2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2021. november 24.
2021. 11. 24., 15:34
39 ezer kacsát és ludat semmisítettek meg a megyében – Megjelent a madárinfluenza
Két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál is madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett császártöltési és jászszentlászlói gazdaságokban felszámolták az állományokat és biztonsági megfigyelőkörzetet alakítottak ki – közölte a Nébih az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a császártöltési, több mint 38 ezer pecsenyekacsa törzsállatot számláló állományban a tojástermelés drasztikusan visszaesett, emellett a takarmány és a vízfogyasztás is lecsökkent. Az állatok bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullások száma is.
Ezt tapasztalták a 620 egyedből álló hízólúd állományban is egy jászszentlászlói telepen.

A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a madárinfluenza vírus H5N1 típusának jelenlétét mutatta ki.

Az állategészségügyi szakemberek a jászszentlászlói állományt már a gyanú alapján felszámolták, a császártöltési állományé folyamatban van. A gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzeteket, valamint meghatározták a megfigyelési körzeteket. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.     

A kitörésekről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat, továbbá a november 17-én zajló V4+4 országos főállatorvosi találkozó résztvevőit is.

A nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza aloldalán tájékozódhatnak az érintettek – olvasható a közleményben.

Mint írják, a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, ezért a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. Az általánosan érvényes előírásokon túl Bognár Lajos országos főállatorvos más megyék mellett Bács-Kiskun megye teljes területére - így érthetően a kalocsai járásra vonatkozóan is - a kötelező zártan tartást is elrendelte.
Forrás: MTI

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei