2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. december 06.
2017. 12. 06., 19:45
Ferenc pápánál Ad Limina látogatáson járt a magyar delegáció tagjaként dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek. Útjáról bibliai órája keretében számolt be.

Az ad limina látogatásokra hagyományosan ötévente kellene sort kerítenie a katolikus egyház nemzetközi püspöki karának a Vatikán­ban, de az idei alkalomra, amely november 20–25. között zajlott, kilenc évet kellett várniuk. II. János Pál és XVI. Benedek után Ferenc pápával is kezet rázhatott a magyar delegáció tagjaként dr. Bábel Balázs kalocsa-­kecskeméti érsek. A nemrég tartott bibliai órája keretében számolt be a sűrű program eredményeiről és tanulságairól, valamint a Szent Péter és Szent Pál sírjánál, kétezer éves kegyhelyeken tartott szertartásokról- írja a BAON.

Az ad limina nagyjából azt jelenti, hogy az apostolok „küszöbéhez megyünk"– magyarázta a 2001 és 2008 után a 2017-es látogatáson is részt vevő dr. Bábel Balázs. Az érsek megemlékezett róla a hallgatóságnak, hogy ennek az egyházi életről, minden létező egyházmegye állapotáról szóló beszámolósorozatnak ősi hagyományai vannak.

Akkor alakulhatott ki, amikor a vezető püspökökhöz eljártak a beosztott püspökök – mutatott rá, hozzátéve, hogy ma is ha­sonló gyakorlata van az ad liminának.
 

Előre megadott kérdéssor nyomán haladva kellett készíteniük a szentszéknek egy jó százoldalas dokumentációt az egyházmegye állapotáról, olyan témakörökre is kitérve, hogy milyen a viszonyuk a médiával, vagy adott esetben a kormánnyal. Az anyag részeként benyújtották a lelkipásztori és adminisztratív szervezetük leírását, sőt, a vatikáni hivatalok olyan kérdéseire is válaszoltak, hogy a legutóbbi népszámlálás óta hogyan alakult a katolikus hívők száma. Ez egyébként Magyarországon általában és a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegyében szintén csökkenő tendenciát mutat.

 Nemcsak azért kevesebb, mert mi vagyunk kevesebben, hanem, mert a magyar nép is egyre fogy – foglalta össze az érsek, a hosszú évek óta alacsony születésszámokra utalva. Ezzel összekapcsolva ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a szentatya hivatalának küldött beszámolóban leírhatták: az egyházi oktatási intézményekben

a kedvezőtlen demográfiai adatok ellenére sem csökkent a beiratkozó ta­nulók száma.

Kitértek a szerzetesi iskolákra, felmérve a papok utánpótlásának helyzetét. E tekintetben az Európából vagy más kontinensekről érkező egyházi vezetőkhöz képest is kifejezetten jó adatokat tehettek le az asztalra.

Mindig azt mondják, pap­hiány van, mi viszont nem szólhatunk semmit: az egyházmegye papságának átlagéletkora 51 év, ami alacsonyabb, mint a körzeti orvosoké, és mindenhol van pap, mindenhol el tudnak menni misére a hívek – szögezte le.

Az ad liminák alkalmával egyébként rendre az utolsó napokban szokta fogadni a világ minden tájáról érkezett delegációkat az éppen regnáló egyházfő, viszont ezúttal már rögtön az első napon találkoztak vele. Ez a programegyeztetés miatt lehetett így – következtetett az érsek, megemlítve, hogy a pápa akkor már készült Mianmar­ba, ahol ezekben a napokban tartózkodik. Dr. Bábel Balázs a találkozón váltott vele pár mondatot, röviden bemutatva neki a Kalocsa-­Kecskeméti egyházmegyét, a fentebb írt beszámolót viszont csak egy országos kivonat részeként ismerhette meg.

Ferenc pápa mintegy két órát töltött el a magyar delegációval, többek között a menekültek segítéséről, ezzel együtt a biztonság fenntartásáról, valamint a teremtéstörténet mai értelmezéséről osztva meg gondolatait.

   TEGNAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

A napokban tervezett Arrow–3 rakétatesztet a céltárgy meghibásodása miatt szakították meg – az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a tesztindításra a légierő palmakhimi rakétakísérleti bázisán került volna sor, részeként annak a tesztsorozatnak, amellyel Izrael a többlépcsős rakétavédelmi képességét hivatott kiépíteni.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.