2018. 03. 25.
Irén, Írisz
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. december 06.
2017. 12. 06., 19:45
Ferenc pápánál Ad Limina látogatáson járt a magyar delegáció tagjaként dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek. Útjáról bibliai órája keretében számolt be.

Az ad limina látogatásokra hagyományosan ötévente kellene sort kerítenie a katolikus egyház nemzetközi püspöki karának a Vatikán­ban, de az idei alkalomra, amely november 20–25. között zajlott, kilenc évet kellett várniuk. II. János Pál és XVI. Benedek után Ferenc pápával is kezet rázhatott a magyar delegáció tagjaként dr. Bábel Balázs kalocsa-­kecskeméti érsek. A nemrég tartott bibliai órája keretében számolt be a sűrű program eredményeiről és tanulságairól, valamint a Szent Péter és Szent Pál sírjánál, kétezer éves kegyhelyeken tartott szertartásokról- írja a BAON.

Az ad limina nagyjából azt jelenti, hogy az apostolok „küszöbéhez megyünk"– magyarázta a 2001 és 2008 után a 2017-es látogatáson is részt vevő dr. Bábel Balázs. Az érsek megemlékezett róla a hallgatóságnak, hogy ennek az egyházi életről, minden létező egyházmegye állapotáról szóló beszámolósorozatnak ősi hagyományai vannak.

Akkor alakulhatott ki, amikor a vezető püspökökhöz eljártak a beosztott püspökök – mutatott rá, hozzátéve, hogy ma is ha­sonló gyakorlata van az ad liminának.
 

Előre megadott kérdéssor nyomán haladva kellett készíteniük a szentszéknek egy jó százoldalas dokumentációt az egyházmegye állapotáról, olyan témakörökre is kitérve, hogy milyen a viszonyuk a médiával, vagy adott esetben a kormánnyal. Az anyag részeként benyújtották a lelkipásztori és adminisztratív szervezetük leírását, sőt, a vatikáni hivatalok olyan kérdéseire is válaszoltak, hogy a legutóbbi népszámlálás óta hogyan alakult a katolikus hívők száma. Ez egyébként Magyarországon általában és a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegyében szintén csökkenő tendenciát mutat.

 Nemcsak azért kevesebb, mert mi vagyunk kevesebben, hanem, mert a magyar nép is egyre fogy – foglalta össze az érsek, a hosszú évek óta alacsony születésszámokra utalva. Ezzel összekapcsolva ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a szentatya hivatalának küldött beszámolóban leírhatták: az egyházi oktatási intézményekben

a kedvezőtlen demográfiai adatok ellenére sem csökkent a beiratkozó ta­nulók száma.

Kitértek a szerzetesi iskolákra, felmérve a papok utánpótlásának helyzetét. E tekintetben az Európából vagy más kontinensekről érkező egyházi vezetőkhöz képest is kifejezetten jó adatokat tehettek le az asztalra.

Mindig azt mondják, pap­hiány van, mi viszont nem szólhatunk semmit: az egyházmegye papságának átlagéletkora 51 év, ami alacsonyabb, mint a körzeti orvosoké, és mindenhol van pap, mindenhol el tudnak menni misére a hívek – szögezte le.

Az ad liminák alkalmával egyébként rendre az utolsó napokban szokta fogadni a világ minden tájáról érkezett delegációkat az éppen regnáló egyházfő, viszont ezúttal már rögtön az első napon találkoztak vele. Ez a programegyeztetés miatt lehetett így – következtetett az érsek, megemlítve, hogy a pápa akkor már készült Mianmar­ba, ahol ezekben a napokban tartózkodik. Dr. Bábel Balázs a találkozón váltott vele pár mondatot, röviden bemutatva neki a Kalocsa-­Kecskeméti egyházmegyét, a fentebb írt beszámolót viszont csak egy országos kivonat részeként ismerhette meg.

Ferenc pápa mintegy két órát töltött el a magyar delegációval, többek között a menekültek segítéséről, ezzel együtt a biztonság fenntartásáról, valamint a teremtéstörténet mai értelmezéséről osztva meg gondolatait.

   TEGNAPI GYORS
2018. 03. 24., 12:15
Február hatodikától két hónapon át tartott a nagy népszerűségnek örvendő programsorozat, ahol a városból és a környékből jól ismert, de közelről talán csak kevesebbek által ismert nők mutatkoztak be. Az orvosok, intézményvezetők, pedagógusok, hivatali dolgozók, népművészek között, bár első ránézésre az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek, valami közös: a siker. Megtudhattuk, hogy ők hogyan élik meg a sikert, mit jelent számukra sikeresnek lenni. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.