2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepi műsor a színházban

Illés György Cinó  |  2016. 03. 16., 11:21

A Nagyasszonyunk Katolikus Iskola diákjai és a városi szavalóverseny kategóriagyőztesei adták a műsort, dr. Mócza György, a Szent Kereszt Kórház igazgatója mondott beszédet, a Magyar Honvédség 15. Légvédelmi Rakétaezred pedig az épp az ünnepen 25 éves csapatzászlajának jubileumát ünnepelte a március 15-én, kedden délelőtt 11 órakor a színházban tartott hivatalos ünnepségen.

Az egybegyűlteket Madainé Szilágyi Anita konferanszié köszöntötte, majd az ünneplők közösen elénekelték a Himnuszt.
A Magyar Honvédség 15. Légvédelmi Rakétaezred 1991. március 15-én kapta csapatzászlaját Kalocsa Város Önkormányzatától, és az önkormányzat hozzájárulásával fölvette Kalocsa Város nevét. A jubileumot ünnepélyes zászló-szalagkötéssel ünnepelték meg.

A csapatzászlóra szalagot kötött Kalocsa Város Önkormányzata nevében dr. Bálint József polgármester és Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester, „zászlóanya”, valamint a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre nevében: dr. Kovács György nyugalmazott mérnök ezredes és Facskó Jánosné „zászlóanya”.

Képgaléria megtekintése (39 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Katolikus Általános Iskolások műsora

A forradalom és szabadságharc emlékére az „Ó nagy nap, szép nap, légy örökre áldott” című ünnepi műsort Buresné András Szilvia és Herrmann Ildikó, a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai állították össze, és az intézmény 6.A osztályos tanulói adták elő.

Képgaléria megtekintése (39 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ez után Kardos Alexandra, a Belvárosi Általános Iskola 4. osztályos tanulója – a IV. Wass Albert Vers- és Prózamondó Verseny győztese – mondta el „Petőfi Sándor: 1848” című versét, majd

AZ ÜNNEP KAPCSÁN DR. MÓCZA GYÖRGY, A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZ FŐIGAZGATÓ-HELYETTESE, A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ VEZETŐJE OSZTOTTA MEG AZ EGYBEGYŰLTEKKEL GONDOLATAIT.

Kalocsaiak a 48-as események forgatagában

A kórházi vezető beszédével bejelentkezett a kalocsai polgárok közé, és méltónak is bizonyult, hiszen a városban élt negyvennyolcasok történeteit úgy mutatta be, hogy az bármely kalocsainak is becsületére válna. Miközben ugyanis megemlékezett az 1848-as március idusának történéseiről, kiemelve abban a márciusi ifjak úttörő szerepét, nem mulasztotta el, hogy megemlékezzen a később Kalocsán élt és tevékenykedett Holmeyer Ferenc és Malatin Antal nyomdászokról, akik Landerer és Heckenast nyomdájában részt vettek a Nemzeti dal és a 12 pont kinyomtatásában.
De nem csak róluk.

Képgaléria megtekintése (39 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ács Károly a kalocsai népgyűlés nemzetőrség megszervezője volt. A kalocsai nemzetőr tüzérek a vezetése alatt három ágyú huszonnyolc lövésével megfordulásra kényszerítettek egy Baja felé tartó császári hajót. Ezért a szabadságharc bukása – és tíz hónap bujdosás – után Ácsra hat év várfogság várt. Ennek letöltését követően köztisztviselő és tanáremberként képviselő lett, és jövedelméből egy tekintélyes összeget a gazdasági iskola alapítására, illetve a Tudományos Akadémia támogatására ajánlott föl.

Nagy Ignác a Kalocsai Törvényszék elnöke Kecel ’48-as küldötte volt az országgyűlésben. Ezért a szerepvállalásért később őt is elítélték. Az egykori képviselő is városunk megbecsült polgára volt.
A sort folytatni is lehetne, hiszen bátor példájukat sok kalocsai követte.

Később az orvostársadalomnak a forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepét is fölidézte, kiemelve a szintén kalocsai kötődésekkel rendelkező Flór Ferenc történetét, Ő az 1831-es kolerajárvány idején, mindössze 22 évesen Kalocsa járványorvosa, később a 48-as honvédség egészségügyi szervezetének megszervezője, országos tábori főorvos volt. Szolgálatáért másfél év börtönre és állásvesztésre ítélték.

Petőfi

Szintén kiemelte a lánglelkű, ifjú költő Petőfi Sándor áldozatvállalását. A költőre – egyszersmind a szabadságharc minden hősére és áldozatára Márai Sándor megrendítő szavaival emlékezett:

Ő, a szerelmes öcsénk, aki elment a csatába és meghalt valamiért, ami az élet értelme. Milyen is volt? Egészen fiatal volt. A láng volt benne. Szertelen volt és gyöngéd táblabíró és őrnagy, huszonhat éves és Petőfi, tudott angolul és franciául, megírta a művét és meghalt a hazáért. „Ilyen csak egy volt”- mondjuk halkan, és a szívünkhöz szorítjuk művét, mint az anyák a halott gyermek cipőjét. Az egyházi szerepvállalás

Később szólt az egyház képviselőinek a szabadságharcban mutatott szerepvállalásáról. Az egyházfik nemcsak tábori lelkészként, hanem esetenként fegyverrel is kiálltak a hazáért, mások, mint Nádasdy Ferenc kalocsai érsek pedig pénzügyileg támogatta a nemzet ügyét.
[Erről a kérdéskörről a Kossuth Rádió március 15-én sugárzott, „Tanúim lesztek! – A római katolikus egyház félórája” című műsorában elhangzott interjúban dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek is részletesen szólt – A szerk.]

Képgaléria megtekintése (39 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ünnepi szónok végül aktualitásokról is beszélt, így szól az általa vezetett kórházban az utóbbi időben zajlott fejlesztésekről, köztük a nemrégiben beszerzett, várva várt CT-ről és két digitális röntgengépről, valamint az újonnan épült épületrészekről is.

De a legfontosabb a jól képzett, hivatását lelkiismeretesen gyakorló orvos, ápoló – mondta, majd megköszönte a lehetőséget, hogy ő méltathatta a ’48-49-es forradalom és szabadságharc emlékét, és

VÉGÜL KIFEJEZTE ABBÉLI REMÉNYÉT, HOGY AZ ITT ÉLŐK ŐT IS ELFOGADJÁK MAJD KALOCSAI POLGÁRKÉNT.

A továbbiakban a városi hagyományok szerint szintén a március 15-ei ünnephez kötődő városi szavalóverseny korosztályos kategóriáinak győztesei adták elő kategóriájuk kötelező versét, Arany János Rendületlenül, Kányádi Sándor Nyergestető, Petőfi Sándor A vén zászlótartó, illetve a Négy nap dörgött az ágyú, valamint Papp Róbert Pilleszárnyú március című költeményeit.

Ezzel zárult az 1948-as forradalom tiszteletére szervezett városi ünnepség, amelyet követően az egybegyűltek a szomszédos térre vonultak, ahol megkoszorúzták a Batthyány-kormány szoborcsoportját. A koszorúzás alatt a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis adott díszőrséget.

A koszorúzásról külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés