2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2020. március 20.
2020. 03. 20., 20:20
Drasztikus lehűlést hoz a csillagászati tavasz – Zsákjában idén fagyot, sőt, havat is hozhat Benedek
Húsz fok fölötti napi maximumokkal búcsúzott idén a meteorológiai tél, amely ma hajnali 3 óra 50 perckor ért véget, hogy átadja a helyét a tavasznak. Ez utóbbi azonban erős lehűlést hozhat a meteorológiai prognózisok szerint: már holnaptól egyre hűvösebb légtömegek jönnek, ráadásul várhatóan viharos széllel, hétfőn és kedden pedig kifejezetten hideg lesz, éjszaka pedig fagyni is fog a meteorológusok szerint. Ezzel nemcsak az a baj, hogy kellemetlen, hanem az is, egyes mezőgazdasági kultúrák ez évi teljesítményére végzetes csapást is jelenthet.

Virágoznak az őszi- és kajszibarackfák, akárcsak a szilvafák. A beporzással sem igen lehet gond, a méhek és más beporzó rovarfajok is vígan döngicséltek a virágba borult fák körül. Remek idő járt rájuk: a meleg, szélcsendes, napsütéses időjárás kifejezetten kedvezett a szorgalmas munkának.
Ezen a videón meg is nézhetjük a virágok körüli sürgés-forgást.


Egyszóval, nem a méhecskéken fog múlni…

A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN AZONBAN NAGY POFONT KAPHATNAK A KORAI VIRÁGZÁSÚ GYÜMÖLCSÜLTETVÉNYEK, UGYANIS ILYENKOR JELENT RÁJUK LEGNAGYOBB VESZÉLYT A FAGY.

Az Időkép meteorológiai szakportál rövidtávú előrejelzése szerint:

Vasárnap északon sokfelé felszakadozik a felhőzet, a felhősebb Dunántúlon záporok, hózáporok még előfordulhatnak. Szeles, hideg időben lesz részünk, délután mindössze 2-8 fok várható.

Hétfőn elsősorban délkeleten havazhat, máshol kevés hózápor fordulhat elő. Északnyugaton számíthatunk több napsütésre. Sokfelé viharossá fokozódik az északkeleti szél. Fagyos reggelt követően napközben 1-5 fok valószínű.

Kedden a hideg reggel után a déli órákra 3-7 fokig emelkedik a hőmérséklet. Délutántól dél felől egyre nagyobb területen eshet a hó. Erős, viharos északkeleti szél valószínű.

Szerdán is erős lesz a szél, délelőtt még szállingózhat a hó, délután záporok jöhetnek. 1-10 fokot mérhetünk, nyugaton lesz hűvösebb.”

[Kiemelések tőlünk! – A szerk.]

Kalocsa térségére vonatkozó, aktuális hőmérsékleti maximum-minimum, illetve csapadékmennyiség előrejelzés. Forrás: Időkép.


Bajban a korai virágzású csonthéjasok?

Ez különösen azoknak rossz hír, akik szilva-, illetve őszi- vagy sárgabarack-termesztéssel foglalkoznak, e gyümölcsök éves termését ugyanis megtizedelheti, akár teljesen el is viheti a fagy.
A védekezésre füstöléssel, öntözéssel van ugyan korlátozott lehetőség, azonban ezzel nem minden termesztő tud élni, anyagi fedezet és technikai felkészültség híján, nagyobb felületen pedig kifejezetten drága berendezések híján nem is igen kivitelezhető.

AZT, HOGY A HIDEGHULLÁM LESZÜRETELTE-E IDEJEKORÁN E KEDVELT GYÜMÖLCSÖKET, A JÖVŐ HÉT DEREKÁRA, VÉGÉRE MEGTUDJUK.

De – ha aggodalmunk beigazolódik – szomorkodhatnak azok is, akik szeretik ezeket a finom és tápláló gyümölcsöket, valamint a belőlük készült, szintén nagyon népszerű termékeket, kiemelten a baracklekvárt, és a messze földön híres hungarikumunkat, a barack- és szilvapálinkát, ezekből ugyanis a megszokottnál sokkal kevesebb teremhet idén, ha a fagy miatt már virágában tönkremegy a gyümölcstermés.
Ez ráadásul a kereslet-kínálat törvényszerűségei szerint komoly árfelhajtó hatással is járhat, ami szintén rossz hír a fogyasztóknak.

Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a … mit is?

Idén tehát Sándornak (március 18.) és Józsefnek (március 19.) még jár a köszönet, amiért a mondókának, illetve népi időjósló hagyománynak megfelelően zsákban hozták a meleget, igaz, valószínűleg elég kis zsákkal, hogy csak néhány napig tart ki…
Sőt, még a névnapját ma ünneplő Klaudiákra és Hubertekre sem lehet panasz, pedig őket nem is említi a hagyomány.
Viszont Sándornak és Józsefnek a neve napját március 21-én ünneplő kollégája,

BENEDEK IDÉN FAGYOT ÉS HAVAT HOZHAT A ZSÁKJÁBAN!

Brrrr…

 

 

423

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK