2022. 01. 25. kedd
Pál
: 361 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2022. január 15.
2022. 01. 15., 09:39
Így vezetik be az oltási igazolványt Magyarországon
A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely ismertette többek között a koronavírus omikron variánsával kapcsolatos kormánydöntéseket is.

FEBRUÁR 15-ÉTŐL AZ A 18 ÉVEN FELÜLI MINŐSÜL OLTOTTNAK, AKI MEGKAPTA A KORONAVÍRUS ELLEN A HARMADIK OLTÁST, VALAMINT AZ, AKI KÉT OLTÁST KAPOTT ÉS A MÁSODIKAT HAT HÓNAPON BELÜL

– jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.

Elmondta, a harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie.

Nem kell új igazolvány

A koronavíruson „átesettség fogalma” az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki, utalva arra is, hogy ezen variáns miatt bizonyos változtatásokat Európában mindenhol meghoztak.

Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmányt.

Mindezek értelmében – a jelenlegi járványügyi korlátozásokat alapul véve – akiknek február 15-én megszűnik az oltási (azaz aktuális nevén: védettségi) igazolványa, azoknak a kártyával járó jogosultságokról is le kell mondaniuk. Így például nem vehetnek részt az 500 fő feletti rendezvényeken.

A 24.hu számításai szerint az intézkedés következtében közel kétmillió oltott veszítheti el a védettségi igazolványát.

Akár öt napra is csökkenhet a karantén

A miniszter bejelentette azt is, lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét – olvasható az MTI tudósításában. 

Elmondta: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”.

Az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Forrás: MTI

423

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés