2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2022. szeptember 22.
2022. 09. 22., 18:40
A 6 legjobb kérdés a „Mi volt a suliban?” helyett, amit feltehetsz
A gyerekeknek sokszor idegesítő a „Mi volt ma a suliban?” kérdés, azonban a szülőknek sincs mindig egyszerű dolguk kihúzni az iskolásból, hogy milyen napja volt. Ennek oka lehet például, hogy a gyerekek egyből tudják, mikor tudsz ténylegesen rájuk figyelni, ezért egy lazán odavetett kérdésre nem fognak szívesen válaszolni, pláne, ha arra egy szóval is rövidre zárhatják a beszélgetést. De akkor mit mondj helyette?

Mit mond a szakértő?

Dr. Gertrude Lyons coach szerint a legfontosabb az osztatlan figyelem, amit ilyenkor a gyerekek felé kell irányítanod. Ehhez persze neked is ki kell engedned egy kicsit, így amíg mondjuk várod, hogy hazaérjen, hangolódj rá a beszélgetésre. Igyál egy kávét, menj ki a szabadba, a lényeg, hogy kicsit hagyd abba a munkát, vagy amit éppen csinálsz, hiszen így jobban tudsz majd figyelni.

Néhány percet érdemes rászánnod arra, hogy délután együtt töltsetek egy kis időt, miközben játszotok, vagy csak üldögéltek a kanapén.

Nem csak az számít, hogy mennyi időt töltötök az élmények átbeszélésével, inkább az, hogy valahogy kapcsolódni tudjatok egymással. Ez pedig különösen jól jön az iskola után, hiszen a nap egy részét külön töltöttétek. Nem csak a kapcsolatotoknak tesz jót a suli utáni beszélgetés, hanem szakértők szerint ennek hatására a gyermeked nagyobb biztonságban érzi magát és idővel a bizalma is erősödik dr. Lyons szerint. 

Íme 6 kérdés, amivel megtudakolhatod, hogy milyen napja volt a kisiskolásodnak

Ahogy már említettük, a „Milyen napod volt?” kérdésre legtöbbször nem azt a választ kapják a szülők, amire vágynak.

Ennek oka pedig az, hogy egy egyszerű „Jó.”-val a gyerekek le is zárják a témát. Pontosan ezért érdemes kicsit jobban belemerülni a részletekbe és például az alábbi 6 kérdést feltenni a gyerekeknek:

  • Mivel játszottál ma?
  • Történt ma valami vicces/meglepő/izgalmas a suliban?
  • Mi volt a mai napod legjobb része?
  • Mi jelentett kihívást számodra?
  • Mi az, amiért ma büszke voltál magadra?
  • Imádom hallgatni, amikor arról beszélsz, hogy (valami olyan specifikus témát válassz, amiről a gyermeked szívesen oszt meg dolgokat).


A lényeg tehát, hogy kicsit érdekesebbé tedd a kérdést és ne túlságosan általános dolgok felől érdeklődj. Nem kell a listán szereplő összes ötletet bevetned, válassz ki néhányat, ami szimpatikus.

A kamaszoknál a pszichológusok szerint már nehezebb a helyzet, de érdekes módon náluk is ezeket a kérdéseket javasolják, ám esetükben az időzítés is legalább ennyire fontos. A kocsiban, séta közben vagy a TV előtt ülve, esetleg lefekvés előtt például könnyebben megnyílnak a tinik, a lényeg, hogy olyan nyugodt környezetet teremts, amiben biztonságban érzik magukat és könnyebben megnyílnak.

A szakértő hozzátette, hogy vannak más módszerek is a kisebbekkel való kapcsolódásra, ilyen például az „Érzelmek játéka”. Ennek során az 5 alapvető érzelem lencséjén keresztül kell vizsgálni a napotokat. A lényege annyi, hogy a félelem, fájdalom, harag, szomorúság és öröm pillanatait kell felidézni, ami jóval minőségibb beszélgetést eredményez, mint azoknak a tevékenységeknek a felsorolása, amit csináltatok. Ettől függetlenül a legfontosabb a figyelem, ami még a legtriviálisabb beszélgetéseket is magasabb szintre emelheti.
Forrás: Bien.hu

268
   MAI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Rejtekhelyen csempészett embereket, de így is lebukott az olasz férfi
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
   TEGNAPI GYORS
2022. 10. 01., 10:41
Újabb uszodák és medencék zárnak be Magyarországon
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2022. 09. 30., 18:19
Visszatér némi napsütés szombaton
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Borzalmas kutyatámadás történt Tázláron
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Útzár Kecel közelében – Hídpillérnek hajtott egy autó
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>
2022. 09. 30., 08:39
Tragédia az autópályán - Három tűzoltót gázolt el egy magyar kamionos
Szolgálatteljesítés közben gázolt el három tűzoltót egy 21 éves magyar kamionsofőr Krakkó közelében. Egyikük nem élte túl balesetet. A fiatal sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, ezt követően következett be a tragédia. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK