2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. október 10.
2017. 10. 10., 16:13
A gyapjas tintagomba egyetlen egyszerű szabály betartása mellett ehető, finom, jó illatú, de nagyon lédús gombafaj, ami miatt bármilyen fajta gombás étel nem készíthető el vele. FONTOS! Aki meg akarja kóstolni az ilyen gombát tartalmazó ételt, az előtte egy napig és utána 48 órán át ne igyon alkoholt! Ja, de. Vagy inkább mégse…

A gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) ugyanis egy koprin nevű anyagot tartalmazhat, amely önmagában nem mérgező, de alkohollal együtt jelentkezve a szervezetben súlyos rosszullétet is okozhat, mivel a koprin a szervezetben olyan anyaggá alakul, amely gátolja az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid ecetsavvá történő átalakítását végző enzim működését. Ezért a szervezetben felhalmozódik az acetaldehid.
Ez nagyon súlyos rosszullétet, hányingert, hányást okozhat.

Bár van, aki azt mondja, hogy a gyapjas tintagomba alacsony koprintartalma miatt nem kell ezzel a hatással számolni, sőt, a Wikipedia angol és magyar nyelvű szakirodalomra hivatkozva egyenesen azt írja, hogy míg más fajok, például a ráncos tintagomba, valóban tartalmazzák ezt a vegyületet,

a gyapjas tintagombából egyáltalán nem sikerült kimutatni, ezért az alkoholfogyasztástól nem kell tartózkodni."

Az alább idézett cikkben olvashatóaknak is az a végkicsengése, hogy a tintagomba kapcsán az alkoholfogyasztástól tartani vénasszonybabona, mivel meghatározták a különböző tintagomba-fajok koprintartalmát és a mérési eredmények szerint egyedül a ráncos tintagomba tartalmazott koprint kiemelkedő mennyiségben, négyszer-ötször többet, mint a többi vizsgált tintagombafaj.

Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a ráncos tintagomba kivételével szabad a tintagombákkal (így a gyapjas tintagombával is) együtt alkoholos italokat fogyasztani. A ráncos tintagomba fogyasztása előtt egy nappal, utána 4 napig nem szabad alkoholt fogyasztani (a koprin még bent lehet a szervezetben)"– írta Jancsó Gábor a Természet Világában megjelent, e fajról szóló cikkében.

A csuda tudja, én azért nem innék mellé.

Apropó, gombák!

Egy korábbi Napi Gyors bejegyzésben már jeleztem, hogy elárasztotta az országot a gombaspóra. Ez em valami nagy csoda, egyrészt az ősz a mi vidékünkön a gombaszezon szinonímája, ráadásul az idei szezon kivételesen jónak ígérkezik a nyáron és ősszel is viszonylag kiegyenlítetten jelentkező, csapadék miatt.

Hogy ez a hatalmas termőtestű, nagyon gyorsan és nagy tömegben növekedő gomba mennyiben járul hozzá a spóradömpinghez, arról az alábbi leírás ad egy kis háttérinformációt.
Aki szereti a nagy számokat, annak mindenképp ajánlom:

Buller, minden idők legkiemelkedőbb kísérleti mikológusa, a XX. század elején mikroszkópos méréssel meghatározta, hogy hány spórát termel egy gyapjas tintagomba termőteste. Megállapította, hogy a gomba lemezének 0,01 mm2-én 34 bazídium található, ami tekintettel arra, hogy minden bazídiumon 4 spóra van, 13 600 spórának felel meg mm2-enként. Az általa vizsgált, 12 cm hosszú tönkű nagy termőtesten 214 lemezt számolt meg, amiből az adódott, figyelembe véve a lemezek felületét, hogy egy lemez kb. 24 480 000 spórát termel, míg az egész termőtesten a spórák száma 5 milliárd 240 millió! Buller megfigyelései szerint a gyapjas tintagomba spóraszórása kb. 48 órán keresztül tart, így a termőtest minden órában 100 millió spórát lövell ki" – írja s szerző.

SZÓVAL, KÉT GOMBAFEJEN MEGTEREM EGY-EGY SPÓRA MINDEN EGYES MA ÉLŐ EMBERNEK A VILÁGON, ÉS MÉG TÖBB MILLIÁRD MARAD IS…

Tartozom még a gyapjasság és a tinta előtag magyarázatával. A gyapjas jelzőt ez idokolja:

Gyapjasnak ezek a finom, szálas pikkelykék miatt hívják ezt a gombát, amelyek a kalapját borítják

A gomba pár nap alatt megnő 10-20 cm nagyságúra, aztán a kezdetben hófehér lemezei rózsás, barnás színre kezdenek vátani, végül teljesen elfeketednek és elfolyósodnak, csak egy ragacsos tócsa marad utánuk. Mindez néhány nap alatt lezajlik, mivel az elfolyósodásuk még sokkal gyorsabban lezajlik, mint a nagyon látványos növekedésük.

Egyébként ez a gomba addig ehető, amíg tiszta fehér színű, ami 1-2 napig tart példányonként. A fekete ragacs, amely a gomba önbontó enzimei áltli lebomlásának termáke, pedig arra magyarázat, hogy miért hívják ezt a nemzetséget "tintagombáknak".

... tintagombának pedig ez a síkos, szurokszerűen csillogó, sűrű, fekete folyadék miatt hívják, amely a gomba autolízisének, azaz önbontásának terméke.

 

   TEGNAPI GYORS
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.