. 04. 15., 14:37

Húsvétra készülve újra kezembe került az alábbi történet. Megőriztem, mert elsőre is megfogott. „Élet szaga” van.

„Vasárnap, fél tíz. Anya nógat, apa borotválkozik. A lány álmos, dacos. Inkább maradna ágyban, mint misére. Apa indulna, anya sürget. Háromnegyed. A kamasz lelke ágaskodik, a kantár megfeszül. A templomban fanyar, állott papszag. Az egyetlen mondat, ami szívből jön, az utolsó »Istennek legyen hála!« Egy hétig nem kell jönni! A csimborasszó persze húsvét. Végeláthatatlan liturgia! Két »könyörögjetek érettünk« közt súgja az öccsének: »Minket is fölvehetnek a mártírok közé, ha még soká tart.« Anya villámokat szór. Megint vasárnap. Fél tíz. »Miért kell mindig menni?« – kérdezik; hétfői dolgozatra, közelgő érettségire hivatkoznak. Apa felháborodik: Ilyet ne halljak! Mennek. Az értetlenség marad. A pap beszél. »Gyerünk ki« – súgja a testvérének.
Sokáig nem is mennek vissza. Az évek futnak, a testvérek felnőttek. Saját családjaikkal dehogy mennek a »tizesre«, az kész gyerekkínzás. A nagyszülők félszegen érvelnek: »Istenre minden életkorban szükségünk van.« »Az lehet, de nem a misékre!« – vág vissza a fiatalasszony.
Egy újabb húsvét. Később, sokkal később, és magányosan. Az asszony »roskadozva vitte« a lelkét, hogy a háta majd beszakadt a súlya alatt. Hegymenet volt, megszégyenített, porba zuhanó küszködés. A templom hívogató, hűs plató. A szaga ismerős, békebeli. Mise kezdődik, a kín elcsendesül. Valaki nekifeszíti a hátát az ő terhének, és lép, vele egy ütemben. Meggörnyedve haladnak, állomásról állomásra. A lehetetlenen túlra. Megfeszülve; a Jóság meg az én.”
Eddig a történet, de inkább korkép és kórkép egyszerre. A valóság. Lélekébresztőnk lehetne az ünnep igazi megéléséhez. S ha valakinek ez még nem elég, nézze meg Mel Gibson Passio c. filmjét. Aki már látta, annak a keresztrefeszítés borzalmáról nem lehet újat mondani. Elég annyi, hogy nagy volt a megváltásunk ára. Szóról szóra igaz a János evangélium ismert mondata: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy mindaz, aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (3,16) Ez a húsvét vegytiszta üzenete! Áldott, lelki megújulást hozó ünnepet mindenkinek!

Mészáros István atya

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés