2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2022. szeptember 22.
2022. 09. 22., 08:31
A jegybank szerint Parragh László kijelentései átlépik az észszerűség határait
Az MNB felszólította az MKIK elnökét, fejezze be a monetáris politikával, a magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket.

Így kezdődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye, amely emlékeztet rá, már korábban is felszólították Parragh Lászlót, hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg, ám legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait.

Az MNB tájékoztatja Parragh Lászlót, hogy a Magyar Nemzeti Bank nemkonvencionális, célzott intézkedései 2013 óta számottevően járultak hozzá a gazdasági növekedéshez, a hitelezés összeomlásának elkerüléséhez, az állam finanszírozási költségeinek csökkentéséhez, a koronavírus-válság hatásainak kezeléséhez. A közlemény arra reagált, hogy az MKIK elnöke a Portfolio.hu-nak adott interjújában bírálta az MNB-t.

Válaszul azt írták, a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően csaknem 75 ezer kis- és középvállalkozás jutott olcsó forráshoz, összesen több mint 6000 milliárd forint értékben. A jegybanki intézkedések nélkül a járvány sokkal rosszabb helyzetben érte volna az országot, a magyar gazdaságot, most is jóval rosszabb helyzetben kellene küzdeni az újabb gazdasági kihívásokkal. A pandémiát megelőző „unortodox” monetáris politikával a jegybank nemhogy nem gátolta, inkább megteremtette a lehetőségét egy versenyképességi fordulatnak. Arra felhívják Parragh figyelmét, hogy 2018-2019-ben az infláció stabilan a 3 százalékos jegybanki cél körül alakult, a növekedés 5 százalék közelében, a folyó fizetési mérleg pedig egyensúlyban volt.

A jegybanknak úgy tűnik, mintha Parragh László elfelejtette volna a 2008-as pénzügyi válság tanulságait, amelyek szerint a külső forrásokból devizában történő finanszírozás komoly veszélyeket hordoz magában. Az MKIK elnöke téved, amikor túl alacsonynak tartja az euró megtakarítások arányát, az igazság az, hogy nem segítené a gazdaságot, ha euróban lennének a megtakarítások. Ahogyan a devizahitelezés, úgy a megtakarítások nagymértékű devizára váltása is komoly kockázatokat jelent, hiszen ugyanúgy növeli a gazdasági szereplők árfolyamkitettségét és rontja a bankrendszer forrásellátottságát. Az euróban való megtakarítás ösztönzése szűkítené az állam finanszírozási lehetőségeit, valamint rontaná a monetáris politika hatékonyságát.

Parragh László az inflációval kapcsolatos narratívában sem követi a józanságot, egyértelműen károsak, tévesek azon kijelentései, amelyek magas szinten ragadó inflációt vizionálnak. A globális inflációban már látszódnak azok a jelek, amelyek keresleti és kínálati oldalról is a fordulat irányába mutatnak. Az MNB ismét felszólítja Parragh Lászlót, hogy

a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a véleménynyilvánítástól, illetve, ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját.Forrás: MNB, 24.hu

   MAI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Rejtekhelyen csempészett embereket, de így is lebukott az olasz férfi
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
   TEGNAPI GYORS
2022. 10. 01., 10:41
Újabb uszodák és medencék zárnak be Magyarországon
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2022. 09. 30., 18:19
Visszatér némi napsütés szombaton
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Borzalmas kutyatámadás történt Tázláron
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Útzár Kecel közelében – Hídpillérnek hajtott egy autó
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>
2022. 09. 30., 08:39
Tragédia az autópályán - Három tűzoltót gázolt el egy magyar kamionos
Szolgálatteljesítés közben gázolt el három tűzoltót egy 21 éves magyar kamionsofőr Krakkó közelében. Egyikük nem élte túl balesetet. A fiatal sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, ezt követően következett be a tragédia. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK