2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. október 10.
2017. 10. 10., 16:13
A gyapjas tintagomba egyetlen egyszerű szabály betartása mellett ehető, finom, jó illatú, de nagyon lédús gombafaj, ami miatt bármilyen fajta gombás étel nem készíthető el vele. FONTOS! Aki meg akarja kóstolni az ilyen gombát tartalmazó ételt, az előtte egy napig és utána 48 órán át ne igyon alkoholt! Ja, de. Vagy inkább mégse…

A gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) ugyanis egy koprin nevű anyagot tartalmazhat, amely önmagában nem mérgező, de alkohollal együtt jelentkezve a szervezetben súlyos rosszullétet is okozhat, mivel a koprin a szervezetben olyan anyaggá alakul, amely gátolja az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid ecetsavvá történő átalakítását végző enzim működését. Ezért a szervezetben felhalmozódik az acetaldehid.
Ez nagyon súlyos rosszullétet, hányingert, hányást okozhat.

Bár van, aki azt mondja, hogy a gyapjas tintagomba alacsony koprintartalma miatt nem kell ezzel a hatással számolni, sőt, a Wikipedia angol és magyar nyelvű szakirodalomra hivatkozva egyenesen azt írja, hogy míg más fajok, például a ráncos tintagomba, valóban tartalmazzák ezt a vegyületet,

a gyapjas tintagombából egyáltalán nem sikerült kimutatni, ezért az alkoholfogyasztástól nem kell tartózkodni."

Az alább idézett cikkben olvashatóaknak is az a végkicsengése, hogy a tintagomba kapcsán az alkoholfogyasztástól tartani vénasszonybabona, mivel meghatározták a különböző tintagomba-fajok koprintartalmát és a mérési eredmények szerint egyedül a ráncos tintagomba tartalmazott koprint kiemelkedő mennyiségben, négyszer-ötször többet, mint a többi vizsgált tintagombafaj.

Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a ráncos tintagomba kivételével szabad a tintagombákkal (így a gyapjas tintagombával is) együtt alkoholos italokat fogyasztani. A ráncos tintagomba fogyasztása előtt egy nappal, utána 4 napig nem szabad alkoholt fogyasztani (a koprin még bent lehet a szervezetben)"– írta Jancsó Gábor a Természet Világában megjelent, e fajról szóló cikkében.

A csuda tudja, én azért nem innék mellé.

Apropó, gombák!

Egy korábbi Napi Gyors bejegyzésben már jeleztem, hogy elárasztotta az országot a gombaspóra. Ez em valami nagy csoda, egyrészt az ősz a mi vidékünkön a gombaszezon szinonímája, ráadásul az idei szezon kivételesen jónak ígérkezik a nyáron és ősszel is viszonylag kiegyenlítetten jelentkező, csapadék miatt.

Hogy ez a hatalmas termőtestű, nagyon gyorsan és nagy tömegben növekedő gomba mennyiben járul hozzá a spóradömpinghez, arról az alábbi leírás ad egy kis háttérinformációt.
Aki szereti a nagy számokat, annak mindenképp ajánlom:

Buller, minden idők legkiemelkedőbb kísérleti mikológusa, a XX. század elején mikroszkópos méréssel meghatározta, hogy hány spórát termel egy gyapjas tintagomba termőteste. Megállapította, hogy a gomba lemezének 0,01 mm2-én 34 bazídium található, ami tekintettel arra, hogy minden bazídiumon 4 spóra van, 13 600 spórának felel meg mm2-enként. Az általa vizsgált, 12 cm hosszú tönkű nagy termőtesten 214 lemezt számolt meg, amiből az adódott, figyelembe véve a lemezek felületét, hogy egy lemez kb. 24 480 000 spórát termel, míg az egész termőtesten a spórák száma 5 milliárd 240 millió! Buller megfigyelései szerint a gyapjas tintagomba spóraszórása kb. 48 órán keresztül tart, így a termőtest minden órában 100 millió spórát lövell ki" – írja s szerző.

SZÓVAL, KÉT GOMBAFEJEN MEGTEREM EGY-EGY SPÓRA MINDEN EGYES MA ÉLŐ EMBERNEK A VILÁGON, ÉS MÉG TÖBB MILLIÁRD MARAD IS…

Tartozom még a gyapjasság és a tinta előtag magyarázatával. A gyapjas jelzőt ez idokolja:

Gyapjasnak ezek a finom, szálas pikkelykék miatt hívják ezt a gombát, amelyek a kalapját borítják

A gomba pár nap alatt megnő 10-20 cm nagyságúra, aztán a kezdetben hófehér lemezei rózsás, barnás színre kezdenek vátani, végül teljesen elfeketednek és elfolyósodnak, csak egy ragacsos tócsa marad utánuk. Mindez néhány nap alatt lezajlik, mivel az elfolyósodásuk még sokkal gyorsabban lezajlik, mint a nagyon látványos növekedésük.

Egyébként ez a gomba addig ehető, amíg tiszta fehér színű, ami 1-2 napig tart példányonként. A fekete ragacs, amely a gomba önbontó enzimei áltli lebomlásának termáke, pedig arra magyarázat, hogy miért hívják ezt a nemzetséget "tintagombáknak".

... tintagombának pedig ez a síkos, szurokszerűen csillogó, sűrű, fekete folyadék miatt hívják, amely a gomba autolízisének, azaz önbontásának terméke.

 

   TEGNAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
   2017. október 15.
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

Egy két héttel ezelőtti New York-i sajtótájékoztatón az észak-koreai külügyminiszter azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy annak korábbi Twitter-bejegyzését hadüzenetként értelmezi, majd megfenyegette, hogy készek lelőni a Koreai-félszigetet megközelítő amerikai bombázókat.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.