2017. 12. 18. hétfő
Auguszta
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. október 10.
2017. 10. 10., 16:13
A gyapjas tintagomba egyetlen egyszerű szabály betartása mellett ehető, finom, jó illatú, de nagyon lédús gombafaj, ami miatt bármilyen fajta gombás étel nem készíthető el vele. FONTOS! Aki meg akarja kóstolni az ilyen gombát tartalmazó ételt, az előtte egy napig és utána 48 órán át ne igyon alkoholt! Ja, de. Vagy inkább mégse…

A gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) ugyanis egy koprin nevű anyagot tartalmazhat, amely önmagában nem mérgező, de alkohollal együtt jelentkezve a szervezetben súlyos rosszullétet is okozhat, mivel a koprin a szervezetben olyan anyaggá alakul, amely gátolja az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid ecetsavvá történő átalakítását végző enzim működését. Ezért a szervezetben felhalmozódik az acetaldehid.
Ez nagyon súlyos rosszullétet, hányingert, hányást okozhat.

Bár van, aki azt mondja, hogy a gyapjas tintagomba alacsony koprintartalma miatt nem kell ezzel a hatással számolni, sőt, a Wikipedia angol és magyar nyelvű szakirodalomra hivatkozva egyenesen azt írja, hogy míg más fajok, például a ráncos tintagomba, valóban tartalmazzák ezt a vegyületet,

a gyapjas tintagombából egyáltalán nem sikerült kimutatni, ezért az alkoholfogyasztástól nem kell tartózkodni."

Az alább idézett cikkben olvashatóaknak is az a végkicsengése, hogy a tintagomba kapcsán az alkoholfogyasztástól tartani vénasszonybabona, mivel meghatározták a különböző tintagomba-fajok koprintartalmát és a mérési eredmények szerint egyedül a ráncos tintagomba tartalmazott koprint kiemelkedő mennyiségben, négyszer-ötször többet, mint a többi vizsgált tintagombafaj.

Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a ráncos tintagomba kivételével szabad a tintagombákkal (így a gyapjas tintagombával is) együtt alkoholos italokat fogyasztani. A ráncos tintagomba fogyasztása előtt egy nappal, utána 4 napig nem szabad alkoholt fogyasztani (a koprin még bent lehet a szervezetben)"– írta Jancsó Gábor a Természet Világában megjelent, e fajról szóló cikkében.

A csuda tudja, én azért nem innék mellé.

Apropó, gombák!

Egy korábbi Napi Gyors bejegyzésben már jeleztem, hogy elárasztotta az országot a gombaspóra. Ez em valami nagy csoda, egyrészt az ősz a mi vidékünkön a gombaszezon szinonímája, ráadásul az idei szezon kivételesen jónak ígérkezik a nyáron és ősszel is viszonylag kiegyenlítetten jelentkező, csapadék miatt.

Hogy ez a hatalmas termőtestű, nagyon gyorsan és nagy tömegben növekedő gomba mennyiben járul hozzá a spóradömpinghez, arról az alábbi leírás ad egy kis háttérinformációt.
Aki szereti a nagy számokat, annak mindenképp ajánlom:

Buller, minden idők legkiemelkedőbb kísérleti mikológusa, a XX. század elején mikroszkópos méréssel meghatározta, hogy hány spórát termel egy gyapjas tintagomba termőteste. Megállapította, hogy a gomba lemezének 0,01 mm2-én 34 bazídium található, ami tekintettel arra, hogy minden bazídiumon 4 spóra van, 13 600 spórának felel meg mm2-enként. Az általa vizsgált, 12 cm hosszú tönkű nagy termőtesten 214 lemezt számolt meg, amiből az adódott, figyelembe véve a lemezek felületét, hogy egy lemez kb. 24 480 000 spórát termel, míg az egész termőtesten a spórák száma 5 milliárd 240 millió! Buller megfigyelései szerint a gyapjas tintagomba spóraszórása kb. 48 órán keresztül tart, így a termőtest minden órában 100 millió spórát lövell ki" – írja s szerző.

SZÓVAL, KÉT GOMBAFEJEN MEGTEREM EGY-EGY SPÓRA MINDEN EGYES MA ÉLŐ EMBERNEK A VILÁGON, ÉS MÉG TÖBB MILLIÁRD MARAD IS…

Tartozom még a gyapjasság és a tinta előtag magyarázatával. A gyapjas jelzőt ez idokolja:

Gyapjasnak ezek a finom, szálas pikkelykék miatt hívják ezt a gombát, amelyek a kalapját borítják

A gomba pár nap alatt megnő 10-20 cm nagyságúra, aztán a kezdetben hófehér lemezei rózsás, barnás színre kezdenek vátani, végül teljesen elfeketednek és elfolyósodnak, csak egy ragacsos tócsa marad utánuk. Mindez néhány nap alatt lezajlik, mivel az elfolyósodásuk még sokkal gyorsabban lezajlik, mint a nagyon látványos növekedésük.

Egyébként ez a gomba addig ehető, amíg tiszta fehér színű, ami 1-2 napig tart példányonként. A fekete ragacs, amely a gomba önbontó enzimei áltli lebomlásának termáke, pedig arra magyarázat, hogy miért hívják ezt a nemzetséget "tintagombáknak".

... tintagombának pedig ez a síkos, szurokszerűen csillogó, sűrű, fekete folyadék miatt hívják, amely a gomba autolízisének, azaz önbontásának terméke.

 

   TEGNAPI GYORS
2017. 12. 17., 11:26
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt Még >>>
   2017. december 15.
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

A napokban tervezett Arrow–3 rakétatesztet a céltárgy meghibásodása miatt szakították meg – az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a tesztindításra a légierő palmakhimi rakétakísérleti bázisán került volna sor, részeként annak a tesztsorozatnak, amellyel Izrael a többlépcsős rakétavédelmi képességét hivatott kiépíteni.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.