2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2018. január 11.
2018. 01. 11., 13:53
Az önkormányzati támogatás már nem elegendő a kötelezően elvégzendő feladataik ellátására, ezért csak veszteségesen tud működni a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. A cég ügyvezetője szerint, harmadik éve kényszerítik veszteségbe a társaságot.

Megkongatta a vészharangot Loibl László, a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója.

Közfeladatokat kell ellátnunk, és ügyvezetőként az a dolgom, hogy a cég működését biztosítsam. Most úgy látom, hogy ez a legutóbbi, december 21-i testületi ülésen veszélybe került – kezdte a cég telephelyén tartott sajtótájékoztatóját Loibl László. Az igazgató emlékeztetett: a támogatási igényüket már a 2016-ban megírt üzleti tervükben önként csökkentették 15 millió forinttal, 127 millióra.

Ennyiben állapítottuk meg azt az éves önkormányzati támogatási összeget, amiből biztonsággal el tudjuk végezni az összes ránk rótt feladatot – szögezte le, arra reagálva, hogy ebből az összegből további nyolcat vont el a tulajdonos önkormányzat.

A cégvezető szemléltette: a költségeik ettől függetlenül folyamatosan változhatnak az év során. Például kérdéses, hogy esik-e hó, és ha igen, akkor mennyi, vagy szélviharok megrongálják-e a közterületi fákat, amit drága helyreállítás követ. A kiemelt példák mellett stabilan kiszámolható ugyanakkor, hogy évi „8 millió négyzetméter” füvet mennyiből tudnak lenyírni. Mindent egybevetve Loibl László úgy érzi, hogy a megvágott és a képviselő-testület által meg is szavazott önkormányzati támogatás már nem elegendő a kötelezően elvégzendő feladataikra.

2016-ben levitték 114 millió­ra a költségvetési támogatásunkat – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a polgármester akkor megígérte: az önkormányzat év közben korrigálja ezt az összeget.

5,1 milliót oda is adtak, de az év végére rögtön produkáltunk 6,4 milliós veszteséget. Ergo kijött, hogy a város felé vállalt feladatok összessége valóban belekerül 127 millió­ba – vezette le. Loibl László azért fordult a nyilvánossághoz, mert a Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető által készített, majd polgármesteri szignóval ellátott, később pedig meg is szavazott testületi előterjesztés szerinte állandósít mintegy ötmillió forintos éves veszteséget, ami a költségcsökkentésből ered, és hosszú távon el fogja lehetetleníteni az önkormányzati céget.

A Kubikus park rendben tartása is a Parkgondozó Kft. feladata Fotós: Tapodi KálmánNem szeretnénk a Kalocsa Menza sorsára jutni

– fogalmazott az igazgató, azért utalva a korábban felszámolt kft.-re, mert annak feladatait szintén csak megemelt támogatási összeggel sikerült átvennie egy közintézménynek, vagyis megmenthető lett volna, ha nem finanszírozza alul a város. Azzal viszont, mutatott rá Loibl László, hogy a fent írt testületi ülésen öt ellenében hét képviselő megszavazta a támogatásuk 8 millió forinttal történő csökkentését, a Parkgondozót is „beállították” állandó veszteség termelésére. Levezette: létszámot már, ha akarna sem tudna csökkenteni, hiszen ma is gondot okoz például, hogy megfelelő végzettségű emberek vezessék a gépeiket.

Csak bérjellegű dolgokkal tudunk behozni nyolcmilliós megtakarítást. Nem maradt más, mint a készenléti díjak és túlórák drasztikus csökkentése. Ezért január 2-a óta nincs Kalocsán készenlét, azaz hóügyelet. Miután a túlórákra sincs fedezetünk, ez azt jelenti, hogy csak munkanapokon, munkaidőben tudunk síkosságmentesíteni – nyilatkozta Loibl László, hozzátéve, hogy mind a pénzügyi osztályvezető, mind a polgármester felvetette: előre lehet hozni a finanszírozást, fizesse ki a készenlétet az első két hónapban.

Ez viszont óriási baj lenne, mert ha január-februárban elköltöm ezt a pénzt, akkor októ­berben már nem tudok fizetni bért, járulékokat, számlákat sem – mondta Loibl igazgató úr, aki azt javasolta, hogy legalább 5 milliót adjanak vissza, mert 3 millió forintot nagy szigorral még meg tudnának spórolni. Mint fogalmazott: egyelőre „süket fülekre talált” a kérés, így várhatóan zsinórban a harmadik évben fogja veszteségbe kényszeríteni a céget az önkormányzat.

Mindenképpen eltakarítják a havat

A parkgondozó társaságnak jelenleg is van pénzügyi fedezete a szükséges munkák elvégzésére. A kötelezően ellátandó feladatait, így a hóeltakarítást, akár túlórában is el kell végezni – jelentette ki a Petőfi Népe érdeklődésére Bálint József, Kalocsa polgármestere. A városvezető hozzátette: a közlekedés biztonsága érdekében, amennyiben síkosság miatti vagy hóeltakarítási feladatok lesznek, azt teljes egészében el kell látnia az önkormányzati cégnek.

A feladatot kell elvégezni, nem pedig munkaidőben teljesíteni – fogalmazott Bálint József, aki elmondta azt is: amennyiben év közben anyagi gondjai merülnek fel a cégnek, akkor a képviselő-testület felülvizsgálja, hogy milyen pótlólagos támogatást kaphat a társaság.

Ma reggeli telefonos villáminterjúnkban annak kapcsán kérdeztük Bálint József polgármestert, hogy a Parkgondozó Kft. ügyvezetője az ő személyét, szavahihetőségét, illetve felelősségvállalási hajlandóságát érintő kijelentéseket tett közfeladatok ellátásával kapcsolatos, év eleji sajtótájékoztatóján. A polgármester szerint a társaság nem küzd likviditási gondokkal, de szavaiból az is kiderült, hogy a bizalom már valóban nem a régi, és ha a kialakult helyzetben Loibl lemondana az ügyvezetőségről, nem marasztalná, sőt!
bővebben ...


Forrás: baon.hu

576
   MAI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
   TEGNAPI GYORS
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.